miercuri, 24 iunie 2015

Necesarul de aer în cultura ciupercilor Pleurotus spp.

Necesarul de aer în cultura ciupercilor Pleurotus spp.
Aerul este variabil în funcţie de faza fenologică la care se află ciupercile (incubarea miceliului, inducţia fructificării, recoltare, pauza dintre valuri).
Pentru obţinerea unui kg de ciuperci pe un metru pătrat de cultură este nevoie să se asigure un volum de un metru cub de aer proaspăt/h
În faza de incubare sau de creştere a miceliului în substratul de cultură, necesarul de aer proaspăt este redus sau aproape inexistent. De aceea, în această fază se face numai recircularea aerului din interior (absorbţia celui de la pardoseală încărcat cu CO2 şi distribuirea lui prin orificiile tubulaturii la plafon). Dacă nu s–ar efectua această recirculare, aerul încărcat cu CO2 care este mai greu se va acumula la pardoseală şi va deveni toxic pentru miceliul în creştere, din recipienţii de la nivelul de jos. Şi un alt aspect foarte important este acela că în acest aer încărcat cu CO2 intră şi cultivatorul, ce se poate asfixia, CO2 neavând miros.
Nevoia de oxigen apare în faza de inducţie a fructificaţiilor, la diferenţierea primordiilor. În această fază este necesar un debit de 150 m3 aer/h/t de substrat, cu o viteză de 0,2–0,3 m/sec.
Dacă se depăşeşte viteza aerului, survine uscarea substratului şi a primordiilor nou apărute.
Concluzionând, necesarul de aer este de 0,5 m3/h/m2 în perioada incubării şi 10–15 m3/h/m2 în perioada fructifi cării, în funcţie de cerinţele speciei sau tulpinii cultivate.
Lipsa ventilaţiei determină alungirea piciorului ciupercilor, răsucirea carpoforilor sub formă de cornet, iar curenţii de aer prea puternici usucă brichetele şi primordiile ducând la încetarea fructificării şi limitarea culturii la un val.
Necesarul de aer repartizat pe specii de Peurotus se prezintă astfel:
– P. ostreatus 100-120 mc/h/mp
– P. florida 150
– P. cornucopiae 150
– P. sajor-caju 200
Pentru alte conditii de microclimat va rugam sa cititi cartea : Cultura ciupercilor Pleurotus  tel. 0745420536, tudor.ioana.735@facebook.com