joi, 28 mai 2015

Producătorii de ciuperci acuză MADR de pierderea sprijinului cuplat

Producătorii de ciuperci acuză MADR de pierderea sprijinului cuplat: „Suntem mai săraci cu 13,5 mil. lei”

Ferma
Publicat: 27 mai 2015 - 19:49
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten
Asociația Națională a Producătorilor de Ciuperci din România acuză conducerea MADR şi pe ministrul Daniel Constantin de pierderea sprijinului cuplat pentru producţia de ciuperci, în valoare de 13,5 mil. euro.
Aceasta, în condiţiile în care proiectul de Ordonanţă de urgenţă pentru acordarea sprijinului cuplat „a prevăzut permanent sectorul producerii de ciuperci şi precizările venite de la Bruxelles nu au exclus de la acordare producţia de ciuperci. Ba, din contră, ele conţineau indicaţii clare, referitoare la modul de întocmire a fişei solicitate pentru o mai bună înţelegere a problemelor”, susţine conducerea Asociației Naționale a Producătorilor de Ciuperci din România (ANPCR), într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Agriculturii Daniel Constantin, semnată de Mihai Matei, Preşedintele ANPCR.
„Cu toate acestea, fără ştirea şi informarea reprezentanţilor organizaţiilor care au iniţiat cererea, în cateva zile se năruie speranţele ultimilor ani:
- dispare din ordonanţa de urgenţă definiţia ciupercariei ca activitate economică
- pe 23 martie a.c., se publică pe site-ul MADR o formă nouă a Hotărârii de Guvern care, pentru prima dată si fără nicio motivare, exclude sectorul nostru
- pe 25 martie, in Şedinţa de Guvern, HG-ul este aprobat fără a fi supus în prealabil discuţiilor, ceea ce contravine legii dialogului social nr. 62/2011
- pe 27 martie suntem invitaţi la MADR, chipurile la un astfel de“dialog social” pentru a dezbate documentele care fusesera deja aprobate
- cerem clarificări despre care se spune ca au fost trimise la Bruxelles de către „reprezentanţii ministerului” pe 26 martie, după aprobarea venită de la Guvern. Cu alte cuvinte, MADR intreabă dacă se poate face ceea ce se făcuse deja cu o zi înainte !!!
- nu primim nici până azi răspunsuri la solicitările noastre de a fi informaţi în legătură cu deciziile şi hotărârile MADR legate de sector. Nici un singur răspuns !
- banii solicitaţi de noi sunt redistribuiţi altor sectoare”, se arată în documentul citat.
Reprezentanţii producătorilor de ciuperci acuză faptul că au fost „scoşi pe uşa din spate în modul cel mai discret, ca şi când niciodată nu am fi existat şi nu am fi tras semnalul de alarmă asupra situaţiei noastre”.
ciuperci_b
„Numită de multe ori “Cenuşăreasa horticulturii”, ciupercaria a devenit în viziunea unor funcționari din MADR un “sector de nişă”, care nu merită atenţie şi interes, deși peste o sută de ferme cu mii de angajaţi se afundă zilnic în probleme greu de surmontat.
Ciupercarii români au cheltuieli de producție la fel ca în alte țări europene în vreme ce prețurile de valorificare sunt la jumătate. În România, kilogramul de ciuperci costă un euro atunci când îl vindem din fermă, spre deosebire de media europeană de doi euro”, mai precizează conducerea ANPCR,
În absenţa primirii sprijinului cuplat, producătorii de cipuerci vor pierde încă 1,5 mil. euro pentru promovare: „Nu putem să producem, nu avem nici ce exporta!”
ANPCR mai precizează că a reuşit „să-şi argumenteze necesitatea primirii sprijinului, ba mai mult, a reuşit să conceapă ceea ce „experţii” din MADR nu au reuşit şi nu cred că vor reuşi vreodată – o politică sectorială coerentă, o strategie de redresare a acestui sector, bazată pe instrumente de susţinere cu fonduri europene pe care chiar Guvernul din care faceţi parte le consideră prioritare şi le promovează”.
„Am avut ca obiective majore obţinerea sprijinului cuplat şi derularea programului de promovare, ambele din fonduri europene, care împreună urmau să resusciteze un sector de producţie cu ferme închise sau în mare impas.
Deși am fost în permanenţă asiguraţi, chiar de către dvs., că acest ajutor va fi acordat, s-a reuşit prin manevre de culise, eliminarea lui şi redirecţionarea banilor spre alte zone de interes.
Ne regăsim astăzi în situaţia neplăcută, deopotrivă pentru sector cât şi pentru instituţia pe care o conduceţi,  de a vă informa că Asociaţia a decis că, în absenţa primirii sprijinului cuplat, proiectul de promovare deja aprobat de Bruxelles în valoare de peste 1,5 milioane euro nu se mai poate implementa! Nu putem să producem, nu avem nici ce exporta. Pierdem bani europeni, şi nu puţini, îngenunchind o activitate importantă din horticultura românească. Totul pe tăcute, discret, cu gunoiul ascuns sub covorul pe care călcăm cu mândrie că ducem agricultura înainte”, mai spune ANCPR.
„Ciupercaria nu este un hobby de weekend”!
„(...) Ciupercaria nu este un hobby de weekend! Ea se desfăşoară pe pământul care este eligibil numai la plata taxelor, dar care devine inexistent când e vorba de subvenţii. Producem pe acest pământ 5-8 recolte, 365 zile pe an, 24 de ore din 24. (...) Suntem sectorul cu cea mai bogată şi mai valoroasă producţie pe metru pătrat (...).
Cum explicați, domnule ministru, faptul că s-a preferat pierderea acestor bani în locul depunerii tuturor eforturilor pentru a-i aduce în ţară şi a-i pune la dispoziţia sectorului care i-a solicitat? Cum explicaţi faptul că toate sectoarele din agricultura românească beneficiază de sprijin direct, unele dintre ele chiar de multiple forme de sprijin? Dacă MADR îşi permite să piardă aceşti bani, vă asigur că sectorul nostru are o reală nevoie de ei”, întreabă reprezentanţii producătorilor de ciuperci.