Acest site este dedicat iubitorilor de ciuperci din toata tara. Este bazat pe experienta de mai bine de 35 de ani a unui specialist in domeniu, Dr. ing. Ioana Tudor, dorindu-se a fi un portal spre minunata lume a acestor superalimente. Veti gasi (si veti putea cere) aici consultanta si sfaturi despre cultivarea ciupercilor, va veti puteti alege si achizitiona carti de specialitate si va veti putea delecta cu retete culinare din intreaga lume ce folosesc ciuperci.
Pagini
▼
sâmbătă, 15 decembrie 2012
Vizita la ciupercarie de Pleurotus
La sfarsitul seriei a 2-a de curs de ciupercar din anul 2012, s-a vizitat o ciupercarie de champignon si alta de Pleurotus.
Pentru Pleurotus l-am vizitat de Ghenade Sorin din Com. Dragomiresti Jud. Dambovita la 6 km de Targoviste. Acesta, e in foto, pregateste saci si-i livreaza gata insamantati. Pentru a ne convinge ne-a insotit la Baicoi in jud. Prahova, de unde sunt si fotografiile.
Asteptam inscrieri la CURS pentru anul 2013.
joi, 13 decembrie 2012
vineri, 7 decembrie 2012
joi, 6 decembrie 2012
Mos Craciun, legenda americana
Legenda americana
a lui Mos Craciun
Totul a pornit de
la şamanism si cultura siberiana ce face referire la Amanita muscaria sau Fly agaris ( Agaricul zburator). Moşul era
îmbrăcat cu blană roşie cu alb şi cu cisme lungi negre. Este descris la o
persoană veselă, corpolentă, cu barbă albă, care calatoreşte cu ajutorul
renilor şi care intra pe horn.
Legenda a pornit de la scriitorul Clement
Clarke Moore care a scris în1822 -O vizită la Mos Nicolae-, după care în 1881,
Thomas Nast , un caricaturist politic l-a creat pe Mos Craciun. In 1890 istoricul Ronald Hutton a precizat că
şamanii nu călătoreau cu renii şi nici cu sania trasă de cai, nu purtau costum
roşu cu alb şi nu intrau pe horn. Totul a fost numai o inventie a lui Moore
care a transformat un Sfânt medieval într-un personaj ce zboară cu reni. Din
1931 Compania Coca-cola a anuntat ca mosul poartă culorile lor şi-l folosesc ca
reclama.
marți, 27 noiembrie 2012
sâmbătă, 17 noiembrie 2012
TRUFA neagra , de iarna sau trufa de Perigord
Marea
majoritate a speciilor de ciuperci sunt bogate in elemente minerale, vitamine
si in trufe si peste 200 de substante volatile printre care si steroizi. Dintre
acestea nu fac exceptie nici trufele negre sau Tuber melanosporum. In
Romania acestea nu cresc.Trufele cresc in
pamant la diferite adancimi. Pentru a le
descoperi se foloseste un porc sau caine, dresati de mici pentru aceasta
operatiune. Animalele au mirosul foarte fin. Dupa dresaj este utilizat pe post de detector de trufe. Le simte mirosul
cand acestea ajung la maturitate si se foloseste de laba pentru a le arata
cautatorilor locul de unde pot scoate ciuperca. Apoi, trufele sunt curatate cu
o perie foarte fina, special creata pentru acest lucru. Sunt spalate cu o grija
asa de mare de parca ar fi aur. Apoi ajung la restaurante de 2, 3 sau 5
stele.Trufele se preteaza foarte bine cu
raviolli, peste, cu fructe de mare, cu scoici, orez. Sunt pastrate in frigider
intr-o oala de inox, plina pe jumatate cu orez crud. Ciupercile trebuie sa stea
la o temperatura de 3-4 grade C. Se pot pastra si cateva luni, pentru ca orezul
impiedica umiditatea sa ajunga la ele.
Si pentru taierea lor este nevoie de un cutit special, foarte subtire. Sunt feliate chiar la masa clientului, in prezenta acestuia, de un ospatar care trebuie sa poarte neaparat manusi. Pretul acestor trufe se negociaza in functie de marime, sezon, calitate si poate ajunge la 1200 euro/kg.
Si pentru taierea lor este nevoie de un cutit special, foarte subtire. Sunt feliate chiar la masa clientului, in prezenta acestuia, de un ospatar care trebuie sa poarte neaparat manusi. Pretul acestor trufe se negociaza in functie de marime, sezon, calitate si poate ajunge la 1200 euro/kg.
