vineri, 14 iunie 2013

SHIITAKE Papusa donko

Cele mai valoroase ciuperci sunt considerate cele obtinute pe busteni fata de cele pe rumegus. Iar ciupercile donko sunt cele cu suprafata palariei sub forma de floare. Ca un omagiu adus acestora asiaticii au confectionat o papusa.

In curand SPER sa apara cartea Shiitake o ciuperca de perspectiva.

CIUPERCILE HALUCINOGENE in România sunt interzise




Una dintre principalele atractii turistice ale Olandei si anume consumul de ciuperci halucinogene va inceta, magazinele care vand aceste ciuperci vor fi inchise, incepand cu luna decembrie 2013.
Potrivit Ministerului Sanatatii din Olanda, aceasta decizie a fost luata in urma rapoartelor medicale ce au demonstrat ca cei care consuma aceste ciuperci in cantitati mari sunt predispusi la comportamente neprevazute. Ingredientul halucinogen extras din speciile de ciuperci au efecte asemănătoare LSD-ului.  Face parte din cateogoria stupefiantelor de mare risc. Numai un gram se vinde, in functie de concentratie, cu 150-200 de euro.                                                                      
 Parlamentul a luat aceasta decizie dupa decesul unei tinere de 17 ani, din Franta, despre care se crede ca a consumat aceste ciuperci inainte de a se arunca de pe un pod din Amsterdam. Aceste produse sunt comercializate in peste 180 de magazine din Olanda.
Dar exista si o parte buna a acestor ciuperci dar administrate stiintific                   
 Psilocibina, substanţa activă din “ciupercile magice”, ar putea fi utilizata pentru tratarea depresiei, relevă noi studii realizate de specialiştii de la Imperial College London. Mai mult, un alt studiu, publicat anul trecut, susţinea că oamenii anxioşi care primesc un singur tratament cu psilocibină înregistrează scoruri mai bune la testele pentru evaluarea gradului de depresie.


duminică, 9 iunie 2013

Naturalia, produse biologice la INDAGRA


CIUPERCI URIASE- Calvatia gigantea



Localnicii din ţinutul Perm (Ural), din Rusia, au găsit în pădure ciuperci gigant.

Cea mai mare ciupercă a avut greutatea de 12 kilograme, diametrul pălăriei de 172 cm, iar înălţimea de 50 cm, de zeci de ori mai mare decât ciuperca obişnuită, scrie presa rusă. Această descoperire poate fi înscrisă în Guiness Book. Specialiştii afirmă că aceste ciuperci pot fi consumate.

În vara anului 2011, un locuitor din oraşul Tomsk (Siberia) a găsit în pădure o mânătârcă gigant cu diametrul pălăriei de 40 cm.