Pagini

luni, 8 noiembrie 2010

LENTINUS EDODES, SHII-TAKE, ciuperca parfumata sau de castan

LENTINUS EDODES (Berkeley )   Pegler,Sing.– SHII-TAKE

                         Ciuperca parfumata,ciuperca de castan, painisoara pestrita, Lentinus, Shiitake,shi-take,shitake, aho,Hongo shitake iar ( in limba chineza = xianggu)

   Este o ciuperca a Extremului- Orient,” shii” este numele japonez al arborelui pe care creste iar”take” vine de la ciuperca.
   Ciuperca de castan este originara din Asia , unde se intalneste spontan, preferand climatul temperat si subtropical. Se cultiva sau este recoltata din flora spontana in Canada, regiunea Appalachian din S.U.A., Chile, Peru,Japonia,Coreea de N si de S, Mongolia, Taiwan,China,Nepal, Pakistan, India, Arhipeleagul Indonezian, Malaezia, Thailanda, Singapore, Papua si Noua Guinee,Noua Zeelanda . In general se iantalneste la o altitudine de 800-1400 m.
     In ultimile decenii cultura a inceput sa se extinda si in Europa : Rusia, Germania, Franta, Olanda, si Ungaria.      
     Locul ciupercilor in regnul vegetal

      Ciupercile sunt impartite , ca si celelalte plante, inca din sec.XVIII de catre K.Linee astfel :
 Etapa – Euthalloophyta
Increngatura – Myxophyta
Clasa- Basidiomycetes
Ordinul : Agaricales, Tuberales, Aphyllophorales
Familia: Agaricaceae, Pleurotaceae,Tuberaceae,Boletaceae,Coprinaceae,Strophariaceae, si Polyporaceae
Genul : Agaricus, Pleurotus, Lentinus, Coprinus, Pholiota, Stropharia, Polyporus, Boletus
Specia : Lentinus edodes 

    Familia Pleurotaceae cuprinde specii de ciuperci lignicole, cu palaria de consistenta carnoasa, rar suberoasa, rezistente la rupere, diferentiate in picior si palarie, cu lamele normale sau reduse, cu praful sporifer de culoare alb,crem ,roz sau liliachiu, cu spori hialini,netezi, cilindrici, elipsoidal-oblongi,sau fusiformi. Aceasta familie este reprezentata in flora din tara noastra prin 6 genuri, cu 14 specii si 2 varietati. Genul Lentinus  este prezent in padurile noastre cu 4 specii  de ciuperci : L.cyathiformis ce creste pe plop ,uneori si pe rasinoase, L.adhaerens ce creste pe lemn de brad si molid si L. lepideus, o ciuperca dulce, parfumata ce creste pe lemn de conifere si Lentinus cochleatus – nicoreata  sin. Lentinellus cochleatus  ce creste vara in tufe mari de zeci de exemplare, pe trunchiuri batrane de fag sau alte specii forestiere.Aceasta ciuperca este comestibila in stadiu tanar, are miros de anason, se preteaza pentru  uscat si se poate pastra o perioada mai lunga de timp, dupa care se poate pregati.

In alte lucrari  sunt descrise alte trei specii de Lentinellus, L. omphalodes ce creste in paduri de foioase si rasinoase si L.vulpinus intalnita de asemenea pe lemn de foioase si rasinoase si L.ursinus, ce creste pe lemn de fag. 
   Ciuperca Lentinus edodes  nu creste spontan in tara noastra.
   Lentinus edodes  este una dintre cele mai renumite ciuperci comestibile ,ocupand locul doi in productia mondiala dupa Agaricus bisporus.
    In China si Japonia  specia este cunoscuta de peste 2000 de ani, fiind foarte apreciata pentru gustul si parfumul ei  avand si o deosebita importanta religioasa.                          
    Fiind o ciuperca prevazuta cu velum (val) deci inchisa, este rezistenta la manipulari, transport, pastrare, se poate conserva (deshidrata) cu usurinta prin diferite metode, se poate usca  usor  fara a-si pierde gustul si parfumul, ci din contra si le accentueaza.
Valoarea nutritiva si medicinala

