Pagini

luni, 30 decembrie 2013

La multi ani, in 2014

Sanatate, bucurii, impiniri, fericire, dragoste, multi bani, multi prieteni, pace si liniste.... am uitat ceva. Tot ce mai doriti , un an mai bun. La multi ani fericiti !

sâmbătă, 21 decembrie 2013

Craciun fericit, cu sanatate, bucurii si masa imbelsugata

"Sarbatorile cand vin, 
Sa va fie cosul plin, 
Sa aveti pe saturate, 
Casa plina, sanatate, 
Punga sa geama de bani,
Mult noroc si La multi ani!"

miercuri, 11 decembrie 2013

Curs de ciupercar, primim inscrieri pentru 2014

Bun gasit,

    Numele meu este Iacob Stefan, sunt reprezentant al societatii de formare profesionala a adultilor SSM PROTECT TRAINING S.R.L. si impreuna cu 
Doamna Dr. Ing. Ioana Tudor  am autorizat cursul de calificare "CIUPERCAR" Cod nomenclator 6112.1.1 (nr. de ordine in registrul calificarilor) si COD COR 611202.
    Dorim sa incepem o a cincea serie de curs in data de 17.01.2014 astfel gasiti in cele ce urmeaza toate detaliile legate de acest curs:
1.Locul de desfasurare al cursului: Bucuresti, Sector 4, B-dul Marasesti nr.19, etaj 3, ap.9. In cladirea cu Piraeus Bank. Partea practica se va desfasura la diferite ciupercarii aflate in zone limitrofe Bucurestiului.
2. Durata cursului este de 2 luni (cu predare vineri si sambata) .
3. Acte necesare pentru inscriere : Buletin, Certificat de Nastere, Certificat de Casatorie (numai pentru doamne), ultima Diploma de studii si Adeverinta de la medicul de familie ca sunteti apt pentru participarea la cursul de ciupercar.
4. Formator va fi Doamna Dr. Ing. Ioana Tudor
5. Pretul cursului este de 700 lei. Suma se poate achita si in 2 rate, prima rata fiind la inscriere si a doua dupa 4 - 5 saptamani de curs. Dupa inscriere si achitarea primei rate veti primi pe e-mail un suport de curs de 40 pagini.  Pentru cei care detin societati comerciale cursul poate fi facturat catre acestea, sau factura va fi emisa pe persoana fizica. La finalul cursului se sustine un examen scris. Atestatul obtinut este recunoscut in tara si UE.
  Pentru cei inscrisi si care au achitat prima rata, si se razgandesc dupa ce au primit suportul de curs, banii nu se mai returneaza.
     Pentru mai multe detalii si pentru transmiterea documentelor necesare inscrierii va rugam sa folositi adresa de e-mail- cursciupercar@yahoo.ro sau numarul de Fax: 021.335.17.18

Va stau oricand la dispozitie.

Cu stima,

ing. Iacob Stefan
Director General
SSM PROTECT GRUP
Bucuresti, Sector 4
B-dul Marasesti nr.19,

etaj 3, ap.9
Tel/Fax: 021.335.17.18
Mobil: 0724.128.532
http://www.ssmgrup.ro/
http://www.magazinssm.ro/

luni, 2 decembrie 2013

Produse destinate cresterii recoltelor de ciuperci : PRODUS testat IN ROMANIA •Biostimulator : Amalgerol premium

Creste productia cu 15% ciuperci per m2/.ciclu si reduce ciclul de cultura cu 5-6 zile.
Descriere: Este un produs cu o combinatie unica de uleiuri naturale, extracte de plante si carbohidrati organici cu efect asupra plantei si a solului.
Se aplica in concentratie de 5% cate un tratament dupa fiecare val de cultura.

SC Agro Expert SRL Tel : 0264 403237
 68 Liviu Rebreanu Street Fax : 0264 403364
Cluj Napoca 400446 Tel: 0364 101236
Cluj / Romania Tel: 0722 503504

www.agro-expert.ro office@agro-expert.ro

Solutii chimice in combaterea bolilor si daunatorilor , in cultura de ciuperci


ASOCIATIA NATIONALA A PRODUCATORILOR DE CIUPERCI DIN ROMANIA
Seminar Poiana Brasov
14 noiembrie 2013
Dr. Ing. George Roiban
Produse destinate protectiei culturii de ciuperci :
PRODUSE OMOLOGATE IN ROMANIA
•Insecticid : Dimilin 24 WP; Dimilin 48 SC
•Fungicid : Mirage 45 EC .


