Pagini

duminică, 16 noiembrie 2014

Mycogone perniciosa = putregaiul moale la champignon

Cele mai virulente boli in cultura de champignon
   Ciupercile Agaricus bisporus pot fi atacate de virusuri, ciuperci patogene ce pot fi saprofite sau parazite, bacterii si daunatori. Dintre toate aceste cele ce porovoaca mai multe pagube sunt ciupercile parazite.
                                Boli produse de ciuperci parazite   I
Cele mai frecvente sunt putregaiul moale, putregaiul uscat, mucegaiul cenuşiu al lamelelor si boala panzei de paianjen.

Putregaiul moale – produs de Mycogone perniciosa, se manifestă atât pe ciuperci în curs de formare, provocând putrezirea şi deformarea butonilor cât şi pe ciuperci ajunse la maturitate, provocând hipertrofii ale stratului himenial. Caracteristic este mirosul cu totul neplăcut pe care îl răspândesc ciupercile afectate.
Boala este foarte agresivă, dacă apare de la primul val de recoltare poate compromite în totalitate cultura.
  Se manifestă pe bazidiofructe în toate fazele de dezvoltare.
   Simptome : pete brune pe cuticula ciupercilor, pe lamele care devin decolorate, piciorul şi pălăria se deformează, iar pe suprafaţa lor apar pete cenuşii-albe cu aspect pâslos. Butonii se deformează şi devin ca nişte monstruozităţi. Ciupercile se înmoaie – Mole, au o culoare brun-negricioasă şi secretă picături brune, datorate unor bacterii de putrefacţie.
   Surse de infecţie: amestecul de acoperire nedezinfectat optim, termic sau chimic, musculiţele, compostul, aerul nefiltrat, nematozii. O ciupercă infectată poate reinfecta un mc de amestec de acoperire. Condiţiile care favorizează boala sunt : umiditatea relativă a aerului ridicată, lipsa ventilaţiei şi temperatura peste 18 grade C în perioada recoltărilor.
Combatere.Preventiv prin dezinfecţia chimică sau termică a amestecului de acoperire. Se recomandă un tratament cu Mirage 45 EC 0,3% după acoperirea cu turbă, cu un litru de soluţie/mp.
   Curativ- după acoperirea cu turbă se pudrează cu Benlate sau Benomyl 1 g/mp, cu ajutorul unui aparat special. Se combat insectele vectoare cu aerosoli sau fumigaţii cu sulf sau  formalină. Se recomandă culegerea ciupercilor atacate în soluţie de sulfat de cupru 2% şi scăderea temperaturii şi umidităţii relative a aerului la apariţia bolii.
Într-o ciupercărie cu atac de Putregai umed se degajă un miros dezagreabil de putrefacţie, caracteristic. Este o boală foarte frecventă şi periculoasă. În cazul unei infecţii masive nici o ciupercă din primul val de cultură nu scapă nevătămată, iar celelalte valuri nu mai există.
Se mai recomandă şi tratamente cu Bavistin 240 g în 200 litri apă şi se aplică imediat după acoperire cu turbă. Alţi specialişti  recomandă aplicarea a 2 tratamente cu Bravo, 200 ml la 100 sau 200 litri a de apă, cu aplicare pe turbă dar cel de-al doilea să nu fie aplicat mai devreme de 2 săptamâni. Dacă nu puteţi procura aceste pesticide se poate aplica Sporgon  300 g la 100 litri de apă pentru 100 mp de cultură la 7-9 zile după acoperire.
   Pentru culturi de ciuperci BIO, în afara ţării, s-au obţinut diferite extracte din plante precum ricin, cânepă, eucalipt, lămâie, urzică, laur ş.a.