Ciuperca (Reishi), ce
creşte spontan şi în ţara noastră, este cunoscută şi folosită în unele ţări din
Extremul Orient de mii de ani. Folosirea acestei ciuperci în tratamente
populare în Asia se pierde în negura vremii. Timp de 4000 de ani chinezii şi
japonezii au folosit Reishi pentru a trata tulburările de ficat,
hipertensiunea, artrita şi alte afecţiuni. Studii pe oameni, în laborator au
demonstrat efectele antialergice, antiinflamatorii, antibacteriene şi antioxidante
ale acestor ciuperci. Reishi poate fi consumat ca sirop, supă, ceai, tinctură,
tablete şi injecţii.
În era contemporană pe
lângă ciuperci a început să se folosească şi extracte din miceliu.
În ultima perioadă
specialiştii occidentali au început să
abordeze tot mai frecvent plantele, ierburile şi chiar ciupercile ca surse de
hrană, ele conţinând: vitamine, suplimente alimentare sau hrană funcţională. În
anul 1990 suplimentele de dietă ale SUA au atins o cifră de afaceri de 3,3
bilioane de dolari, în 1992 a atins 3,7 bilioane, în 1994 de 5 bilioane, în
1996 de 6,5 bilioane, în 1998 de 12 bilioane iar în 2000 probabil că a depăşit
14 bilione de dolari (Zeisel, 199). După SUA aceste suplimente
alimentare au început să apară în marketurile din Europa şi Estul Asiei.
În prezent, stilul de
viaţă în condiţii de stres, poluarea aerului pe care îl respirăm, aditivele
alimentare chimice pe care le consumăm, toate cauzează slăbirea sistemului
imunitar al organismului uman. În timp ce sistemul imunitar slăbşte, sporeşte
predispoziţia la boli. În urma consumului de ciuperci s-au constatat diferite
efecte pozitive la unele afecţiuni. Extractele din ciuperci, perfecţionate
ulterior, ce au o toxicitate scăzută, au adus îmbunătăţiri radicale asupra
calităţii sănătăţii umane. Dacă chinezii foloseau aceste diete în urmă cu 2000
de ani, în anul 1980, deci în zilele noastre putem spune că această tradiţie
s-a reluat dar la o altă scară.
O tulpină din ciuperca
Reishi, a fost crescută activ pe orez, fără drojdii şi fără chimicale.
Ciupercile obţinute au fost recoltate la maturitatea comercială şi din ele s-au
extras în jur de 200 componente active cu efecte medicinale. Polizaharidele
conţinute de aceste ciuperci sunt de genul: 1,3 D glucan şi beta glucan, 1,6 D
glucan denumite „IZ-8“ precum şi triterpene, adenosine, acizi graşi, alcaloizi,
acizi nucelici, aminoacizi, proteine şi vitamine.
În prezent produse cu Reishi se
pot cumpăra de pe internet şi de către români.
Unele preparate din
ciuperci sunt produse dintr-o singură specie sau din mai multe specii de
ciuperci, în combinaţie. De exemplu s-au combinat 100 mg vitamina C, 200 mg
biomasă de shiitake, 200 mg biomasă de miceliu de Reishi, 200 mg de biomasă de
miceliu de Maitake, 150 mg de biomasă de miceliu de Turkey Tail la care s-a
adăugat 1,3 g cu extract din miceliu de Pleurotus
ostreatus şi de alte 10 specii de ciuperci şi 7 extracte din carpoforii din
7 specii de ciuperci tot medicinale.