importanta combaterii mustelor
Actiuni directe :
•Dauneaza dezvoltarii miceliului si a ciupercilor
•Disconfort pentru muncitori Actiuni indirecte :
•Transmierea de patogeni, acarieni si nematozi (in special Sciaride)
Reducerea capacitatii de prodctie Calitate slaba a ciuperilor – impact comercial scazut
Dimilin: in cresterea ciupercilor specii de muste :
Sciaride (Lycoriella auripila)musca alba
•Larve: 4 stadi larvare –daunare - ap bucal
•Adultii: putin mobili; femelele depun peste 150 oua Phoride (Megaselia halterata / nigra)
•Larve: 3 stadi larvare – daunare - ap bucal mic
•Adulti: comportament agitat;
femelele depun minim 50 oua
Dimilin: pragul economic de daunare
•Sciaride: 1 larve per 125 g de compost
•Phoride: 58 larve per 125 g de compost
Dimilin: metode de aplicare
Ciperca alba Pregatirea compostului
•Incorporarea in momentul pregatirii
•Direct prin stropire Acoperire dupa insamintare
•Incorporare in masa stratului de acoperire
•Imprestiere locala a substratul insamintat
Dimilin: Dozele de aplicare
Ciuperca alba 1 gr substanta activa per m2. = 4 gr Dimilin WP-25 per m2. sau 2 ml Dimilin SC-48 per m2. Ciuperci Pleurotus 10 gr s.a. per tona de substrat = 40 gr Dimilin WP-25 per tona de substrat.
Dimilin: Efectul asupra daunatorilor
•Sciaride:
Control complect si de lunga durata
•Phoride:
Control partial 50-70%=
suprimarea dezvoltarii populatilor
Dimilin: in cultura ciupercilor Integrarea masurilor de combatere IPM
•Igiena spatiilor , uneltelor si a personalului
•Metode fizice de combatere
au caracter preventiv
•Metode chimice de combater
aplicate preventiv si/sau curativ.
Dimilin: Metode fizice de protectie preventiva
•Metode fizice Filtre la ferestre , usi - zone de admisie Capcane lipicioase pt adulti ( galbene) Presiune positiva a ventilatiei pt evitarea admisiei adultilor din exterior -> interior Buna intretinere si managementul productiei Introducerea compostului devreme dimineata
•Igiena Colectarea tuturor resturilor culturii anterioare Depozitarea resturilor departe de zona productiva Dezinfectia termica cu abur.
Dimilin: in cultura ciupercilor Concluzie
•Sciaridele sunt mai daunatoare decit phoridele
•Dimilin ofera un control complect si de lunga durata a larvelor de sciaride si suppreseaza populatia de phoride
•Dimilin este un produs sigur pentru cultura de ciuperci
•Integrarea masurilor de protectie a chimice , fizice si igienice intr-un management IPM este necesar pentru a avea controlul sustinut al daunatorilor.
MIRAGE 45 EC
Procloraz 450 g/l
Fungicid cu acţiune de contact şi penetrant-translaminară,
Efect preventiv şi curativ, cu remanenţă de 4-5 săptămâni
MIRAGE 45 EC
Recomandare la ciuperci comestibile aplicarea procloraz-ului se face impotriva:
Putregaiul moale (Mycogone perniciosa),
Putregaiul uscat (Verticillium fungicola)
Putregaiul moale (Mycogone perniciosa),
Balonul alb - mucegaiul alb - boala veziculara.
•Paraziteaza corpul ciupercii Agaricus bisporus.
•Ciupercile care au fost afectate de acest agent patogen, la un stadiu tanar, se transforma intr-o masa nedefinita ca forma, acoperita cu miceliu alb si pufos. Pe masura ce se dezvolta, aceasta masa devine maro si incepe sa putrezeasca. Mai mult decât atât, picaturi mici de lichid in culoarea chihlimbarului apar pe suprafaţa ţesutului ciuperci, mai ales la un nivel foarte ridicat de umiditate. In aceasta faza, ciuperca putrezeste si degaja un miros neplacut. In conditiile unui mediu uscat, ciupercile deformate pot avea fructificatii ciudate dar tesutul ramane uscat si se poate confunda cu Verticillium- un alt patogen. Daca boala se instaleaza catre sfarsitul dezvoltarii ciupercii, aceasta prezinta doar tulpina afectata, la inceput culoarea devine maro si apoi apare si miceliul ciupercii, alb, pufos.
•In conditiile recoltarii ciupercilor afectate si pastrarii miceliului infectat, acesta va fi sursa pentru imprastierea agentului patogen la urmatoarele culturi. Uneori, o dunga maro pe tulpina de Agaricus, alaturi de sectoare de placi deteriorate si ofilite, acoperite cu miceliu alb, determina existenta agentului patogen.
Putregaiul uscat (Verticillium fungicola)
•Paraziteaza corpul ciupercii Agaricus bisporus.
-se manifestă prin apariţia pe suprafaţa pălăriei ciupercilor a unor pete brune neregulate care se adâncesc în ţesuturile ciupercii.
-piciorul ciupercilor atacate,crapă şi exfoliază.
•Simptomele bolii pot fi diferite, acestea depinzand de momentul infectiei. Ciupercile infectate in prima faza a dezvoltarii apar ca un bulb, cu picior subtire si o palarie foarte mica sau se transforma intr-o masa de testut fara forma. Spre deosebire de Mycogone, aceasta masa nu se distruge si nu apar picaturi de lichid iar mirosul neplacut nu exista. Ciupercile infectate cu Vertcillium raman uscate si au o suprafata cu o textura de piele , de unde si-au luat denumirea de ‘bule uscate’. Infectia ciupercilor intr-un stadiu secundar de dezvoltare cauzeaza o deformare a piciorului si o iregularitate a palariei.
•Cand ciupercile de Agaricus sunt in parga si au fost infectate, puncte gri- brune apar pe palarie. Aceste pete se dezvolta in tesut si cand umiditatea este mare apare la suprafata un mucegai gri.
•Sursa de inocul este substratul infectat. Sporii pot fi condusi de insecte, aer, personal de lucru.
Mod de actiune: -fungicid local pe bază de procloraz, -grupa imidazolilor ce acţionează prin inhibarea biosintezei ergosterolului în membranele celulare ale organismelor ţintă. -Acesta are în principal acţiune de contact şi penetrant – translaminară (trece prin limbul frunzei) cu o remanenţă de cca. 4 – 5 săptămâni.
-are acţiune preventivă şi curativă asupra unui mare număr de specii de ciuperci fitopatogene
-pentru a preveni instalarea rezistenţei patogenilor, se va evita aplicarea repetata a mai mult de 2 tratamente cu MIRAGE 45 EC la aceeaşi cultură şi pe aceeaşi suprafaţă într-un ciclu de cultivare. Recomandari de aplicare pentru ciuperci comestibile: Tratamentul se face de regulă preventiv, după scarificare, prin stropirea substratului la suprafaţă cu soluţia fungicidă.
MIRAGE 45 EC
Doza de utilizare :
1.35 gr/mp substrat sau
 0.3% solutie
FUNGICIDE in cultura ciupercilor combaterea fungiilor.

