Pagini

sâmbătă, 13 decembrie 2008

CIUPERCI MEDICINALE

CIUPERCI COMESTIBILE ŞI MEDICINALE

CUPRINS

Scurt istoric

CAPITOLUL 1 – Ciupercile Pleurotus spp.
1. Poziţia sistematică
2. Valoarea alimentară a ciupercilor Pleurotus spp.
3. Descrierea speciilor de Pleurotus
3.a. Specii ce se cultivă în România
3.a.1. Pl. ostreatus
3.a.2. Pl. florida
3.a.3. Pl. cornucopiae
3.a.4. Pl. sajor-caju
3.a.5. Hibrizi de Pleurotus
3.b. Specii noi ce pot fi introduse în cultură în România
3.b.1 Pl. colombinus
3.b.2. Pl. pulmonarius
3.b.3. Pl. djamor
3.b.4. Pl. flabellatus
3.b.5. Pl. citrino-pileatus
3.b.6. Pl. eryngii
4. Biologia ciupercilor Pleurotus
5. Nutriţia ciupercilor
6. Factorii biologici de cultură
6.1. Temperatura
6.2. Umiditatea
6.3. Aerul
6.4. Lumina
6.5. Substanţele nutritive din substrat
6.6. Valoarea pH-ului substratului
7. Tehnologia cadru de cultură a ciupercilor Pleurotus spp.
7.1. Tehnologia în sistem clasic
7.2. Tehnologia în sistem intensiv-industrial
7.3. Tehnologia de cultură pe butuci de lemn
8. Spaţii de cultură
8.1. Spaţii folosite în sistem de cultură
8.2. Spaţii folosite în sistem intensiv de cultură
8.2.1. Amenajarea spaţiului de cultură
8.2.2. Dezinfecţia spaţiului de cultură
9. Substratul de cultură
9.1. Fazele pregătirii substratului
9.2. Dezinfecţia termică a materiilor prime şi auxiliare
9.3. Dezinfecţia termică a materialelor proteice
9.4. Calitatea substratului
10. Însămânţarea ciupercilor Pleurotus spp.
11. Incubarea miceliului în substrat
11.1. Aşezarea sacilor la incubat
11.2. Fazele desfăşurării incubării
12. Inducţia fructificării
13. Fructificarea şi recoltarea
14. Calitatea ciupercilor şi valorificarea
15. Situaţii nefavorabile la cultura ciupercilor Pleurotus spp.
16. Boli şi dăunători la Pleurotus spp.
16.1. Boli
16.2. Dăunători
17. Evacuarea substratului uzat
18. Măsuri de protecţie a muncii
19. Cultura ecologică a ciupercilor Pleurotus spp.
20. Cultura ciupercilor Pleurotus spp. pe substrat lignicol
21. Tehnologia de cultura a ciupercilor Pleurotus eryngii

CAPITOLUL 2 – Ciuperci medicinale
22. Specii de ciuperci exportate din România
23. Scurt istoric al ciupercilor medicinale
23.1. Ciuperci de fermentaţie
23.2. Ciuperci mari – Macromycete
23.3. Descrierea principalelor specii de ciuperci medicinale
23.3.1. Pleurotus ostreatus
23.3.2. Collybia velutipes (Flammulina velutipes)
23.3.3. Fomes fomentarius
23.3.4. Ganoderma lucidum
23.3.5. Hericium erinaceus
23.3.6. Inonotus obliquus
23.3.7. Phellinus spp.
23.3.8. Cordyceps spp.
23.3.9. Piptoporus betulinus
23.3.10. Polyporus sulphureus
23.3.11. Polyporus umbellatus
23.3.12. Schizophyllum commune
23.3.13. Trametes versicolor
23.3.14. Lentinus edodes
24. Tehnologia de cultură la trei specii de ciuperci medicinale
24.1. Lentinus edodes
24.1.1. Efectul medicinal al ciupercilor L. edodes
24.2. Ganoderma lucidum
24.2.1. Efectul medicinal al ciupercilor G. lucidum
24.3. Flammulina velutipes
24.3.1. Efectul medicinal al ciupercilor F. velutipes

Glosar de termeni

duminică, 6 ianuarie 2008

Prefata la cartea "Ciuperci comestibile si medicinale"

Aparuta la sf. anului 2007 si structurată pe 7 capitole, prezenta lucrare este o monografie a culturii ciupercilor Pleurotus spp. în ţara noastră, cu actualizare la zi, ce va răspunde problemelor cultivatorilor cu suprafeţe restrânse, în sistem clasic sau celor cu ciupercării intensive.
După o caracterizare generală morfo-fiziologică din Cap.1, este descrisă cultura clasică a acestor ciuperci ce cuprinde amenajarea spaţiului de cultură, pregătirea şi dezvoltarea substratului precum şi însămânţarea, incubarea miceliului şi condiţiile de microclimat, recoltarea, ambalarea şi evacuarea substratului uzat. Tot în sistem clasic este descrisă cultura pe butuci din diferite esenţe lignicole şi pe substrat de rumeguş.
În Cap.4 sunt aduse elemente noi de tehnologie privind cultura intensiv-industrială, în spaţii cu condiţii de microclimat controlate de computer, cu producţie garantată de 270-300 kg ciuperci/tona de substrat într-o perioadă de 35-40 zile.
Deşi ciupercile Pleurotus spp. sunt rezistente la boli şi dăunători, aşa denumite “rustice”, cu mai puţine pretenţii faţă de ciupercile Agaricus bisporus, în Cap.5 sunt descrise principalele boli şi dăunători ce pot apare precum şi prevenirea sau combaterea acestora.
Cultura ciupercilor Pleurotus spp. poate fi uşor transformată în cultură ecologică dacă celelalte condiţii privind substratul lignocelulozic, miceliul şi folosirea produselor biologice de dezinfecţie şi de combatere a bolilor şi dăunătorilor sunt îndeplinite. Prin păstrarea igienei stricte în ciupercărie, prin utilizarea unui substrat de cultură dezinfectat optim pe bază de abur sau apă fierbinte, se pot obţine ciuperci fără tratamente cu pesticide.
Cap.7 aduce un plus de noutate pentru ţara noastră prin abordarea pentru prima dată a tehnologiei de cultură pentru 7 noi specii de Pleurotus. Unele din aceste specii cresc în zone tropicale şi subtropicale şi se pretează foarte bine pentru a fi introduse în cultură pe perioada verilor toride din ţara noastră.
Ciupercile Pleurotus spp. au reale şi dovedite virtuţi medicinale având rol antioxidant, antibacterian, antiviral, antiinflamator, scad tensiunea arterială, protejează sistemul cardiovascular, reduc colesterolul rău din sânge, întăresc sistemul imunitar al organismului precum şi pe cel nervos. Pot înlocui cu succes carnea animală, fiind bogate în proteină, carbihidraţi, minerale şi vitamine, fără conţinut de colesterol, sare şi zahăr. Şi dacă toate cele menţionate nu v-au convins, atunci ca afacere pot fi foarte rentabile obţinându-se un kg de ciuperci dintr-un kg de paie.
Pentru consultanţă privind infiinţarea de ciupercării, telefoane pentru procurare miceliu autoarea poate fi contactată la tel. 0745420536 sau 0723648128.
AUTOAREA