Pagini

luni, 10 noiembrie 2014

DE CE SA CONSUMAM CIUPERCI

    In prezent în ţara noastră se cultivă cu precădere două specii de ciuperci : Agaricus bisporus ( ciuperca de strat sau de balegar, albă, crem sau brună) şi Pleurotus ostreatus ( bureţi sau păstravul de fag). Timid a început în ultima perioadă să se cultive şi Lentinus edodes ( shii-take, ciuperca parfumată sau ciuperca de castan).
  Ciupercile comestibile sunt considerate aliment iar unele dintre ele chiar medicament, având o valoare nutritivă ridicată şi unele virtuţi terapeutice de certă valoare  cum e cazul lui Lentinus edodes şi Pleurotus ostreatus.
  Compoziţia chimică a ciupercilor diferă de la o specie la alta, în funcţie de stadiul de dezvoltare, de substratul nutritiv pe care cresc, de partea componentă luată în considerare, perioada de creştere, condiţiile de microclimat etc.
   Agaricus bisporus contin apă (82-92 %) , substanţe organice (6- 16,5 %), si săruri minerale ( 0,5-1,5%) .  
  100 g ciuperci proaspete ,  analize facute in Canada contin :
-         proteine  3,6 – 5 g
-         carbohidraţi  1,5 g
-         lipide   0,3 g
-         fibre dietetice  2,5 g
-         vitamine :  A – 5 mg; C- 0,12 mg ; D – 0,10 mg ;  E – 0,12 mg ; B 1  (tiamina )- 0,03 mg ; B2 (riboflavină) - 0,41 mg ; B3 (niacină  )  - 4,1 mg  ; B 12 -  0,16 mg;
-         săruri minerale :  Na-7,0 mg; K – 305 mg ; Ca – 2 mg ; Fe + 0,2 mg ; Zn – o,2 mg ; Mg – 9 mg ; P – 0,13 mg ; Cl – 0,8 mg ; I + 0,017 mg ; Mn – 0,57 mg ; Cu – 0,65 mg ;
-         colesterol - 0
Ciupercile Agaricus spp. ( bisporus si edulis) , prin conţinutul lor în vitamine şi săruri minerale, sunt considerate energizante si mineralizante, recomandate în perioada de convalescentă. Unii nutriţionişti mentionează că aceste ciuperci au si virtuţi antialergice.
Ciupercile proaspete conţin 28 calorii, comparativ cu tomatele 15 şi varza 19. Au de asemenea gust şi aromă deosebite şi de aceea pot fi consumate ca aliment de bază pentru cei sănătoşi sau ca aliment dietetic pentru diabetici, deoarece nu conţin amidon care în organism se transformă in zahăr.