Acest site este dedicat iubitorilor de ciuperci din toata tara. Este bazat pe experienta de mai bine de 35 de ani a unui specialist in domeniu, Dr. ing. Ioana Tudor, dorindu-se a fi un portal spre minunata lume a acestor superalimente. Veti gasi (si veti putea cere) aici consultanta si sfaturi despre cultivarea ciupercilor, va veti puteti alege si achizitiona carti de specialitate si va veti putea delecta cu retete culinare din intreaga lume ce folosesc ciuperci.
miercuri, 30 decembrie 2015
luni, 28 decembrie 2015
Bilant la sfarsit de an, 2015!
LISTA de
CARTI
Dr.ing. Ioana
Tudor
1. Sfaturi practice pentru
cultivatorii de ciuperci, 1996, Ed. Ştiinţă şi
Tehnică, Bucureşti, 152 pag.
2. Ciuperci şi preparate culinare
cu ciuperci, 1996, Ed.Ştiinţifică, Bucureşti, 230 pag.
3. 475 Reţete culinare cu
ciuperci, 1996, Ed.Tehnică, Bucureşti , 188 pag.
4. Preparate şi conserve
vegetariene din ciuperci, Ediţia I-a, 1999, Ediţia a-II-a, 2001, Ed.Tehnică, 158
pag. şi respectiv 208 pag.
5. Cultura ciupercilor
comestibile şi producerea miceliului, 2000, Ed.Ex Ponto Constanţa, 280 pag.
6. Cultura şi protecţia
ciupercilor comestibile, 2001, Ed.Ştiinţelor Agricole, Bucureşti, 320 pag.
7. Ciuperci comestibile – agaricus şi pleurotus, 2001, Ed. Alex-
Alex, Bucureşti, 126 pag.
8. Cultura ciupercilor în
gospodăriile populaţiei, 2001, Ed. Ceres, Bucureşti,
156 pag.
9. Manualul cultivatorului de
ciuperci comestibile, Ediţia I-a 2002,
Editia a-II-a 2006, Ed.Lucman, Bucureşti, 233 şi respectiv 246 pag.
10. Ciuperci şi miceliu, 2004,
2006, Ed.Lucman, Bucureşti, 266 pag.
11. Reţete culinare şi conserve cu
ciuperci, 2005, Ed.Lucman, Bucureşti,
208 pag.
12. Preparate din ciuperci, 2005,
Editura Cartea de buzunar, Bucureşti, 92 pag.
13 Melci- Totul despre
înmulţirea, creşterea, recoltarea, valorificarea
intensivă,
2006, Ed. Lucman, Bucureşti, 189 pag.
14. Ciuperci comestibile şi medicinale, 2007, Editura Lucman, Bucureşti,
270 pag.
15. Tehnici inovative pentru obţinerea de alimente cu
mare valoare
nutritivă,
2007, Editura CHIMINFORM DATA, Bucureşti, 150 pag.
16. Champignon, 2010, Editura Lucman, Bucuresti,
285 pag.
17. Trufele- o afacere profitabilă pe termen lung,
2010, Editura Nomina
Lex,
Bucureşti , 166 pag.
18. Cultura ciupercilor Pleurotus, 2010, Editura Nomina Lex,Bucureşti,
226 pag.
19. Cultura ciupercilor pentru începători, 2010,
Editura Nomina Lex,
Bucureşti, 254 pag.
20. Sănătatea la îndemâna oricui, 194 Remedii
fitoterapeutice, 2010,
Editura
Lucman, Bucureşti , 378 pag.
21.
Rase de câini – morfologie, anatomie, alimentaţie, îngrijire, sănătate,
reproducere, 2010, Editura Lucman, Bucureşti,
348 pag.
22. Ciupercile din flora spontană a
Romaniei, Microenciclopedie ilustrată,
2010, Editura Gramen, Bucureşti, 279 pag.
23.
Reţete culinare şi conserve cu ciuperci, 2010, Editura Nominal Lex, Bucureşti, 243 pag .
24.
Albinele şi albinăritul, 2011, Editura Gramen, Bucureşti, 296 pag.
25. Miceliu de ciuperci, Suşe şi hibrizi, 2012, Editura Gramen,Bucuresti,
218 pag.
26. Preparate vegetariene si conserve din ciuperci, 2013, Editura
Universitara, Bucuresti, 158 pag.
26. Mierea, alimentul complet, 2013, Editura Gramen, Bucureşti, 127 pag.
27. Ghid de cultura ciupercilor, în gospodăriile individuale, Vol. I, 2013
Editura Universitară, Bucureşti, 248 pag.
28. Cultura
shiitake - Lentinus edodes, ciuperca longevităţii, Ghid practic pentru
începători şi avansaţi, 2014, Editura Gramen,
Bucureşti, 194 pag.
29. Ghid de cultura pentru champignon, în sistem intensiv, Vol.II, 2014,
Editura Universitară, Bucureşti, 216 pag.
