CE SUNT TRUFELE ?
Numite şi diamantele negre ale pământului sau diamantele
gastronomiei, perle rare, delicatese de neegalat acestea sunt
Ciuperci care cresc în pământ, la adâncime de 10-40 cm, unele
chiar la suprafaţă sau mai în profunzime.
Cu îngăduinţa cunoscătorilor în acest domeniu, voi începe
prin a face o comparaţie: dacă dintre produsele alimentare de
origine animală, icrele negre se plasează pe primul loc - de bună
seamă şi cu îndreptăţită motivaţie, printre produsele de origine
vegetală, folosite în alimentaţie, trufele pot ocupa cu cinste,
acelaşi loc.
Trufele (Tuber spp.) sunt ciuperci comestibile cu un gust şi
o aromă excepţionale, bogate în substanţe nutritive, minerale,
vitamine şi cu steroizi care sunt feromoni sexuali.
Dacă un restaurant nu are în meniu mâncăruri cu trufe, nu
este select. În comparaţie cu celelalte specii de ciuperci comestibile
din familia Agaricaceae, trufele sunt ciuperci neobişnuite: nu
au pălărie şi nici picior, iar ascocarpul, (fructul comestibil) se
aseamănă cu tuberculii de cartofi având formă mai mult sau mai
puţin rotundă sau uşor ovoidală, de mărime ce variază frecvent
între 3 – 10 cm în diametru. Cuticula este cerebriformă.
Sunt considerate alimente de lux, fi ind folosite numai la
prepararea celor mai rafi nate mâncăruri, în cele mai extravagante
restaurante. Există şi o Bursă a trufelor în Italia, cât şi un muzeu
în Franţa. Se organizează Congrese, Simpozioane, Conferinţe,
mese rotunde, cursuri şi excursii tematice pentru căutare.
În Europa se recoltează 50% din cantitatea mondială de trufe.
Sunt 30-32 specii mai cunoscute în Europa, dar numai câteva
dintre acestea sunt cu adevărat valoroase pentru bucătăriile
restaurantelor. În România, trufe de calitate se recoltează în Ardeal.
La noi se întâlnesc trei specii de trufe: trufe de vară, trufe de iarna şi trufe
comune. Preţul unui kilogram de trufe româneşti variază între
50 şi 150 de euro. În trecut, se foloseau porcii, sau se observau anumite
specii de muşte, pentru găsirea trufelor. Astăzi se folosesc câini special
dresaţi care costă în jur de 2000 euro pentru un exemplar şi în
curând va fi folosită aparatură electronică, un fel de GPS.
Dacă doriţi să cunoaşteţi mai multe aspecte despre trufe,
cum se recoltează, cum se prepară şi cum se cultivă, vă
pot expedia cartea, cu poze color, prima de acest gen
din ţară, la numai 19 ron.
Acest site este dedicat iubitorilor de ciuperci din toata tara. Este bazat pe experienta de mai bine de 35 de ani a unui specialist in domeniu, Dr. ing. Ioana Tudor, dorindu-se a fi un portal spre minunata lume a acestor superalimente. Veti gasi (si veti putea cere) aici consultanta si sfaturi despre cultivarea ciupercilor, va veti puteti alege si achizitiona carti de specialitate si va veti putea delecta cu retete culinare din intreaga lume ce folosesc ciuperci.
Pagini
▼
vineri, 3 decembrie 2010
miercuri, 1 decembrie 2010
luni, 29 noiembrie 2010
330.000 de dolari! pentru două TRUFE scoase la licitatie în Italia.
330.000 de dolari! Atâ a plătit un miliardar chinez pentru două ciuperci scoase la licitatie în Italia. Nu sunt unele obişnuite, ci adevărate delicatese! Mai exact, două trufe care cântăresc împreună aproape un kilogram şi jumăte. Pentru că licitatiţia s-a desfăşurat simultan în Roma, Londra ş Macao, câştigătorul a dus o adevarată luptă pentru a pune mâna pe ele. În decembrie anul trecut, un milionar din Macao a cumpărat şi el două trufe albe, pe care a plătit nu mai puţin de 250.000 de dolari. De obicei, cei care cumpără astfel de trufe sunt patronii unor restaurante renumite care vor să-şi impresioneze clienţii. Sursa, Prima TV, 28 noiembrie 2010.
APERITIV DIN CHAMPIGNONS
APERITIV DIN CIUPERCI
Ingrediente: 500 g ciuperci, 4 linguri vin alb, o lingură ulei,
2 castraveţi muraţi, 1-2 foi de dafin, o crenguţă cimbru, 1-2 căţei
de usturoi, 1-2 linguriţe suc de lămâie, piper boabe, sare, o sfeclă
roşie mică, 2-3 fire de pătrunjel verde.
Cum se prepară?
Ciupercile se spală, se desprind picioruşele, se fierb în apă
împreună cu toate ingredientele în vas acoperit, cca 20 minute.
Când sunt gata, se scot ciupercile cu paleta şi se aşază în salatieră.
În zeama în care au fiert ciupercile se adaugă castraveciori acri tăiaţi felii
rotunde, două linguri cu vârf de sfeclă fiartă tăiată în cuburi
mici, puţin suc de lămâie şi se fierbe în continuare. Totul se trece
apoi prin sită. Se toarnă sosul obţinut peste ciuperci. Deasupra
se toarnă o lingură de ulei. Se ornează cu frunze de pătrunjel.
Se servesc ca aperitiv. Poftă bună !
O reteta de post sau de sarbatori
Ciuperci în gelatină
Ingrediente: 500 g ciuperci, 2 cepe, 40 g gelatină, o linguriţă
unt, 2 linguri maioneză, sare.
Cum se prepară?
Ciupercile champignon se spală şi se taie felii subţiri. Se fierb într-o
cratiţă, împreună cu ceapa întreagă, unt, sare şi apă cât să le
acopere, timp de 15/20 minute. Când sunt gata înlătură ceapa. Zeama
se strecoară printr-o sită foarte deasă. În această zeamă, pe foc,
se topeşte gelatina. Ciupercile fierte se aşază în strat uniform
pe o farfurie întinsă, într-o tavă sau în mici forme, boluri (fiecare
reprezentând o porţie).
Peste ciuperci se toarnă zeama cu gelatina (care se strecoară
în momentul turnării). Se dă la rece să se închege.
Se servesc cu sau fara maioneză vegetala. Pofta buna !
Ingrediente: 500 g ciuperci, 2 cepe, 40 g gelatină, o linguriţă
unt, 2 linguri maioneză, sare.
Cum se prepară?
Ciupercile champignon se spală şi se taie felii subţiri. Se fierb într-o
cratiţă, împreună cu ceapa întreagă, unt, sare şi apă cât să le
acopere, timp de 15/20 minute. Când sunt gata înlătură ceapa. Zeama
se strecoară printr-o sită foarte deasă. În această zeamă, pe foc,
se topeşte gelatina. Ciupercile fierte se aşază în strat uniform
pe o farfurie întinsă, într-o tavă sau în mici forme, boluri (fiecare
reprezentând o porţie).
Peste ciuperci se toarnă zeama cu gelatina (care se strecoară
în momentul turnării). Se dă la rece să se închege.
Se servesc cu sau fara maioneză vegetala. Pofta buna !