Editia a 3-a, 2014.Editura BLASSCO Buc. 23 lei. Cuprinde 22 lectii despre cultura ciupercilor Agaricus bisporus, Agaricus edulis, Pleurotus spp, alte specii si producerea miceliului.
Acest site este dedicat iubitorilor de ciuperci din toata tara. Este bazat pe experienta de mai bine de 35 de ani a unui specialist in domeniu, Dr. ing. Ioana Tudor, dorindu-se a fi un portal spre minunata lume a acestor superalimente. Veti gasi (si veti putea cere) aici consultanta si sfaturi despre cultivarea ciupercilor, va veti puteti alege si achizitiona carti de specialitate si va veti putea delecta cu retete culinare din intreaga lume ce folosesc ciuperci.
Pagini
▼
marți, 11 noiembrie 2014
luni, 10 noiembrie 2014
Efectul medicinal al ciupercilor Ganoderma lucidum- lingurita zanei
Ciuperca (Reishi), ce
creşte spontan şi în ţara noastră, este cunoscută şi folosită în unele ţări din
Extremul Orient de mii de ani. Folosirea acestei ciuperci în tratamente
populare în Asia se pierde în negura vremii. Timp de 4000 de ani chinezii şi
japonezii au folosit Reishi pentru a trata tulburările de ficat,
hipertensiunea, artrita şi alte afecţiuni. Studii pe oameni, în laborator au
demonstrat efectele antialergice, antiinflamatorii, antibacteriene şi antioxidante
ale acestor ciuperci. Reishi poate fi consumat ca sirop, supă, ceai, tinctură,
tablete şi injecţii.
În era contemporană pe
lângă ciuperci a început să se folosească şi extracte din miceliu.
În ultima perioadă
specialiştii occidentali au început să
abordeze tot mai frecvent plantele, ierburile şi chiar ciupercile ca surse de
hrană, ele conţinând: vitamine, suplimente alimentare sau hrană funcţională. În
anul 1990 suplimentele de dietă ale SUA au atins o cifră de afaceri de 3,3
bilioane de dolari, în 1992 a atins 3,7 bilioane, în 1994 de 5 bilioane, în
1996 de 6,5 bilioane, în 1998 de 12 bilioane iar în 2000 probabil că a depăşit
14 bilione de dolari (Zeisel, 199). După SUA aceste suplimente
alimentare au început să apară în marketurile din Europa şi Estul Asiei.
În prezent, stilul de
viaţă în condiţii de stres, poluarea aerului pe care îl respirăm, aditivele
alimentare chimice pe care le consumăm, toate cauzează slăbirea sistemului
imunitar al organismului uman. În timp ce sistemul imunitar slăbşte, sporeşte
predispoziţia la boli. În urma consumului de ciuperci s-au constatat diferite
efecte pozitive la unele afecţiuni. Extractele din ciuperci, perfecţionate
ulterior, ce au o toxicitate scăzută, au adus îmbunătăţiri radicale asupra
calităţii sănătăţii umane. Dacă chinezii foloseau aceste diete în urmă cu 2000
de ani, în anul 1980, deci în zilele noastre putem spune că această tradiţie
s-a reluat dar la o altă scară.
O tulpină din ciuperca
Reishi, a fost crescută activ pe orez, fără drojdii şi fără chimicale.
Ciupercile obţinute au fost recoltate la maturitatea comercială şi din ele s-au
extras în jur de 200 componente active cu efecte medicinale. Polizaharidele
conţinute de aceste ciuperci sunt de genul: 1,3 D glucan şi beta glucan, 1,6 D
glucan denumite „IZ-8“ precum şi triterpene, adenosine, acizi graşi, alcaloizi,
acizi nucelici, aminoacizi, proteine şi vitamine.
În prezent produse cu Reishi se
pot cumpăra de pe internet şi de către români.
Unele preparate din
ciuperci sunt produse dintr-o singură specie sau din mai multe specii de
ciuperci, în combinaţie. De exemplu s-au combinat 100 mg vitamina C, 200 mg
biomasă de shiitake, 200 mg biomasă de miceliu de Reishi, 200 mg de biomasă de
miceliu de Maitake, 150 mg de biomasă de miceliu de Turkey Tail la care s-a
adăugat 1,3 g cu extract din miceliu de Pleurotus
ostreatus şi de alte 10 specii de ciuperci şi 7 extracte din carpoforii din
7 specii de ciuperci tot medicinale.
DE CE SA CONSUMAM CIUPERCI
In prezent în ţara noastră se cultivă cu
precădere două specii de ciuperci : Agaricus bisporus ( ciuperca de
strat sau de balegar, albă, crem sau brună) şi Pleurotus ostreatus ( bureţi sau păstravul de fag). Timid a
început în ultima perioadă să se cultive şi Lentinus edodes ( shii-take, ciuperca parfumată sau
ciuperca de castan).
Ciupercile comestibile sunt considerate
aliment iar unele dintre ele chiar medicament, având o valoare nutritivă ridicată
şi unele virtuţi terapeutice de certă valoare
cum e cazul lui Lentinus edodes şi Pleurotus ostreatus.
Compoziţia chimică a ciupercilor diferă de la
o specie la alta, în funcţie de stadiul de dezvoltare, de substratul nutritiv
pe care cresc, de partea componentă luată în considerare, perioada de creştere,
condiţiile de microclimat etc.
Agaricus bisporus contin apă (82-92 %) ,
substanţe organice (6- 16,5 %), si săruri minerale ( 0,5-1,5%) .
100 g ciuperci proaspete ,
analize facute in Canada contin :
-
proteine 3,6 – 5 g
-
carbohidraţi 1,5 g
-
lipide 0,3 g
-
fibre dietetice 2,5 g
-
vitamine : A – 5 mg; C- 0,12 mg
; D – 0,10 mg ; E – 0,12 mg ; B 1 (tiamina )- 0,03 mg ; B2 (riboflavină) - 0,41
mg ; B3 (niacină ) - 4,1 mg
; B 12 - 0,16 mg;
-
săruri minerale : Na-7,0 mg; K –
305 mg ; Ca – 2 mg ; Fe + 0,2 mg ; Zn – o,2 mg ; Mg – 9 mg ; P – 0,13 mg ; Cl –
0,8 mg ; I + 0,017 mg ; Mn – 0,57 mg ; Cu – 0,65 mg ;
-
colesterol - 0
Ciupercile Agaricus
spp. ( bisporus si edulis) ,
prin conţinutul lor în vitamine şi săruri minerale, sunt considerate
energizante si mineralizante, recomandate în perioada de convalescentă. Unii nutriţionişti mentionează că aceste ciuperci au si virtuţi
antialergice.
Ciupercile
proaspete conţin 28 calorii, comparativ cu tomatele 15 şi varza 19. Au de
asemenea gust şi aromă deosebite şi de aceea pot fi consumate ca aliment de
bază pentru cei sănătoşi sau ca aliment dietetic pentru diabetici, deoarece nu
conţin amidon care în organism se transformă in zahăr.