  L.edodes are o valoare nutritiva ridicata,  sunt bogate in proteine, hidrati de carbon, saruri minerale si vitamine. Contine peste 30 de enzime           ( metionina, cisteina, valina, acid glutamic, isoleucina)  foarte utile pentru corectarea lipsei lor  in organismul uman. Continutul in acizii grasi  este cuprins intre 1,2-8,0% s.u.dintre acestia sunt mentionati : acidul linoleic, palmitic si oleic. Cotinutul in hidrati de carbon este de  83%  dintre care  13% fibre brute si dietetice. Ca elemente minerale  ciupercile parfumate contin : calciu 11 mg, fier 1,72 mg, magneziu 132 mg, fosfor 294 mg, potasiu 15,54 mg, sodiu 13 mg, seleniu 0,5 mg, siliciu 262 mg, sulf 237 mg, clor 73 mg la 100 g s.u. Dintre  vitamine  contine : tiamina 0,3%, riboflavina 1,3% g, niacina 14 mg si acid ascorbic 3,5 mg la 100 g la 100 g s.u.
     Ca efecte medicinale consumul acestor ciuperci au efect antiviral, antitumoral, anticancer, hipolipidimiante (scad  colesterolul),antitrombosa, previne hipertensiunea arteriala, impotriva calculilor biliari, previne diabetul, revigoreaza sistemul imunitar.Toate aceste efecte benefice sunt datorate lentinanului,  un polizaharid care nu contine azot.
    Descrierea ciupercii

    Aparitia carpoforului (bazidiofruct = ciuperca),faza denumita si inductia fructificarii, necesita un regim termic diferentiat in functie de tulpina. Astfel pentru tulpinile criofile ( ce cresc la temperature joase) este necesar un regim termic de 3-12 grade C, iar pentru cele termofile ( iubitoare de caldura) un regim termic de 22-32 grade C.
   Ciuperca L.edodes  este robusta, de marime mijlocie-mare, fiind alcatuita din picior si palarie, iar in substratul de cultura se afla postamentul micelian. Un numar de 5 pana la 10 ciuperci de Agaricus bisporus cu  velum inchis echivaleaza in greutate cu o ciuperca parfumata.
Aparitia carpoforilor are loc la temperatura de 10-15 grade C, iar daca valorile termice sunt mai ridicate cu 2-4 grade C, piciorul ciupercii se alungeste .
   Palaria este carnoasa, cu diametrul de 6-12 cm, de forma convexa, apoi devine plana, la unele exemplare cu o concavitate mica nu prea adinca in mijlocul palariei.
Uneori palaria este acoperita cu scvame solzoase, cu o dispunere neregulata.
Lamelele bazidiale, la inceput sunt acoperite cu velum, sunt de culoare alb, apoi roz iar la maturitate o data cu ruperea velumului devin de culoare brun deschis.
  Culoarea este bruna, usor roscata.
Sporii sunt de culoare alba, forma elipsoidala cu dimensiunile de 5-7 /3-3,5 microni.
  Carnea sau pulpa palariei este de culoare alba, compacta, tare, cu miros de anason, gust dulce si este foarte apreciata gastronomic.
   Piciorul este lung de 5-8 cm, cu diametrul intre 1,3-2,5 cm, mai gros la partea superioara sub palarie si mai subtire la baza. Uneori spre baza este usor curbat. Culoarea este bruna-cenusie.
Piciorul are o structura fibros-crustoasa.
Tehnologia de cultura se afla in  cartea MANUALUL CULTIVATORULUI DE CIUPERCI COMESTIBILE, Editia a II-a, la pretul de 15 ron.