Noi metode de combatere biologică a bolilor şi dăunătorilor la ciuperci

UE vrea alimente fără pesticide
Asociaţia Naţională a Producătorilor de Ciuperci din România (ANPCR), împreună cu Organizaţia Interprofesională Naţională PRODCOM Legume-Fructe, a organizat la Braşov seminarul ştiinţific cu tema „Noi tehnici şi tehnologii în tratamentele fitosanitare pentru cultura ciupercilor. Evenimentul a reunit peste 50 de fermieri, reprezentând „top 30 cei mai mari producători de ciuperci din România“, după cum a afirmat Eugen Băjenaru, preşedintele ANPCR, dar şi consultanţi şi specialişti veniţi din Polonia şi Germania.
Manifestarea a avut ca scop diseminarea în rândul fermierilor din România a bunelor practici şi metodelor moderne în domeniul tehnologiei şi tratamentelor, pentru promovarea alimentelor sănătoase, lipsite de reziduuri chimice. Aceasta nu întâmplător pentru că de curând, în urma analizelor de laborator, s-au găsit concentraţii mari de pesticide pe merele româneşti. Conform reglementărilor UE, un cultivator de ciuperci este considerat un producător de alimente, iar UE vrea să asigure protecţia consumatorilor prin Regulamentele nr. 178/2002 privind siguranţa alimentelor, nr. 396/2005 privind utilizarea pesticidelor în agricultură şi introducerea sistemului integrat în producţia de alimente nr. 128/2009. Prin aceste măsuri UE vrea să elimine urmele de pesticide din producţia de alimente.
„Am dedicat acest seminar ştiinţific găsirii, împreună cu specialişti reputaţi din ţările Europei, a unor soluţii viabile, concrete, de a pune pe mesele românilor alimente mai proaspete şi mai sănătoase. Tendinţa actuală este de a promova tratamentele biologice şi pe cele care elimină tratamentele clasice cu substanţe relativ toxice“, a declarat Eugen Băjenaru.
Sisteme integrate de control al bolilor şi dăunătorilor
În acest sens, dr. ing. Nikodem Sakson, consultantul din Polonia, a vorbit de sisteme integrate de control al bolilor şi dăunătorilor în fermele de ciuperci, prezentând o serie de recomandări pentru a menţine o fermă curată şi o producţie sănătoasă. „Cumpăraţi materii prime certificate, pentru a evita riscul apariţiei infecţiei primare cu mucegaiuri şi alte boli. Utilizarea pesticidelor să se facă conform listei de recomandare şi pe baza unei instrucţiuni în prealabil. De asemenea, păstraţi standardele ridicate de igienă în fermă, identificaţi eventuale surse de infecţie. Pentru a testa podeaua şi pentru a identifica infestarea cu boli udaţi pardoseala cu o soluţie 18% peroxid de oxigen. Apariţia bulelor indică o infestare puternică, în timp ce lipsa acestora înseamnă că nu există semne de infecţie. Spălaţi bine camerele şi coridoarele, folosind produse chimice adecvate pentru dezinfecţie. Altfel, principalele boli şi dăunători precum putregaiul uscat (Verticillium fungicola), pânza de păianjen (Dactylim dendroides), mucegaiul verde şi muştele vor produce pierderi în cultură“, a spus consultantul polonez.
Având în vedere că în România nu există fabrici de compost, iar producătorii români aleg de regulă cultivarea pe composturi incubate care scurtează ciclul de producţie la 42 de zile, eliminarea dăunătorilor se face exclusiv prin întreţinerea culturilor şi tratamente care nu au remanenţă.
„Spre deosebire de ciuperca importată, producătorii români nu folosesc substanţe de conservare pe termen lung, ci se limitează doar la frig. Sectorul nostru este oarecum favorizat, pentru că ciclul scurt de obţinere a ciupercii nu permite, mai ales în perioadele de fructificare şi recoltare, niciun fel de tratament şi atunci cultivatorii sunt obligaţi să folosească mai degrabă tratamentele bio. Astăzi am văzut substanţe bazate pe eliminarea dăunătorilor în mod natural, prin aplicarea de aerosoli cu substanţe nontoxice“, a adăugat preşedintele ANPCR.
Tratamentele bio asigură producţii sănătoase
O altă temă de discuţie foarte apreciată de participanţii la seminar a fost combaterea biologică a bolilor şi dăunătorilor. Invitatul din Germania, ing. Michael Lichtenberg, a prezentat produsul Nemacel, ce asigură un control biologic eficient mai ales împotriva Sciaridelor la ciuperci. În concluzie, acesta a atras atenţia asupra beneficiilor aduse de produs, menţionând faptul că acesta oferă un control bun şi de lungă durată împotriva muştelor sciaridis, este uşor de aplicat prin udare, nu este toxic, ceea ce îl clasifică drept un aliat prietenos şi de încredere împotriva răspândirii bolilor. Tot din Germania, Uwe Bohm a venit cu metode biologice în dezinfectarea fermelor de ciuperci. Acesta a prezentat produsul BEDO Bio Care, un concentrat lichid pur biologic folosit pentru dezinfectarea tuturor tipurilor de suprafeţe şi spaţii, eficient împotriva bacteriilor, viruşilor şi ciupercilor. Combinaţia de natural, biodegradabil, non-toxic şi ingrediente ecologice asigură un efect fungicid, bactericid, substanţa nepericuloasă putând fi aplicată de către fermier fără îmbrăcăminte de protecţie.
„Mi-a plăcut seminarul pentru că s-a discutat despre o temă de actualitate – combaterea biologică, fără pesticide. Specialiştii din Polonia şi Germania au venit cu pesticide biologice, fără remanenţă, biodegradabile, ceea ce este un pas pentru ciupercarii noştri. Avem nevoie de astfel de informaţii, pentru că mulţi producători nu sunt informaţi, iar la noi în ţară nu mai există nici laboratoare de cercetare în problema ciupercilor“, a apreciat Ioana Tudor, specialist în cultura ciupercilor.
Producătorii ar trebui să îşi diversifice sortimentul
Conform specialiştilor în cultivarea ciupercilor, acest domeniu nu este pentru orice întreprinzător. O afacere profitabilă trebuie să respecte anumite condiţii. „Este important să existe spaţii foarte bine izolate termic, dotate cu toate utilităţile şi capacitatea celulelor optimizate astfel încât să încapă un tir de compost, adică 15-20 tone, pe stelaje şi pe mai multe nivele. Pe lângă utilităţi este vital microclimatul creat, încălzire, răcire, umidificare, ventilaţie, controlul bioxidului de carbon, or toate aceste instalaţii costă“, este de părere Ioana Tudor. Deşi majoritatea gândesc că ar putea începe cu o singură hală de producţie, cei cu experienţă în domeniu consideră că un start bun în afacere se face cu cel puţin 6 hale de producţie.
Deşi ciuperca este o hrană sănătoasă, o sursă importantă de proteine, situându-se pe locul 2 ca proteină vegetală după soia, în România nu există o tradiţie în consumul de ciuperci. Românii au început să consume ciuperci de 50 de ani, iar înainte de 1989 totul pleca sub formă de conserve la export, pentru a aduce valută în ţară. De aceea, chiar şi în prezent un român consumă în medie doar 1 kg de ciuperci pe an, în timp ce în Olanda consumul este de 5 kg anual.
„Eu le spun producătorilor să lărgim sortimentul. Am putea cultiva Shiitake (Lentinus edodes) sau ciu­perca parfumată, extraordinară pentru că este anticancerigenă, întăreşte sistemul imunitar, polizaharidele din ea scad colesterolul, glicemia, deci are foarte multe virtuţi medicinale. Se pretează foarte bine la deshidratare, poate fi transformată în pudră, deci se poate păstra uşor, se fac din ea extracte şi se poate folosi ca supliment alimentar“, a punctat Ioana Tudor.
Patricia Alexandra POP, Lumea satului, 1 Decembrie 2013
Vizualizari 48

