Pagini

duminică, 15 mai 2011

CIUPERCARII CU FONDURI STRUCTURALE





In perioada 2007-2013 pot fi accesati cca. 30 miliarde euro pentru diversificarea culturilor si perfectionarea tehnologiilor de cultura printre care si a cea a ciupercilor.

Prin SAPARD s-au infiintat si ciupercarii, dar suma a fost limitata pana la 200.000 euro pe proiect din care 45-50% era suma nerambursabila. In prezent, aceste sume sunt mai mar iar cofinantarea va fi de cca.50-60 %.

Desigur, nu oricine poate sa acceseze aceste fonduri. Sunt niste criterii de eligibilitate ( de valabilitate) cu pasi ordonati ce urmeaza sa fie parcursi. Pentru a accesa fonduri structurale vor avea prioritate cei ce se vor asocia pentru a forma un grup puternic ca sa poata functiona dar si cultivatori individuali. Ca un proiect sa fie eligibil el trebuie sa cuprinsa cel putin 2 UDE. In cazul ciupercilor se aplica un coeficient de 17,5 care se inmulteste cu suprafata de cultura in hectare. Exemplu : 17,5 x 0,12 ha = 2,1 UDE. Suprafata de cultura va fi de 1200 mp. O hala de cultura are in jur de 200 mp si in acest caz ar fi nevoie de 6 hale de cultura.

In tara noastra se pot cultiva doua sau mai multe specii de ciuperci comestibile, pentru care exista tehnologii de cultura si pentru care se poate obtine miceliu comercial.

Speciile ce se pot cultiva sunt :

- Agaricus bisporus – ciuperca de balegar sau de strat, alba, crem sau bruna – pentru sezoanele racoroase ale anului (toamna,iarna si primavara);

- Agaricus edulis – tot ciuperca alba dar care este termofila (iubitoare de caldura) si se recomanda sa se cultive vara;

- Pleurotus ostreatus – bureti sau pastravi de fag, cu hibrizi pentru vara si pentru iarna;

- Pleurotus eryngii – numita regina ciupercilor Pleurotus, pana in prezent nu se cultiva in tara noastra, dar vor apare si pionieri in acest sens;

- Lentinus edodes – ciuperca de castan, ciuperca parfumata sau shiitake. Este o specie foarte apreciata pentru parfumul si savoarea deosebite si certe virtuti medicinale. La noi in tara se cultiva timid in zona Transilvaniei.

Pentru a face o asociere a mai multor ciupercari sa zicem 10 la numar, este nevoie de urmatoarele :

- cultivatori de Pleurotus spp.,

- cultivatori de Agaricus spp.’

- producator de miceliu pentru toate speciile,

- producator de compost pentru Agaricus spp si de substrat lingo-celulozic pentru Pleurotus spp.

- punct de colectare-sortare-ambalare,refrigerare si distributie a ciupercilor, cu parc de masini frigorifice,

- un punct de procesare, ce poate fi o mica fabrica de conserve sau o linie de deshidratare a ciupercilor (uscare),

- un mic laborator de analize chimice pentru substrat, compost, ciuperci si 2-3 specialisti care sa consilieze infiintarea obiectivelor si buna lor functionare,

Este de mentionat ca din cca. 4 kg paie de grau se pot obtine cu o investitie minima 3 kg ciuperci Pleurotus intr-o perioada de maximum 3 luni.

Dar in ciupercarie mai intai se investeste, bani, cunostinte, suflet si daruire. Nu va spun ca este usor dar nici ca este imposibil. Foarte multi oameni au incercat empiric, clasic si au reusit. Dar acea cultura era pentru consum familial, dar ce v-am prezentat eu, este o afacere preofitabila.

Cultura ciupercilor este cea mai intensiva deoarece se pot obtine 5-6 cilcuri de cultura/an, in 3-4 ani va puteti amortiza investitia. Investitia pentru o ciupercarie moderna si eligibila poate costa si un milion de euro, din care 50 sau 60% veti primi dvs. De la Guvernul Romaniei si de la UE. Si cel mai important lucru inainte de a face primii pasi este de a obtine acceptul bancii pentru finantare sau scrisoare de confort.

Si ultima recomandare, nu va hazardati pana nu va documentati si nu sperati daca nu aveti si dvs cofinantare pentru aceasta investitie. Si nu se pot obtine fonduri fara un PROIECT intocmit de o firma profesionista.

Pentru documentatie, carti, consultanta, autoarea poate fi contactata la tel.0745420536.