duminică, 2 februarie 2014

Curs de pregatire profesionala pentru meseria de CIUPERCAR

Curs de pregatire profesionala pentru meseria de  CIUPERCAR
      Dr. Ing. Ioana tudor, tel. 0745420536,                                                                e- mail:tudorioana2007@gmail.com
      www.totuldespreciuperci.blogspot.ro

  De ce meseria de CIUPERCAR ?  Asa ar putea sa-si puna intrebarea unii cititori. Ciupercar este o meserie introdusa destul de recent in Codul CAEN.  Desi la noi in tara se cultiva ciuperci de prin anii 1950 iar din anul 1962 s-a produs pentru prima data miceliu renuntandu-se la import. Dar aceste date nu se compara nici pe departe cu primele culturi initiate in Franta in anul 1600. Din aceste precizări se deduce usor ca la noi este o meserie noua despre care nu se cunosc foarte multe lucruri si atunci trebuiesc invatate, ca in orice meserie.
   Primul Curs de ciupercar la care am fost lector s-a desfasurat in anul 2000 in cadrul Oficiului Judetean de Consultanta Agricola Ilfov. Apoi au urmat si alte serii, in alte judete precum Dambovita, Constanta, Giurgiu, Calarasi, OMCA-Bucuresti .
  Dupa desfiintarea sau transformarea prelugita a Oficiilor Judetene de Consultanta Agricola in Camere Agricole a intervenit si o schimbare in Acreditarea lectorilor. Asa dupa cum imi spunea un Sef de Catedra de la USAMV-Bucuresti, un profesor universitar trebuie sa treaca prin procesul de acreditare al unui fost student sau nici atat, care si-a infiintat firma de acreditare. Numai dupa obtinerea Atestatului agreat de CNFPA acest prof. Universitar poate preda un curs de pregatire profesionala pentru adulti.  Nu vi se pare o anomalie ¿ Dar este in vigoare prin lege.
   In anul 2011 mi-am primit acreditarea de lector pentru cursul de ciupercar iar dupa o perioada de postari de anunturi am gasit o Societate Comerciala în Bucuresti care organiza cursuri si care s-a acreditat si pentru meseria de ciupercar.
In anul 2012 am avut 2 serii de scolarizare iar in 2013, 3 serii.
Din anul 2000 de la prima serie si pana in prezent eu nu am evidenta numarului de cursanti dar poate sa se apropie de 500 sau chiar sa depaseasca.
 Cursul se desfasoara pe parcursul a 2-3 luni, are loc in Bucuresti pe B-dul Marasesti nr. 19 in apropiere de Piata Carol I. Din pacate acesta nu mai este gratis, ca atunci cand era platit de Ministerul Agriculturii. In  prezent costa 700 ron, cu plata in 2 rate. La inchierea cursului se fac vizite la 2 ciupercarii, una de Agaricus si alta de Pleurotus. Din pacate nu putem face efectiv practica. Nu poti sa introduci intr-o ciupercarie 16 sau 23 persoane, s-ar compromite igiena, lucrarile, s-ar realiza pagube de nerecuperat.
Dar in timpul vizitelor fiecare cursant filmeaza, fotografiaza,pune cate intrebari doreste si primeste raspunsuri competente de la tehnolog, pipăie, miroase, incearca umiditatea, urmareste temperatura, ventilatia, executarea lucrarilor de catre muncitorii ciupercariei.
Dupa examenul scris sub forma de grila si cel oral , se obtine Atestatul recunost in tara si in UE.
Nu va recomandam sa va inscrieti la asa zise cursuri la distanta, sau prin corespondenta deoarece ele nu sunt acreditate, Atestatul nu are nicio valoare si pierdeti si bani si timp.
 Eu cred ca nu e de neglijat că lucrez în domeniu de peste 30 ani, vă împărtăşesc din experienţa acumulata, din studiile de cercetare, din experienţa altor ciupercării consiliate în toata ţara în toti aceşti ani, faţă de cei care vând diferite materiale adunate de pe INTERNET şi nu posedă nici un fel de experienţă. Şi datorită acestui fapt “va agaţă”cum se spune pe româneşte cu promisiuni de câştiguri colosale, peste noapte, de mii de euro, ceea ce nu este real. Va vând iluzii aceşti oameni şi adesea dvs. cădeţi în plasa lor. Mulţi din aceştia au mai disparut fată de anii 2000, unul dintre ei vindea pe Internet o carte a mea xeroxata, ca Idei de afacere. A trebuit sa trimit sesizare scrisa la Postul de Politie din localitatea respectiva din jud. Suceava, deoarece Dreptul de autor este în vigoare, dar probabil a crezut ca eu nu voi afla sau ca nu mai exist.
   Cursul cuprinde tematica despre champignon si Pleurotus cu tot ce inseamna infiintarea si dotarea ciupercariei, pregatirea compostului, insamantarea, lucrari de ingrijire, conditii de microclimat, boli si daunatori, igienizare si tratamente preventive sau dupa caz, curative cu pesticide recomandate si omologate pentru cultura ciupercilor. Sunt abordate si producerea miceliului, alte specii de ciuperci ce se pot cultiva in tara noastra cum ar fi Agaricus brasiliensis, Ganoderma lucidum, Lentinus edodes etc. precum si virtutile medicinale ale acestora.
  Cursantii primesc un suport de Curs de 46 pagini, prin e-mail. Cu aceasta vreau sa mentionez ca nu e obligatoriu sa mai cumpere carti pentru a invata.

   Pentru cei ce doresc pun la dispozitie următoarele carţi  actualizate: Pleurotus spp.sau pastrav de fag- tehnologa de cultura la 22 ron, Trufele, ciuperci,o afacere pe termen lung la 21 ron, Producerea miceliului, hibrizi şi suşe la 39 ron, Cultura ciupercilor pentru incepatori ce cuprinde 5 specii la 25 ron, Ciuperci comestibile si medicinale la 20 ron, Ghid de cultura ciupercilor Vol.1- in gospodariile individuale, la 30 ron, Ghidul ciupercilor din Romania –color cu peste 300 specii, la 55 ron, Retete culinare si conserve cu ciuperci, cu 400 retete si 60 conserve numai cu ciuperci la 17 ron, Preparate vegetariene si conserve cu ciuperci-20 ron.