vineri, 15 noiembrie 2013

Tuber sp -trufa sau diamantele negre ale pamantului

Dl dr. Gheorghe Botoman de la AgroProspect Brasov a prezentat un material intitulat CULTURA CIUPERCILOR AGARICUS- mici secrete tehnologice, iar la final a oferit 3 premii in trufe recoltate personal impreuna cu prietenul cel mai bun, catelul. Premiul cel mare mi s-a oferit mie, pentru activitatea desfasurata. Multumesc dl. dr.si ma simt onorata.

SEMINAR Poiana Brasov 14.XI.2013 organizat de ANPCR

Noi tehnici si tehnologii in tratamentele fitosanitare pentru cultura ciupercilor, cu participare din tara, Polonia si Germania. Un Seminar bine organizat, in locartie bine aleasa, un program strict de desfasurare unde s/au primit noutati despre pesticide biologice pentru combaterea bolilor si daunatorilor in ciupercarii precum si dezinfectia acestora. Astept intrebari de la cei interesati despre ce anume s/a discutat, ce s/a hotarat cu referire la constituirea grupurilor de producatori, si la primirea de subventie pentru cultivatorii de ciuperci  ce fac parte din ASOCIATIE.Lucrarile au fost deschise de dir.general PRODCOM-dl. Aurel Tanase si finalizate cu o conferinta de presa. In mijlocul nostru a facut parte din partea Min.Agriculturii si d-na dir. general Elena Tatomir . Felicitari pentru dl. Bajenaru Eugen, Presedintele ANPCR- Asociatia Nationala a Producatorilor de Ciuperci din Romania.

sâmbătă, 9 noiembrie 2013

CIUPERCI Seminar cu participare externa, 14 noiembrie 2013, Poiana Brasov

Program seminar 
14 noiembrie, Poiana Brașov

Ora 8:30
Primire, înregistrare participanți, distribuire ecusoane și dosar documentație
Ora 9:00
Deschiderea lucrarilor seminarului – speech președinte ANPCR, Eugen Băjenaru, speech director general Prodcom – Aurel Tănase
Prezentarea scopului manifestării, prezentarea programului zilei, a invitaților, mulțumiri partenerilor și sponsorilor

Panel 1
Ora 9:30
Conferentiar dr. ing. Beatrice Iacomi, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară București – Bolile, cel mai mare pericol al culturilor de ciuperci (45 minute)
Dr. ing. Nikodem Sakson (consultant din Polonia) Sisteme integrate de control al bolilor si dăunătorilor în fermele de ciuperci (90 minute)
Ora 12:00
Pauza – coffe break
Ora 12:20
Dr. ing. Nikodem Sakson (consultant din Polonia) – work-shop
Ora 13:00
Pauză, masa de prânz

Panel 2
Ora 14:30
Michael Lichtenberg (Germania) Controlul biologic al dăunătorului Sciaridis, la ciuperci
Uwe Bohm (Germania) Dezinfectarea fermelor de ciuperci, folosind noile metode biologice
Work-shop
Ora 16:30
Coffe break
Panel 3
Ora 16:45
Ing. Octavian Groza, consultant – “Studiu de caz - combaterea Țânțărușului” (Lycoriella solani)
Prezentare produse domeniu ciuperci
Dr. Ion Mustafa (Bayer -Director de Dezvoltare și Omologare) – prezentare de produse
Ora 17:10
Concluzii – președintele ANPCR; dir. general Prodcom; reprezentant MADR
Ora 17:30
Conferința de presă / Interviuri – participă reprezentanți ai presei centrale și locale
Ora 18:30
Family photo – fotografia cu invitații și participanții la Seminar
Ora 19:00
Cina festivă / Plecarea spre Bucuresti și in teritoriu
Ora 21:00
Închiderea lucrărilor seminarului / Plecare spre București și teritoriu

Va asteptam cu drag !


miercuri, 6 noiembrie 2013

Agaricus bisporus deformate, 2013

Aceste ciuperci au fost recoltate dintr-o ciupercarie intensiva din apropierea Capitalei. Deformarea sau formele teratologice pot proveni in urma tratamentelor cu unele pesticide nebiologice si nerecomandate in ciupercarii. Pe aceasta tema in data de 14 noiembrie 2013 va avea loc un Seminar la Poiana Brasov, cu invitati din Polonia si Germania privind "Noi tehnici și tehnologii în tratamentele fitosanitare pentru cultura ciupercilor".