Stiati ca trufele se pot si cultiva ¿
Va recomad cartea TRUFELE la 21 lei.
DETECTOR DE CIUPERCI OTRAVITOARE
Detector de
ciuperci otravitoare
Am gasit o stire, intr-un ziar din iulie 2008,
data de Mediafax. Un pensionar din Tg. Mures a inventat un aparat care
detecteaza otrava existenta in ciuperci. Akos Penzes se numeste, iar aparatul
are un ac cu care se inteapa ciuperca, iar pe un ecran cu ajutorul altui ac se
arata daca respectiva ciuperca este otravitoare sau nu. Inventatorul spera sa
poata verifica 50 specii de ciuperci.
Din pacate eu n-am
auzit de atunci nimic despre acest aparat. Poate ati aflat dvs. ceva. Va rog sa ma anuntati si pe mine. Mi se
pare foarte interesanta ideea, daca este si adevarata.
luni, 12 noiembrie 2012
joi, 8 noiembrie 2012
luni, 22 octombrie 2012
Miceliu se produce la Windsor in Australia de catre SYLVAN
Din anul 2011 Sylvan a devenit companie multinationala cu productie in 8 tari : 4 in Europa, 2 in SUA, 1 -Africa de Sud, 1 in Australia, si cu 17 locatii de vanzare catre 65 tari. In Europa Sylvan produce miceliu in Franta la Langeais, in Olanda la Horst, in Irlanda la Navan si in Ungaria la Dunaharasz.
vineri, 19 octombrie 2012
ISMS -CONGRES CIUPERCI 2016 LA AMSTERDAM
IN 2012 a avut loc la BEIJING al 18-lea Congres International despre ciuperci. Au participat 1132 reprezentanti din 65 tari si au sustinut lucrari orale 65 specialisti. Din Romania nu am avut participanti. Urmatorul Congres va fi in Olanda incepand cu 29 mai 2016.
luni, 15 octombrie 2012
INDAGRA 2012, a 17-a Editie
Se deschide pe 31 0ct. si dureaza pana pe 4 noiembrie ora 16. Aici voi fi si eu cu carti, va rog sa ma sunati, nu stiu unde o sa ma aflu, afara, intr-un pavilion ...tel. 0745420536
joi, 11 octombrie 2012
CURS DE CIUPERCAR, Seria a 2-a
Pe data de 22 sept. a debutat cursul de ciupercar. Se desfasoara in aceeasi locatie in Bucuresti, B-dul Marasti, la sfarsit de saptamana.
Participantii sunt din Bucuresti, Ilfov, Ploiesti, Buzau, Comarnic.
Participantii sunt din Bucuresti, Ilfov, Ploiesti, Buzau, Comarnic.
Pleurotus, ciupercarie noua
S.C.Redi Funghi srl., in localitatea Ion Roata, jud. Ialomita, s-a deschis o ciupercarie pentru cultura ciupercilor Pleurotus formata din 4 solarii cu termoizolatie si instalatii de microclimat . Ciupercaria este prevazuta cu anexe moderne fiind inclusa si sala de ambalare ciuperci, la caserole de 0,5 kg. O ciupercarie curata, frumos intretinuta, mi-a placut foarte mult. SUCCES
marți, 25 septembrie 2012
Agaricus bisporus= champignon, COMPOST din SERBIA
Pe data de 19 sept. 2012 m-am deplasat impreuna cu 2 persoane in Serbia la cca 50 km de Belgrad unde am vizitat 2 Statii sau Fabrici de compost pentru champignon sau Agaricus bisporus. Dupa vizitarea fiecarei Statii de compost am fost condusi la cate 1 sau 2 ciupercarii pentru a observa compostul in diferite faze fenologice, incubare, acoperire, valul 1, valul 2.
Ambele fabrici produc compost din paie de grau si gunoi de pasare, dupa licenta din Olanda, numai faza II. De la ambele Statii compostul pleaca sub forma de blocuri sau baloti de cca 18 kg greutate, una utilizeaza miceliu din Italia iar alta de la Sylvan. Diferenta de pret pe tona de compost, intre cele doua este de 2 euro si nu depaseste 100 euro/tona. Capacitatea fiecarei fabrici este de 650-700 tone pe saptamana. Compostul este insotit de Certificat de analize chimice, instructiuni de cultivare chiar si in limba romana, Diagrama pentru notat parametrii din ciupercarie. La intrarea in Romania se face vama. Randamentul in ciuperci este de 31-32% desi ciupercariilor vizitate nu sunt la nivelul de dotare a celor din Romania.
