MICELIU DE CIUPERCI, SUŞE ŞI HIBRIZI
Ghid de bune practici în ciupercării
Prefaţă
Cuprins
CAPITOLUL 1- Date generale despre ciuperci
1.1. Scurt istoric despre
ciuperci
1.2. Ciuperci - încadrare
sistematică
1.3. Importanţă alimentară şi
medicinală
1.4. Inmulţirea ciupercilor
CAPITOLUL 2- Date generale despre miceliu
2.1. Istoric despre miceliu
2.2. Categorii, tipuri, clasificare miceliu
CAPITOLUL 3- Creşterea miceliului
3.1. Factorii care influenţează creşterea miceliului
3.1.1. Substanţele minerale din
substrat
3.1.2. Umiditatea
3.1.3. Valoarea pH-ului
3.1.4. Cantitatea de oxigen
3.1.5. Temperatura
3.1.6. Lumina
3.1.7. Substanţe toxice
CAPITOLUL 4 - Medii de cultură sau de laborator
4.1. Dotare laborator
4.2. Reţete de medii de cultură
4.3. Sterilizarea şi păstrarea mediilor
4.4. Spori de ciuperci, recoltare, germinare
4.5. Inocularea şi transferul miceliului
pe mediul de cultură
CAPITOLUL 5- Tehnologia producerii miceliului- intensiv
5.1. Etapele producerii miceliului de ciuperci
5.2. Menţinerea culturii pure
5.3. Zona nesterilă de lucru
5.3.1. Pregătirea recipienţilor
5.3.2. Confecţionarea buşoanelor
5.3.3. Spălarea suportului
5.3.4. Fierberea suportului
5.3.5. Omogenizarea suportului cu
amendamente
5.3.6. Umplerea recipienţilor
5.3.7. Sterilizarea suportului
5.4. Zona sterilă de lucru
5.4.1. Răcirea suportului
5.4.2. Inocularea
5.4.3. Incubarea
5.4.4. Depozitarea şi refrigerarea
5.4.5. Livrarea miceliului
5.4.6. Condiţii de calitate ale
miceliului
CAPITOLUL 6 – Tehnologia producerii miceliului neconvenţional sau clasic
CAPITOLUL 7- Caracterizarea unor tulpini, suşe şi hibrizi de ciuperci
7.1. Agaricus spp.
7.2. Pleurotus spp.
7.3. Lentinus edodes
7.4. Alte specii cultivate