Din PRODCOM face parte si Asociatia Nationala a producatorilor de Ciuperci

In cadrul targului INDAGRA 2013 a avut loc un Seminar unde s-au dezbatut probleme prioritare ale producatorilor de legume, fructe , conserve precum si de colectare, depozitare si distributie legume si fructe. Desigur ciupercile sunt incadrate la legume, si au fost reprezentate de Presedintele Asociatiei dl. Eugen Bajenaru.  Pentru alte informatii intrati pe pag. de facebook a Asociatiei.

miercuri, 23 octombrie 2013

GHID cultura ciupercilor in gospodariile populatiei, Vol.1

Ciuperci in sistem gospodaresc, cu cheltuieli minime, fara instalatii costisitoare, in 2 cicluri pe an/ toamna si primavara, pentru consum curent sau conservare. Champignon criofil si termofil,Ciuperca lui Dumnezeu, Pleurotus, Regele Pleurotus, shiitake si Ganoderma. Tel. 0745420536, www.totuldespreciuperci.blogspot.ro. Pret 30 lei, 250 pag. format mare.

luni, 21 octombrie 2013

Dedicatie la examenul CURS de CIUPERCAR


Dedicaţie Doamnei Ioana Tudor

La examenul pentru meseria de ciupercar, 21.X.2013

Cu pasiune si pricepere,
Ne-ati arătat drumul Macromicetelor
De la un spor, prin turbă si substrat,
La o ciuperca demnă de invidiat.
Fie ca ne-aţi vorbit de Agaricus
Cu al ei renume de champignon,
Crem, brun sau alb pileus,
Ce-nobilează masa in orice sezon,
O regăsim în toată lumea
Drept sinonim pentru ciuperci.
Oare câţi ştiu că nu-i decât
O revelaţie a bălegarului
In pivniţe întunecoase, reci !
Si despre păstravul de fag ne-ati explicat
Ce viitor măreţ i-aţi prevăzut,
Cum de o viaţă nu aţi pregetat
Să militaţi să fie mai des folosit.
Fie că-i implantat pe-un arbore stingher
Sau că răsare din a paielor baloţi
Buretele acesta falnic, Pleurotus,
Ne-a cucerit rapid pe toţi.
Astăzi ne întâlnim să dăm examen
Si cu recunoştinţă mulţumim
Că ne-aţi deschis această poartă..
Lumea ciupercilor, cea tainică şi vastă
Cu cunoştinţe şi răbdare să descoperim.
    Melania Magdalena Hrib  

vineri, 18 octombrie 2013

Pleurotus la Nanesti Vrancea

Olandezii investesc într-o fabrică de compost pentru ciuperci

O delegaţie de investitori olandezi vrea să investească în singura fabrică de compost pentru ciupercile pleurotus din România. La Năneşti, județul Vrancea, olandezii vor să realizeze o asociere de tip joint venture cu Cooperativa Agricolă Compostar, scire yahoonews.ro.
În acest scop, olandezii au venit, ieri, la Focşani unde s-au întâlnit cu autoritățile locale.
Consiliul Judeţean este alături de investitori şi sprijină colaborarea cu investitorii străini. Investiţiile înseamnă locuri de muncă şi bunăstare pentru comunităţile locale. Pentru noi este o mândrie că la Năneşti a fost realizată una dintre cele mai moderne fabrici de compost pentru ciuperci din Europa“, a afirmat Ionel Cel Mare, vicepreşedintele Consiliului Județean, citat de monitoruldevrancea.ro.
Investiţia urmează să fie finalizată în luna decembrie, având o valoare de 4 milioane de euro. 
Suma investită are rolul de a transforma fabrica în cea mai modernă din Europa. Proiectul cuprinde şi o fabrică de procesare a ciupercilor.
Deja a fost realizată fabrica de conserve, unde au început probele tehnologice şi se fac demersuri pentru obţinerea tuturor autorizaţiilor şi avizelor legale. De asemenea, a fost finalizată şi ferma de ciuperci, unde este folosit, pentru moment, compost de import.
Reprezentanţii Cooperativei spun că din cauza crizei financiare, s-a renunţat la achiziţia utilajelor din Italia pentru fabrica de compost şi a fost ales un furnizor olandez, considerat numărul unu în domeniu din lume.
Materia primă pentru fabrica de compost provine de pe cele 1.800 hectare de teren agricol deţinut de membrii Cooperativei Compostar.

miercuri, 16 octombrie 2013

Tratamentele fitosanitare pentru cultura ciupercilor, 14.XI.2013 Poiana Brasov

Stimati colegi,
Avem plăcerea să vă informăm că Asociația Națională a Producătorilor de Ciuperci cu sprijinul Organizației Interprofesionale Legume Fructe PRODCOM intenționează sa organizeze, în data de 14 noiembrie a.c. Seminarul științific cu tema:
"Noi tehnici și tehnologii în tratamentele fitosanitare pentru cultura ciupercilor"
Evenimentul se va desfășura în Sala de Conferințe din cadrul Complexului AnaHotels, Hotel Sport, din Poiana Brașov și are ca invitați specialiști de cea mai înaltă reputație din Germania, Elveția și Polonia, care vor susține expuneri și prezentări legate de aceasta temă.
Este cea mai importantă manifestare cu caracter științific și aplicativ organizată, până in prezent, de Asociația noastră.
Speakerii invitați vor susține, de asemenea, workshop-uri (dezbateri atelier), în cadrul cărora va avea loc o comunicare interactivă cu participanții la seminar, precum și demonstrații practice în legătură cu tehnologiile și produsele fitosanitare de ultimă generație, susținute de  specialiști și tehnologi ai reprezentanțelor din România ale unor prestigioase companii producătoare de soluții pentru protecția plantelor.
       Sunt invitați să participe la seminar atât membri ai Asociației noastre, cât și producători de ciuperci neafiliați, care sunt interesați de tematica de seminar și doresc să cunoască mai îndeaproape viața de organizație și preocupările colegilor din acest sector.
Participarea la prezentările făcute de specialiști va fi insoțită  de o documentație completă referitoare la temele prezentate,  precum și oferte speciale de produse fitosanitare, prezentate cu acest prilej de reprezentanții producătorilor.
Numărul limită de invitați este de 50 pentru membrii ANPCR  și de 25 pentru ne-membri.
Programul seminarului și condițiile de participare sunt detaliate în anexele la această invitatie.

