joi, 21 februarie 2013

Completare la Colectia de 18 specii de ciuperci



La Colecţia de ciuperci prezentată o să vă menţionez şi denumirea populară, acolo unde există precum şi comestibilitatea.  Unele specii nu au denumire populară.
1. Buretele viperei, otrăvitoare
2. Trâmbiţa piticilor, trâmbiţa morţilor, cornul abundenţei. Este comestibilă dar la preparare se îndepărtează piciorul. Se pretează bine pentru uscate şi transformate în pulbere, dar şi conservate pentru iarnă.
3. Ascotremella faginea nu are denumire populară şi nu e menţionată în lucrărire româneşti iar Calocera viscosa, cea de culoare galbenă se numeşte barba caprei şi nu e comestibilă.
4. Zbârciog, ciuciuleţi, pupi, ciuciulete de mai, este comestibilă excelentă.
5. Nu are denumire populară, este comestibilă , de bună calitate. Are latex galben-portocaliu iar la uscare se colorează în brun violet.
6. Hribul ţigănesc, este otrăvitoare. Consumată în stare crudă provoacă vomă cotinuă, tulburări gastrointestinale. Nu e fatală.
7. Cine nu cunoaşte gălbiorii, bureţi galbeni, gălbinele, unghia caprei, cigă mică, bureţi gălbiori, urechiuşe. Comestibile, foarte bune, cu miros de caise coapte şi gust dulce care mai târziu devine piperat. E puţin atacată de viermi.
8. Nu are denumire populară, este toxică chiar mortală şi după 2 săptămâni de la consum.
9. Pâinişoară piperată, vineţica focului, scuipatul dracului, stupitul satanei. De ce a denumit-o aşa poporul, pentru că nu este bună. Este otrăvitoare, cu gust extrem de iute, toxică.
10. Nu are denumire populară, este suspectă, nu se recomandă la consum.
11.Ciuperca şoarecelui, ciuperca de culoarea pământului. Este comestibilă, foarte bună, fără miros, cu gust dulce. Este excelentă pentru orice preparat dar şi pentru uscare şi conservare în saramură.
12. Bureţi de rouă, bureciori, bureţi de pajişte, ghebele de luncă. Este comestibilă, se recomandă eliminarea piciorului, se poate şi usca şi atunci se pot recolta şi uscate. Are gust plăcut şi miros caracteristic piperat, după unii excelentă.
13. Fără denumire populară, este toxică.
14. Ambele nu au denumire populară şi nu se consumă.
15. Fără denumire populară, se întâlneşte şi la noi, dar nu se consumă.
16. Fără denumire populară, fără valoare gastronomică.
17. Fără denumire populară, este comestibilă.
18. Trufa de Perigord, fierea pământului, trufa violet, trufa neagră, trufa de iarnă. Este gustoasă cu miros de fragi, foarte rară şi foarte preţioasă.