Keking sau CAC-ing
Este o lucrare ce se aplică o dată cu
acoperirea cu turbă. Se atrage atenţia de către specialiştii de la Champignon
Union din Ungaria, că este o lucrare care necesită experienţă la executare
precum şi calitate la aplicare. Această lucrare se recomandsă la cultura în
saci, deoarece amestecarea devine mult mai uniformă dar poate fi utilizată cu
mare atenţie şi în cazul compostului în blocuri dar numai după ce acestora li
se aplică aşa zisul guler.
Lucrarea de keking se poate face în aceeaşi
zi cu acoperirea cu turbă sau a doua zi.
La executarea în aceeaşi zi şansa de a evita infecţiile este mai mare. Aplicarea
amestecului de turbă se face în mod obişnuit dar fără netezirea ei. Grosimea
turbei – 5 cm.
Keking propriu-zis
Se aleg 10-20
saci împânziţi, fără turbă ce vor fi amestecaţi în ceilalti cu turbă.
Se ia un sac
şi se descarcă într-o roabă curată şi dezinfectată, după care se resfiră cu grijă pentru a nu vătăma miceliul. Se ia
câte o mână din acet compost şi se amestecă cu turba aplicată pe un sac.
Cantitatea de compost care se introduce în turbă depinde de dotarea
ciupercăriei şi de circulaţia aerului.
Cei 10-12 saci reţinuţi sunt necesari pentru 20 tone compost, vara pentru
1700-1800 saci. Se recomandă ca această operaţie să fie făcută de o singură
persoană pentru a ne asigura că pe fiecare sac ajunge o cantitate egală de
compost în turbă. În cazul în care
cantitatea de compost adăugat este mai mare, acesta ajuta la o mai rapidă
împânzire în turbă dar mai tîrziu poate favoriza uscarea turbei deoarece
miceliul în cantitate mare împiedică ajungerea apei în turbă. Dacă miceliul
este mai redus, deci un pumn mai mic, acesta va împânzi turba foarte lent. La amestecare se are în vedere ca pe deasupra
turbei să rămână cât mai puţin compost.
SUCCES