  Președinte
           Eugen Băjenaru

2 attachments — Download all attachments  

duminică, 13 octombrie 2013

Shiitake deshidratate, ciuperci intregi si sub forma de pudra

Ciupercile provin de la Daniel Molnar din Gherla, de pe cultura de butuci de stejar. Punga cu ciuperci deshidratate cantareste 120 g iar borcanelul cu pudra cantareste 50 g. Se administreaza cate 1-2 lingurite/zi in sosuri, ceai, mancare. Se pot consuma 1+2 ciuperci/zi, dupa imbibare in apa, pregatite prin fierbere in ceai, supe sau calite in putin ulei.
Ciupercile Lentinula edodes sau ciuperca parfumata contin peste 50 enzime, vitamine, antioxidanti, saruri minerale. Au efect impotriva infectiilor , reduce mutatiile celulelor canceroase, mentine colesterolul in limite normale, intareste sistemul imunitar, reduce aparitia cheagurilor de sange. Cititi si www.ciupercishiitake.ro si MykoTroph.

sâmbătă, 12 octombrie 2013

Curs ciupercar seria a 3-a 2013

Pe 7 oct. a avut loc deschiderea unui nou curs de ciupercar. Zilele de predare au fost fixate chiar de cursanti, vineri de la ora 17 si sambata de la ora 9.  Cursul este acreditat.





miercuri, 9 octombrie 2013

Vizite la 2 ciupercarii: Ciupercaria Regala Sinaia si Valea Bujorului jud. Giurgiu

Pe data de 27 sept. a.c. s-a vizitat ciupercaria de champignon din loc. Valea Bujorului din jud. Giurgiu iar in data de 5 oct. 2013 s-a vizitat Ciupercaria Regala Sinaia, de cultura a buretilor sau Pleurotus spp. Vizitele s-au facut impreuna cu absolventii cursului de ciupercar, seria a 2-a din 2013, care in curand v-a sustine examenul pentru obtinerea Certificatului de pregatire profesionala. La Sinaia pe 5 oct. era deja zapada pe crestele muntilor.


joi, 26 septembrie 2013

Nou curs de CIUPERCAR, deschidere 4 oct. 2013

Numele meu este Iacob Stefan, sunt reprezentant al societatii de formare profesionala a adultilor SSM PROTECT TRAINING S.R.L. si impreuna cu 
Doamna Dr. Ing. Ioana Tudor  am autorizat cursul de calificare "CIUPERCAR" Cod nomenclator 6112.1.1 (nr. de ordine in registrul calificarilor) si COD COR 611202.
    Dorim sa incepem o a cincea serie de cursanti  in data de 04.10.2013 astfel gasiti in cele ce urmeaza toate detaliile legate de acest curs:

1.      Locul de desfasurare al cursului: Bucuresti, Sector 4, B-dul Marasesti nr.19, etaj 3. Partea practica se va desfasura la diferite ciupercarii aflate in zone limitrofe Bucurestiului.
2.      Durata cursului este de 3 luni ( 2 sedinte pe saptamana /se poate organiza si sambata ) .
3.      Acte necesare pentru inscriere : Buletin, Certificat de Nastere, Certificat de Casatorie (numai pentru doamne), ultima diploma de studii si adeverinta de la medicul de familie ca sunteti apt pentru participarea la cursul de ciupercar.
4.      Formator va fi Doamna Dr. Ing. Ioana Tudor
5.      Pretul cursului este de 700 lei toate taxele incluse. Suma se poate achita si in 2 rate. Pentru cei care detin societati comerciale cursul poate fi facturat catre acestea, daca nu factura va fi emisa pe persoana fizica.
     Pentru mai multe detalii si pentru transmiterea documentelor necesare inscrierii va rugam sa folositi aceasta adresa de e-mail sau numarul de fax: 021.335.17.18
 
Va stau oricand la dispozitie.
 
Cu stima,
 
ing. Iacob Stefan
Director General
SSM PROTECT GRUP
Bucuresti, Sector 4
B-dul Marasesti nr.19,
etaj 3, ap.9
Tel/Fax: 021.335.17.18
Mobil: 0724.128.532
http://www.ssmgrup.ro/
http://www.magazinssm.ro

joi, 19 septembrie 2013

sâmbătă, 17 august 2013

STARTUP: O afacere de succes, ghici ciuperca ce-i?

Autor: Cristina Cauea
Luni, 12 August 2013, ora 08:23



O plantatie de ciuperci este o afacere care necesita o investitie initiala ridicata care poate fi, insa, acoperita din fonduri europene. Romania este o piata "infometata" de ciuperci, iar cele cinci cicluri de productie ale acestora asigura venituri "sanatoase" pe tot parcursul anului. 

Romania nu are o traditie in cultivarea de ciuperci iar acest lucru se "simte" in costurile business-ului. O cultura de ciuperci necesita pricepere si foarte multe cunostinte tehnice, care, insa se pot invata la scolile de ciupercari. In plus, cei interesati pot accesa fonduri europene pentru a pune pe picioare o asemenea afacere. 

Business24 prezinta planul de afacere pentru o plantatie de ciuperci de 1.200 de mp:


Terenul va fi impartit in 6 hale de 200 de metri patrati pentru a putea fi distribuit cat mai eficient substratul de cultura adus din import (compost).

"Substratul de cultura se aduce din strainatate, cu TIR izoterm cu capacitatea de 20 tone compost ce urmeaza a fi distribuit pe stelaje metalice pe 3, 4, sau 5 nivele pe verticala - pe 200 mp", a explicat pentru Business24 inginerul 
Ioana Tudor, autor al mai multor carti de profil cum ar fi "Cultura ciupercilor pentru incepatori" si profesor la Scoala de Ciupercarie. 