Ambele fabrici produc compost din paie de grau si gunoi de pasare, dupa licenta din Olanda, numai faza II. De la ambele Statii compostul pleaca sub forma de blocuri sau baloti de cca 18 kg greutate, una utilizeaza miceliu din Italia iar alta de la Sylvan. Diferenta de pret pe tona de compost, intre cele doua este de 2 euro si nu depaseste 100 euro/tona. Capacitatea fiecarei fabrici este de 650-700 tone pe saptamana. Compostul este insotit de Certificat de analize chimice, instructiuni de cultivare chiar si in limba romana, Diagrama pentru notat parametrii din ciupercarie. La intrarea in Romania se face vama. Randamentul in ciuperci este de 31-32% desi ciupercariilor vizitate nu sunt la nivelul de dotare a celor din Romania.
luni, 24 septembrie 2012
vineri, 14 septembrie 2012
Curs de ciupercar
Buna ziua,
Dorim sa va informam ca a doua serie a cursului de calificare
"CIUPERCAR" Cod nomenclator 6112.1.1 (nr. de ordine in
registrul calificarilor) si COD COR 611202. o incepem in data de
22.09.2012 astfel gasiti in cele ce urmeaza toate detaliile legate de acest
curs:
1. Locul de
desfasurare al cursului: Bucuresti, Sector 4, B-dul Marasesti nr.19, etaj 3,
ap.9.
Partea practica se
va desfasura la diferite ciupercarii aflate in zone limitrofe Bucurestiului.
2. Durata cursului
este de 3 luni. Prezenta la curs nu este obligatorie.
3. Acte necesare
pentru inscriere, in copii : Buletin, Certificat de Nastere, Certificat de
Casatorie (numai pentru doamne), ultima diploma de studii si adeverinta de la
medicul de familie ca sunteti apt pentru participarea la cursul de ciupercar.
4. Formator va fi
Doamna Dr. Ing. Ioana Tudor, tel. 0745420536
5. Pretul cursului
este de 700 lei toate taxele incluse. Suma se poate achita si in rate (200 lei
la inscriere si diferenta pana la finalizarea cursului). Pentru cei care detin
societati comerciale cursul poate fi facturat catre acestea, daca nu, factura
va fi emisa pe persoana fizica.
Pentru mai multe detalii si pentru transmiterea documentelor necesare
inscrierii va rugam sa folositi adresa de e-mail cursciupercar@yahoo.ro sau numarul de fax: 021.335.17.18
Va stam oricand la
dispozitie.
Cu stima,
ing. Iacob Stefan
Director General
SSM PROTECT GRUP
Bucuresti, Sector 4
B-dul Marasesti nr.19,
Director General
SSM PROTECT GRUP
Bucuresti, Sector 4
B-dul Marasesti nr.19,
luni, 27 august 2012
MICELIU DE CIUPERCI, SUŞE ŞI HIBRIZI
Prima carte din tara noastra, pentru producerea miceliului de ciuperci comestibile in sistem intensiv-industrial si in mediu casnic. Caracterizarea principalelor suşe şi hibrizi din peste 20 specii de ciuperci comestibile, medicinale, din intreaga lume. Cartea costa 39 lei, este color, cu coperta cartonata.
sâmbătă, 18 august 2012
Prima statie de compost pentru champignon sau Agaricus bisporus in Romania
INVITATIE
ASOCIATIA NATIONALA A PRODUCATORILOR DE CIUPERCI DIN ROMANIA si NV KAREL STERCKX din Belgia (http://www.sterckx.
com/en) au placerea sa va invite la seminarul organizat cu ocazia prezentarii proiectului de constructie a unei fabrici de compost sub sigla STERCKX ROMANIA.ASOCIATIA NATIONALA A PRODUCATORILOR DE CIUPERCI DIN ROMANIA si NV KAREL STERCKX din Belgia (http://www.sterckx.
