Prepararea ciupercilor

Recomandari de preparare
Pentru preparare se vor folosi vase emailate, din inox, teflon, sticlă termorezistentă, ceramică, vase din fontă, intregi şi neciobite sau cu smalţul sărit, cu puţină apă cu sare şi zeamă de lămâie sau oţet, iar ciupercile se introduc când fierbe apa. Timpul de firbere este de cca 15 minute. Dacă ciupercile prezintă gust iute, sau amar, se ţin în apă rece 5-10 minute, schimbând apa de cîteva ori. După spălare cele de culoare albă se stropesc imediat cu zeamă de lămâie sau oţet 0,3 g/l, pentru a-şi păstra culoarea. 
   La spălare nu se îndepărtează membrana, pieliţa, de pe pălărie. Se spală numai în momentul folosirii, în jet de apă rece sau se pun câteva minute într-un vas cu multă apă.
  Mâncarea de ciuperci este bine să fie consumată rece. Nu se recomandă să fie păstrată mai mult timp, la temperatura camerei , iar la frigider maximum 2-3 zile. Mâncarea de ciuperci se alterează destul de rapid şi intră în fermentaţie.
    
La primele simtome de indigestie după consum de mâncare din ciuperci, este recomandat să vă prezentati la medic şi dacă e posibil să puteţi descrie ciupercile pe care le-aţi consumat. 
    Intoxicaţiile cu ciuperci  se împart în funcţie de speciile implicate.