Investitia initiala

Primul pas pentru o asemenea afacere este construirea celor sase hale care se intind pe 1.200 de mp. 

"Cel mai bun material recomandat ar fi panourile sandwich care realizeaza o buna izolatie termica si hidrica. Halele sunt insotite de camere anexe necesare ca vestiar pentru angajati, de ambalare ciuperci, spatiu tehnic, depozit frigorific pentru ciuperci, depozit de alte materiale. Fiecare hala sau celula de cultura este prevazuta cu instalatii pentru microclimat", a adaugat Ioana Tudor.

Costurile pentru construirea celor 6 hale sunt cuprinse intre 300.000 si 600.000 de euro. 

Cheltuieli anuale

In cazul ciupercariei, nu este nevoie de lucrari de pregatire a terenului. 

"Compostul vine gata preparat, pasteurizat, insamantat cu miceliu si ambalat in saci de 15 sau 18 kg, in blocuri sau baloti de 18-23 kg", a adaugat Ioana Tudor.

Costul compostului este foarte ridicat pentru ca nu se produce si la noi in tara. 

"Un TIR adus din Ungaria costa intre 800 si 1.000 euro sau mai mult in functie de amplasarea ciupercariei in tara noastra. Din Olanda un TIR costa numai transportul inca 1.000 euro in plus fata de costul compostului. Compostul costa intre 110-160 euro/tona in functie de faza", a completat Ioana Tudor.

Compostul este in 3 faze: faza 2, compostul este cel mai ieftin 110 euro/t si ciupercile se recolteaza dupa 38 zile de la cumparare.

In faza 2,5, compostul costa 128 euro/t si ciupercile se recolteaza dupa 30 zile

Compost faza 3 ce costa in jur de 150 euro/t si ciupercile se recolteaza
dupa 24 zile. 

La pretul compostului se adauga cel al transportului - 1600 euro dus/intors pana in Ungaria.

Numai la compostul de faza 3 se produc 5 cicluri de cultura pe an, la celelalte 4. Compostul de faza 3 este cel mai avansat, este si total incubat/ adica miceliu este impanzit in substrat.

Costuri compost 20 tone/hala/ciclu X 6 hale= 120 de tone X 5 cicluri = 600 tone de compost pe an.

Costuri anuale totale compost: 600 tone x 110 euro tona = 6.600 de euro + transportul (22 tone intr-un tir) 43.200 = 49.800 de euro (219.120 de lei)

La acestea se adauga si costul pesticidelor, estimate la 1.000 - 2.000 de lei/an (227 - 454 euro), costurile legate de intretinerea halelor. 

"Costurile cu electricitatea sunt mai ridicate vara pentru a raci hala si mai scazute iarna", a specificat Ioana Tudor. 

In plus, sunt si costurile cu turba care ajung la 100 de lei/tona. Sunt necesare 5 tone/ hala/ciclu, deci costul total este de 3.000 de lei (681 euro). 

Costuri anuale totale: 50.708 de euro (223.115 de lei)

Venituri estimate

Productia estimata este de 350 de kg de ciuperci pe tona de composit. Practic, intr-un singur ciclu de cultura, la nivelul intregii culturi se va obtine o productie de 7 tone de ciuperci. Pe parcursul unui an exista cinci cicluri de productie, in cazul culturii de ciuperci, iar cel mai important este primul. 

Iata calculele realizate de inginerul Ioana Tudor pentru Business24:

Randament preconizat: 35%/350 kg ciuperci
350 x 20 tone = 7 tone
6 hale x 7t = 42 tone
42 tone x 5 cicluri /an = 210 tone ciup./an

Pretul per kilogramul de ciuperci este de 4,8-5,5 lei vara, iar iarna ajunge si la 9 lei/kg. 

Venituri anuale estimate: 210 tone ciuperci pe an x 9 lei/kg = 1,4 milioane de lei (334.090 de euro)

Bilant de rentabilitate
Costuri initiale totale: 300.000 de euro
Costuri anuale: 50.708 de euro
Venituri anuale: 334.090 de euro


luni, 12 august 2013

Cantina sociala pentru copii Mitropolit Filaret (str. Mitropolit Filaret, nr. 41-41A, sector 4)

Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti:
"Va reamintim faptul ca la Cantina sociala pentru copii Mitropolit Filaret (str. Mitropolit Filaret, nr. 41-41A, sector 4) orice copil poate servi masa zilnic, de luni pana vineri, intre orele 12.30-14.00. 
Parintii trebuie sa prezinte o copie a certificatului de nastere a copilului si sa completeze o cerere la sediul cantinei.
Va rugam sa impartasiti aceasta informatie tuturor parintilor/copiilor care credeti ca ar putea sa beneficieze de serviciile cantinei.
Impreuna, putem face ca niciunui copil din Bucuresti sa nu-i fie foame! "

vineri, 9 august 2013

CV Tudor Ioana



Titluri ştiinţifice : dr. în ştiinţe agronomice, specializarea Legumicultură, 1998, cu teza: “Optimizarea factorilor biologici şi tehnologici la Pleurotus spp. în vederea obţinerii unor producţii ridicate cu consum minim de energie”.
Activitate ştiinţifică - coautor la 4 brevete de invenţiei; în prezent predau cursul de ciupercar acreditat de CNFPA în cadrul S.C. SSM Protect Grup.S.R.L. din Bucureşti şi colaborator la S.C.ClaudiuTop SRL Bucureşti.  
Lucrări publicate : autoare a 25 cărţi despre tehnologia de cultura a champignon, Pleurotus,  Ganoderma lucidum- reishi, Ciupercile din flora spontană a României, Albinele şi albinăritul, Reţete culinare şi conserve cu ciuperci, Producerea miceliului- suşe şi hibrizi, Mierea – alimentul complet ş.a.;
Sub tipar la Editura Gramen Bucureşti, am predat 3 manuscrise : “Ciupercile necomestibile din România”, “Apiterapia”, “Shiitake sau Lentinus edodes o nouă specie de ciuperci pentru România.
Sub tipar la Editura Universitară- Ghidul culturii ciupercilor, Volumul 1, în gospodăriile individuale. Am publicat 190 articole ştiinţifice şi de popularizare în reviste de specialitate din ţară şi din Republica Moldova şi am participat la numeroase manifestări ştiinţifice naţionale.www. totuldespreciuperci.blogspot.ro