Seminarul va fi organizat pe data de 12 septembrie la pensiunea FLOAREA SOARELUI din Brasov, (http://www.pensiuneafloarea-
soarelui.ro) incepand cu ora 13:30 si va avea urmatorul cuprins:
- deschiderea lucrarilor si prezentarea invitatilor
- prezentarea companiei NV KAREL STERCKX din Belgia
- prezentarea proiectului STERCKX ROMANIA
- intrebari si discutii pe marginea proiectului
- dezbateri privind semnarea unui document de sustinere a proiectului de catre ANPCR
Va rugam sa va asigurati ca ati confirmat participarera la manifestare si va asteptam la Brasov !
EUGEN BAJENARU
PRESEDINTE ANPCR
joi, 16 august 2012
Ciuperci comestibile si medicinale
CIUPERCI
MEDICINALE
In California a
fost brevetata o bautura energizanta pe baza de extracte din ciuperci
medicinale, miceliu, plante medicinale si vitamine. Se prezinta ca un pliculet
de ness si se dizolva in 8-12 ml apa- necesar pentru o zi. Bautura contine 2000
mg de beta glucani din 7 specii de ciuperci precum : Cordyceps militaris, reishi sau Ganoderma
lucidum, Agaricus brasiliensis,
maitake sau Grifola frondosa, Trametes
versicolor, Regele Pleurotus sau Pleurotus eryngii, Antrodia camphorata o specie nativa in Taiwan, si plante precum
guarana, ginseng, tumeric rosu, plus complexul de vitamine B si vitamina C.
Aceste ciuperci pot proteja sistemul imunitar si energiza si animalele de
companie sau caii de rasa. S-a initiat cresterea miceliului pe ovaz care apoi
este introdus in hrana cailor, 7 animale s-au delectat cu acest ovaz in vederea
pregatirii lor fizice pentru participarea la Olimpiada de la Londra din 2012.
Pentru a citi mai multe despre beneficiile acestor ciuperci puteti accesa
Internetul sau procura cartea CIUPERCI COMESTIBILE SI MEDICINALE. In tara noastra o singura societate cultiva Agaricus brasiliensis sau Ciuperca
zeului, Ciuperca lui Dumnezeu sau ciuperca migdala.
Promovez in
continuare Pleurotus eryngii care se
cultiva frecvent si in Europa. Se poate procura substrat gata insamantat sau
miceliu din Italia. Pentru mai multe date accesati si NRGMatrix.
miercuri, 1 august 2012
Agaricus bisporus= champignon, Gigant de 1,5 kg
In anul 2011 in ciupercaria din Satul Rosu, Com Chiajna langa Bucuresti, pe compost adus din Olanda, la S.C. Euro Velstand de pe str. M.Eminescu, s-a recoltat o ciuperca in greutate de 1,5 kg.
joi, 19 iulie 2012
luni, 9 iulie 2012
EXAMEN curs de ciupercar
Pe 23 iulie 2012 se sustine examenul de ciupercar. Cursantii vor veni din jud. : Brasov, Cluj, Tulcea, Dambovita , Ilfov, Bucuresti , Dolj, pentru sustinerea examenului la Bucuresti.
Se primesc noi inscrieri pentru urmatorul CURS.
Cu ocazia sustinerii examenului sper sa pot lansa cartea MICELIU DE CIUPERCI. SUSE SI HIBRIZI. Ghid de producere a miceliului în sistem intensiv şi clasic
Se primesc noi inscrieri pentru urmatorul CURS.
Cu ocazia sustinerii examenului sper sa pot lansa cartea MICELIU DE CIUPERCI. SUSE SI HIBRIZI. Ghid de producere a miceliului în sistem intensiv şi clasic
miercuri, 27 iunie 2012
Conferinta finala a proiectului CONS-TEAM, 22 iunie 2012
Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania ( CNIPMMR) a sustinut Conferinta finala a proiectului CONS-TEAM "Consolidarea mediului de afaceri din Romania prin intarirea capacitatii institutionale a organizatiilor patronale", cofinantat de Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Investeste in oameni.
A avut ca partenera Franta de unde au participat 2 invitati.
Conferinta s-a desfasurat la Hotel CARO din Bulevardul Barbu Vacarescu nr. 164 A Sectorul 2 Bucuresti.
Mi-a placut foarte mult modul de desfasurare, organizarea ireprosabila, m-am simtit cetatean european. La pranz s-a servit masa la restaurant. iar seara a avut loc Gala Dinner , la acelasi restaurant, un eveniment special, cu sampanie, masa, bauturi, orchestra si ring de dans. Felicitari organizatorilor!
