Ciupercile comestibile sunt considerate
aliment iar unele dintre ele chiar medicament, având o valoare nutritivă ridicată
şi unele virtuţi terapeutice de certă valoare
cum e cazul lui Lentinus edodes şi Pleurotus ostreatus.
Compoziţia chimică a ciupercilor diferă de la
o specie la alta, în funcţie de stadiul de dezvoltare, de substratul nutritiv
pe care cresc, de partea componentă luată în considerare, perioada de creştere,
condiţiile de microclimat etc.
Agaricus bisporus contin apă (82-92 %) ,
substanţe organice (6- 16,5 %), si săruri minerale ( 0,5-1,5%) .
100 g ciuperci proaspete ,
analize facute in Canada contin :
-
proteine 3,6 – 5 g
-
carbohidraţi 1,5 g
-
lipide 0,3 g
-
fibre dietetice 2,5 g
-
vitamine : A – 5 mg; C- 0,12 mg
; D – 0,10 mg ; E – 0,12 mg ; B 1 (tiamina )- 0,03 mg ; B2 (riboflavină) - 0,41
mg ; B3 (niacină ) - 4,1 mg
; B 12 - 0,16 mg;
-
săruri minerale : Na-7,0 mg; K –
305 mg ; Ca – 2 mg ; Fe + 0,2 mg ; Zn – o,2 mg ; Mg – 9 mg ; P – 0,13 mg ; Cl –
0,8 mg ; I + 0,017 mg ; Mn – 0,57 mg ; Cu – 0,65 mg ;
-
colesterol - 0
Ciupercile Agaricus
spp. ( bisporus si edulis) ,
prin conţinutul lor în vitamine şi săruri minerale, sunt considerate
energizante si mineralizante, recomandate în perioada de convalescentă. Unii nutriţionişti mentionează că aceste ciuperci au si virtuţi
antialergice.
Ciupercile
proaspete conţin 28 calorii, comparativ cu tomatele 15 şi varza 19. Au de
asemenea gust şi aromă deosebite şi de aceea pot fi consumate ca aliment de
bază pentru cei sănătoşi sau ca aliment dietetic pentru diabetici, deoarece nu
conţin amidon care în organism se transformă in zahăr.