Pagini

vineri, 3 decembrie 2010

TRUFELE

CE SUNT TRUFELE ?
Numite şi diamantele negre ale pământului sau diamantele

gastronomiei, perle rare, delicatese de neegalat acestea sunt

Ciuperci care cresc în pământ, la adâncime de 10-40 cm, unele

chiar la suprafaţă sau mai în profunzime.

Cu îngăduinţa cunoscătorilor în acest domeniu, voi începe

prin a face o comparaţie: dacă dintre produsele alimentare de

origine animală, icrele negre se plasează pe primul loc - de bună

seamă şi cu îndreptăţită motivaţie, printre produsele de origine

vegetală, folosite în alimentaţie, trufele pot ocupa cu cinste,

acelaşi loc.

Trufele (Tuber spp.) sunt ciuperci comestibile cu un gust şi

o aromă excepţionale, bogate în substanţe nutritive, minerale,

vitamine şi cu steroizi care sunt feromoni sexuali.

Dacă un restaurant nu are în meniu mâncăruri cu trufe, nu

este select. În comparaţie cu celelalte specii de ciuperci comestibile

din familia Agaricaceae, trufele sunt ciuperci neobişnuite: nu

au pălărie şi nici picior, iar ascocarpul, (fructul comestibil) se

aseamănă cu tuberculii de cartofi având formă mai mult sau mai

puţin rotundă sau uşor ovoidală, de mărime ce variază frecvent

între 3 – 10 cm în diametru. Cuticula este cerebriformă.

Sunt considerate alimente de lux, fi ind folosite numai la

prepararea celor mai rafi nate mâncăruri, în cele mai extravagante

restaurante. Există şi o Bursă a trufelor în Italia, cât şi un muzeu

în Franţa. Se organizează Congrese, Simpozioane, Conferinţe,

mese rotunde, cursuri şi excursii tematice pentru căutare.

În Europa se recoltează 50% din cantitatea mondială de trufe.
Sunt 30-32 specii mai cunoscute în Europa, dar numai câteva

dintre acestea sunt cu adevărat valoroase pentru bucătăriile

restaurantelor. În România, trufe de calitate se recoltează în Ardeal.

La noi se întâlnesc trei specii de trufe: trufe de vară, trufe de iarna şi trufe

comune. Preţul unui kilogram de trufe româneşti variază între

50 şi 150 de euro. În trecut, se foloseau porcii, sau se observau anumite
specii de muşte, pentru găsirea trufelor. Astăzi se folosesc câini special

dresaţi care costă în jur de 2000 euro pentru un exemplar şi în

curând va fi folosită aparatură electronică, un fel de GPS.

Dacă doriţi să cunoaşteţi mai multe aspecte despre trufe,

cum se recoltează, cum se prepară şi cum se cultivă, vă

pot expedia cartea, cu poze color, prima de acest gen

din ţară, la numai 19 ron.

miercuri, 1 decembrie 2010

LA MULTI ANI

LA MULTI ANI tuturor românilor şi celor de simt româneşte de oriunde s-ar afla.

luni, 29 noiembrie 2010

330.000 de dolari! pentru două TRUFE scoase la licitatie în Italia.

330.000 de dolari! Atâ a plătit un miliardar chinez pentru două ciuperci scoase la licitatie în Italia. Nu sunt unele obişnuite, ci adevărate delicatese! Mai exact, două trufe care cântăresc împreună aproape un kilogram şi jumăte. Pentru că licitatiţia s-a desfăşurat simultan în Roma, Londra ş Macao, câştigătorul a dus o adevarată luptă pentru a pune mâna pe ele. În decembrie anul trecut, un milionar din Macao a cumpărat şi el două trufe albe, pe care a plătit nu mai puţin de 250.000 de dolari. De obicei, cei care cumpără astfel de trufe sunt patronii unor restaurante renumite care vor să-şi impresioneze clienţii. Sursa, Prima TV, 28 noiembrie 2010.

APERITIV DIN CHAMPIGNONS



APERITIV DIN CIUPERCI
Ingrediente: 500 g ciuperci, 4 linguri vin alb, o lingură ulei,

2 castraveţi muraţi, 1-2 foi de dafin, o crenguţă cimbru, 1-2 căţei

de usturoi, 1-2 linguriţe suc de lămâie, piper boabe, sare, o sfeclă

roşie mică, 2-3 fire de pătrunjel verde.

Cum se prepară?

Ciupercile se spală, se desprind picioruşele, se fierb în apă
împreună cu toate ingredientele în vas acoperit, cca 20 minute.
Când sunt gata, se scot ciupercile cu paleta şi se aşază în salatieră.
În zeama în care au fiert ciupercile se adaugă castraveciori acri tăiaţi felii
rotunde, două linguri cu vârf de sfeclă fiartă tăiată în cuburi
mici, puţin suc de lămâie şi se fierbe în continuare. Totul se trece
apoi prin sită. Se toarnă sosul obţinut peste ciuperci. Deasupra
se toarnă o lingură de ulei. Se ornează cu frunze de pătrunjel.

Se servesc ca aperitiv. Poftă bună !

O reteta de post sau de sarbatori

Ciuperci în gelatină


Ingrediente: 500 g ciuperci, 2 cepe, 40 g gelatină, o linguriţă

unt, 2 linguri maioneză, sare.

Cum se prepară?

Ciupercile champignon se spală şi se taie felii subţiri. Se fierb într-o

cratiţă, împreună cu ceapa întreagă, unt, sare şi apă cât să le

acopere, timp de 15/20 minute. Când sunt gata înlătură ceapa. Zeama

se strecoară printr-o sită foarte deasă. În această zeamă, pe foc,

se topeşte gelatina. Ciupercile fierte se aşază în strat uniform

pe o farfurie întinsă, într-o tavă sau în mici forme, boluri (fiecare

reprezentând o porţie).

Peste ciuperci se toarnă zeama cu gelatina (care se strecoară

în momentul turnării). Se dă la rece să se închege.

Se servesc cu sau fara maioneză vegetala. Pofta buna !