A avut ca partenera Franta de unde au participat 2 invitati.
Conferinta s-a desfasurat la Hotel CARO din Bulevardul Barbu Vacarescu nr. 164 A Sectorul 2 Bucuresti.
Mi-a placut foarte mult modul de desfasurare, organizarea ireprosabila, m-am simtit cetatean european. La pranz s-a servit masa la restaurant. iar seara a avut loc Gala Dinner , la acelasi restaurant, un eveniment special, cu sampanie, masa, bauturi, orchestra si ring de dans. Felicitari organizatorilor!
duminică, 10 iunie 2012
Miceliu, o noua carte in lucru la Editura
MICELIU DE CIUPERCI, SUŞE ŞI HIBRIZI
Ghid de bune practici în ciupercării
Prefaţă
Cuprins
CAPITOLUL 1- Date generale despre ciuperci
1.1. Scurt istoric despre
ciuperci
1.2. Ciuperci - încadrare
sistematică
1.3. Importanţă alimentară şi
medicinală
1.4. Inmulţirea ciupercilor
CAPITOLUL 2- Date generale despre miceliu
2.1. Istoric despre miceliu
2.2. Categorii, tipuri, clasificare miceliu
CAPITOLUL 3- Creşterea miceliului
3.1. Factorii care influenţează creşterea miceliului
3.1.1. Substanţele minerale din
substrat
3.1.2. Umiditatea
3.1.3. Valoarea pH-ului
3.1.4. Cantitatea de oxigen
3.1.5. Temperatura
3.1.6. Lumina
3.1.7. Substanţe toxice
CAPITOLUL 4 - Medii de cultură sau de laborator
4.1. Dotare laborator
4.2. Reţete de medii de cultură
4.3. Sterilizarea şi păstrarea mediilor
4.4. Spori de ciuperci, recoltare, germinare
4.5. Inocularea şi transferul miceliului
pe mediul de cultură
CAPITOLUL 5- Tehnologia producerii miceliului- intensiv
5.1. Etapele producerii miceliului de ciuperci
5.2. Menţinerea culturii pure
5.3. Zona nesterilă de lucru
5.3.1. Pregătirea recipienţilor
5.3.2. Confecţionarea buşoanelor
5.3.3. Spălarea suportului
5.3.4. Fierberea suportului
5.3.5. Omogenizarea suportului cu
amendamente
5.3.6. Umplerea recipienţilor
5.3.7. Sterilizarea suportului
5.4. Zona sterilă de lucru
5.4.1. Răcirea suportului
5.4.2. Inocularea
5.4.3. Incubarea
5.4.4. Depozitarea şi refrigerarea
5.4.5. Livrarea miceliului
5.4.6. Condiţii de calitate ale
miceliului
CAPITOLUL 6 – Tehnologia producerii miceliului neconvenţional sau clasic
CAPITOLUL 7- Caracterizarea unor tulpini, suşe şi hibrizi de ciuperci
7.1. Agaricus spp.
7.2. Pleurotus spp.
7.3. Lentinus edodes
7.4. Alte specii cultivate
vineri, 25 mai 2012
Cultura trandafirilor pentru flori taiate si decor
Trandafirul, floarea pe care au cântat-o poeţii tuturor timpurilor, îşi găseşte
astăzi, în civilizaţia trepidantă a omului modern, îndrăgostit de natură şi
frumos, un loc aparte prin diversitatea coloristică, expresivitatea şi parfumul
inegalabil al florilor sale.
Obiect al muncii şi de studiu
pentru cercetătorii şi horticultorii profesionişti, sau hobby pentru amatori,
trandafirul însoţeşte prin farmecul florilor sale viaţa familială şi socială de
zi cu zi a fiecăruia dintre noi.
Trandafirul este din ce în ce
mai prezent în toate manifestările vieţii omului, atât pentru decorul grădinilor
şi parcurilor, cât şi pentru ornarea şi decorarea interioarelor, ca floare
tăiată.
În această lucrare, care se
doreşte clară, concisă şi accesibilă, sunt prezentate succint etapele ce trebuie
parcurse pentru obţinerea de culturi de trandafiri pentru flori tăiate şi
decor.
Lucrarea este toata color, cu coperti cartonate. Pret 37 lei.
