Pagini

duminică, 30 noiembrie 2014

Continut de vitamina B 12 in ciuperci

Ciupercile și vitamina B12
Un studiu din anul  2012 facut de grupul Watanabe a constatat prezenta vitaminei B12 în următoarele ciuperci (la 100 g de substanță uscată):
·                                 2,9-3,9 g- la trompeta neagra ( Craterellus cornucopioides )
·                                 1,3-2,1 g - în galbiori ( Cantharellus cibarius )
·                                 1,3 micrograme- buretele serpesc ( Macrolepiota procera )
·                                 3-0,4 micrograme -în hribi ( Boletus sp. )
·                                 0,2 micrograme – în bureti sau pastravul de fag ( Pleurotus ostreatus )
·                                 0,1 micrograme - în morel negru ( Morchella conica )
Autorii au observat ca 100 g de substanță uscată a fost echivalentul a aproximativ 1 kg de ciuperci proaspete. Ei au spus că un aport moderat de trompetă neagra sau galbiori "ar putea contribui puțin la prevenirea deficitului de vitamina B12 la vegetarieni.