joi, 1 august 2013

Ghidul culegătorului de ciuperci si CIUPERCILE DIN FLORA ROMANIEI

Titlu: Ghidul culegătorului de ciuperci
Autori: Locsmándi Csaba  si

Vasas Gizella



Dimensiuni: 115 x 155 mm
Nr. pagini: aprox. 191
Preţ: 29,90 lei


Această carte îl va ajuta pe cititor să înveţe cu ușurinţă și să recunoască fără dubii cele mai importante soiuri de ciuperci comestibile și otrăvitoare autohtone.
• Majoritatea ciupercilor sunt prezentate în fotografii profesionale, în mediul lor natural, evidenţiind caracteristicile lor principale.
• Pictogramele de pe coperta interioară a cărţii ajută la identificarea și diferenţierea speciilor de ciuperci.
• Descrierea soiurilor de ciuperci este concisă. Pentru a ușura recunoașterea ciupercilor, caracteristicile principale au fost evidenţiate cu litere îngroșate.
• Pictogramele atașate descrierii fiecărui soi în parte indică valoarea alimentară, respectiv cea comercială, mediul și perioada de apariţie. O pictogramă specială indică soiurile de ciuperci asemănătoare celei descrise, direcţionând cititorul spre paginile în care acestea sunt menţionate. 
Cartea încape într-un loc mic – chiar și în buzunar – constituind un ghid deosebit de util pentru culegătorii de ciuperci.
CUPRINS  


Introducere 4
Norme privind culesul şi consumul ciupercilor 5
Unde şi când se culeg ciupercile 6
Semne convenţionale 7
Determinarea speciilor necunoscute 8
Explicarea principalilor termeni folosiţi în micologie 9
Cele mai importante specii de ciuperci comestibile şi otrăvitoare 10
Index alfabetic al denumirilor populare româneşti 187

Index alfabetic al denumirilor ştiinţifice 189
 CIUPERCILE DIN FLORA SPONTANA A ROMANIEI, costa 55 ron si sunt descrise peste 3oo specii, COLOR, format mare 279 pag. Premiata de Academia Oamenilor de Stiinta din Romania.

APDRP: Sesiunea de depunere a proiectelor pe Măsura 121 s-a prelungit. Noul termen este 14 august

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) anunţă prelungirea sesiunii pentru depunerea proiectelor aferente Măsurii 121 – „Modernizarea exploataţiilor agricole”. 

Potrivit anunţului publicat pe pagina principală a site-ului APDRP, cererile de finanţare pentru măsura de investiţii mai sus menţionată se pot depune, la Oficiile Judeţene ale Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, până în data de 14 august 2013, ora 12:00.
Fondurile disponibile pentru Măsura 121 „Modernizarea exploataţiilor agricole” sunt de 50.000.000 Euro și se acordă distinct, după cum urmează:
• 16.000.000 Euro pentru sectorul vegetal;
Depunerea proiectelor pentru Măsura 121 se va face la sediile OJPDRP, în intervalul orar 09:00 – 14:00. Solicitantul de finanţare trebuie să îndeplinească cerinţele de conformitate.

marți, 30 iulie 2013

Femeia manager, program de la 19 iulie 2013, cu finantare nerambursabila



BCR a luat 80 de milioane de euro de la BERD pentru creditarea micilor intreprinzatori printre care si femeia manager




Prin programul "Femeia manager'', pot beneficia de ajutoare financiare nerambursabile microintreprinderile, persoanele fizice autorizate (PFA) sau intreprinderile individuale conduse de femei care prezinta planuri de afaceri viabile. Bugetul programului pentru anul 2013 este de 500.000 de lei, din care se vor acorda alocatii financiare nerambursabile. Programul ''Femeia manager" a inceput in 19 iulie 2013.

sâmbătă, 27 iulie 2013

SIMFONII DE VARA, INTRARE LIBERA, UNIVERSITATE BUCURESTI

Cea de-a treia ediţie a “Simfoniilor de vară” se desfăşoară în fiecare sâmbătă şi duminică, de la ora 19.30, iar programul se anunţă pe www.facebook.com/evenimentesector3, în fiecare miercuri, pentru săptămâna în curs.
”Simfonii de vară” este un festival de muzică clasică adresat tuturor iubitorilor de muzică și cultură, participarea publicului la eveniment fiind liberă.

vineri, 26 iulie 2013

Masura 121 - Modernizarea exploatatiilor agricole.

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Ruala si Pescuit a publicat, vineri, ghidul solicitantului pentru fondurile europene pentru agricultura ce pot fi accesate incepand de marti, 25 iunie 2013, in cadrul masurii 121 - Modernizarea exploatatiilor agricole.

Tags: ghidul solicitantului, fonduri europene, fonduri europene 2013, fonduri europene agricultura

Solicitantii de fonduri europene pot sa depuna proiectele pana pe 31 iulie 2013 la oficiile judetene ale APDRP. Sesiunea deschisa marti este dedicata in special dezvoltarii fermelor de familie, cu un coeficient intre 2 si 50 UDE.

Ghidul Solicitantului si documentele conexe pot fi descarcate de pe pagina institutiei.

Fondurile europene disponibile pentru Masura 121 „Modernizarea exploatatiilor agricole” sunt de 50.000.000 Euro si se acorda distinct, dupa cum urmeaza:
  • 16.000.000 Euro pentru sectorul vegetal;
  • 24.000.000 Euro pentru sectorul zootehnic;
  • 10.000.000 Euro pentru beneficiarii Masurii 141 „Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta” care au semnat decizia de finantare
Valoarea maxima eligibila a unui proiect din cadrul Masurii 121 nu va depasi 125.000 Euro.