Trandafirul, floarea pe care au cântat-o poeţii tuturor timpurilor, îşi găseşte
astăzi, în civilizaţia trepidantă a omului modern, îndrăgostit de natură şi
frumos, un loc aparte prin diversitatea coloristică, expresivitatea şi parfumul
inegalabil al florilor sale.
Obiect al muncii şi de studiu
pentru cercetătorii şi horticultorii profesionişti, sau hobby pentru amatori,
trandafirul însoţeşte prin farmecul florilor sale viaţa familială şi socială de
zi cu zi a fiecăruia dintre noi.
Trandafirul este din ce în ce
mai prezent în toate manifestările vieţii omului, atât pentru decorul grădinilor
şi parcurilor, cât şi pentru ornarea şi decorarea interioarelor, ca floare
tăiată.
În această lucrare, care se
doreşte clară, concisă şi accesibilă, sunt prezentate succint etapele ce trebuie
parcurse pentru obţinerea de culturi de trandafiri pentru flori tăiate şi
decor.
Lucrarea este toata color, cu coperti cartonate. Pret 37 lei.
joi, 24 mai 2012
TOP 10 descoperiri in 2012 printre care si o specie de ciuperci
“Acest top 10 este elaborat pentru a atrage atenţia asupra crizei biodiversităţii şi asupra exploratorilor care continuă o tradiţie veche de 250 de ani, aceea de descoperi şi descrie milioane de feluri de plante, animale şi microbi cu care împărţim această planetă”, a explicat Quentin Wheeler, entomologul care conduce Institutul Internaţional Pentru Explorarea Speciilor din cadrul Arizona State University.
Membrii comitetului internaţional care au selectat cele 10 specii au avut de ales din peste 200 de nominalizări.
Ciuperca SpongeBob SquarePants (Spongiforma squarepantsii)
Această ciupercă a fost denumită în cinstea unui popular personaj de desene animate, SpongeBob SquarePants, pentru că se aseamănă mai mult cu un burete decât cu o ciupercă obişnuită. Una dintre caracteristicile acesteia este faptul că corpul său poate fi strâns în mână ca un burete, acesta revenind la forma iniţială odată eliberat. Ciuperca, ce emană un miros fructat, a fost descoperită în pădurile de pe Insula Borneo din Malaezia.
www.descopera.ro
vineri, 11 mai 2012
Sambata 12 mai 2012 s-a deschis CURSUL de CIUPERCAR
Prima serie de Curs de ciupercar acreditat de CNFPA s-a deschis sambata in Bucuresti, la ora 9.00, in cadrul SSM Protect Grup din B-dul Marasesti nr.19, Sect.4. Se mai primesc inscrieri. Cursul va dura 3 luni, este teoretic si practic iar Atestatul se va elibera in urma unui examen scris si oral. Cost 700 ron in 2 rate. Informatii la tel. 0745 420 536 si 0724 128 532.
miercuri, 2 mai 2012
Miceliu de ciuperci, Suse si hibrizi
Este sub tipar o noua carte, despre Miceliu, producere in sistem intensiv si casnic. Caracterizarea principalelor suse sau tulpini si hibrizi, ale principalelor specii de ciuperci cultivate in tara noastra, Europa si pe alte Continente.
Culturi pure in eprubete.
Sticla cu miceliu Romania.
Dibluri din lemn pentru produs miceliu.
joi, 26 aprilie 2012
Academia Oamenilor de Stiinta din Romania
A premiat azi 26 apr.2012, 37 lucrari in cele 7 sectiuni printre care si Ciupercile din flora spontana a Romaniei.
marți, 24 aprilie 2012
Comparatie intre o floare si o ciuperca
Petale = pălăria
Seminţe- spori
Pistil- lamele
Tulpina-picior
Radacina- hife miceliu
Seminţe- spori
Pistil- lamele
Tulpina-picior
Radacina- hife miceliu
duminică, 22 aprilie 2012
Ciupercaria Chiajna, champignon, 18.apr.2012
In prezent are 3 hale de cultura. S-a vazut din practica, ceea ce se spune initial de catre specialisti, ca se va ramana fara marfa daca nu exista in productie IDEAL 6 hale cu capacitatea de 20 t compost. Acum exista in constructie alte 2 hale. Cu magazinele se incheie contract, daca nu se onoreaza comenzile, producatorul este penalizat. Compost se aduce din Ungaria. A importat si din Olanda de la CNC dar costa foarte mult transportul. Fotografia arata aparitia valului 3. Hibridul A 15. Fara albire cu clor.