30. Manualul cultivatorului de ciuperci comestibile, Editia a III-a
Revazuta si adaugita, Editura BLASSCO, Bucuresti 251 pag.
31. Sub tipar pentru traducere : Cultura ciupercilor cu costuri minime,
2015
32. Ciuperca de paie, ciuperci cu văl, Specie nouă de ciuperci comestibile,
2015, Editura Universitară, Bucuresti, 122 pag.
sâmbătă, 21 noiembrie 2015
2015 Al doilea curs din acest an. E singurul curs de ciupercar, acreditat din tara.
Pana in prezent sunt inscrisi 16 cursanti. Dar si-au rezervat locuri si urmeaza sa se mai inscrie.
Dragii mei in 27 si 28 noiembrie avem liber, pentru ca urmeaza 2 sarbatori : 30 noiembrie Sf. Ap. Andrei , Ocrotitorul Romaniei si 1 Decembrie , Ziua nationala a Romaniei. La multi ani tuturor romanilor din tara si de pe unde s-or afla.
luni, 28 septembrie 2015
miercuri, 23 septembrie 2015
joi, 27 august 2015
sâmbătă, 8 august 2015
Job pe calculator. Am inceput pe 23 iulie 2015.Va astept si pe voi
Oportunitatea celor care vor bani repede! Mai este doar putin! Suntem deja in plina dezvoltare si cautam oameni ambitiosi care vor sa castige bani imediat, cu o munca extrem de interesanta! Noi vrem sa ne extindem si mai mult, asa ca locul dvs este aici, in echipa noastra, daca vreti un viitor mai bun si rezolvarea urgenta a problemelor financiare. Solicitati imediat detalii la adresa de email:tudorioana2007@gmail.com
marți, 28 iulie 2015
Agaricus bisporus, notiuni despre TEMPERATURA
Factorii biologici de cultură
Factorii biologici sau ecologici de
creştere a miceliului şi ciupercilor sunt : - temperatura; - umiditatea;
-
cantitatea
de aer ;
-
valoarea
pH-ului;
Toţi factorii biologici sunt importanţi, de-a lungul ciclului de cultură în
egală măsură şi nu pot să se substituie între ei.
Temperatura
Temperatura
este importantă atât pentru creşterea miceliului în substrat, în turbă, cât şi
pe perioada recoltărilor. În funcţie de temperatură fluxul tehnologic poate fi
întârziat sau prelungit, uneori chiar şi compromis. Ciupercile Agaricus
bisporus sunt foarte sensibile la
variaţiile de temperatură, chiar şi la diferenţă de 3 grade C între zi şi
noapte face ca plantele să sufere. Acest lucru sperie pe mulţi cultivatori,
când aud de aşa o sensibilitate. Dar specialiştii pun accent pe acest amănunt
şi recomandă ciupercării cu o bună izolare termică şi cu microclimat controlat.
Bine, o să vă întrebaţi, dar în sistem calsic nu se poate respecta acest
deziderat şi se obţin producţii. Este foarte adevărat, dar producţiile sunt mai
reduse. Ori, în cazul unei ciupercării intensive condiţiile trebuie să fie
numai cele optime pentru ca şi rezultatele să fie pe măsură. Într-o ciupercărie
intensivă se investeşte şi fondurile trebuiesc returnate.
Pentru creşterea miceliului
În general toate suşele şi toti hibrizii de Agaricus
bisporus necesită cam aceleaşi praguri de temperatură pentru creşterea
miceliului. Prin importul de miceliu în ţara noastră din Italia, Ungaria,
Olanda, Polonia şi alte ţări, aceste valori pot fi puţin diferite de la un
hibrid la altul. Cultivatorul trebuie să ceară de la importatorul de miceliu
date despre condiţiile de incubare şi de creştere a miceliului şi a
ciupercilor. Din cele întâlnite şi cunoscute aceste valori se situează la :
22- 26 grade C – valoari medii;
10-12 grade C - valori minime;
26-28 grade C – valori maxime pentru creşterea miceliului. Valoarea letală
pentru miceliu este de 30-32 grade C. În
funcţie de aceste praguri de temperatură incubarea sau creşterea miceliului în
substrat poate dura un optim de 13-16 zile sau se poate prelungi până la 20-25 zile.
Pentru a măsura temperatura în interiorul compostului se folosesc
termometrele sondă digitale.
Pentru creşterea ciupercilor
După creşterea miceliului în
substrat, apoi în turbă, apar ciupercile. Recoltarea se face în general la
temperaturi scăzute de 16-18 grade C, tot în funcţie de cerinţele hibridului
cultivat. La o temperatură optimă recoltarea durează 40-50 zile, uneori chiar
mai puţin. În sistem clasic, dacă temperatura este scăzută recoltarea se poate prelungi şi până la 3-4 luni.
Temperatura din ciupercărie are
influenţă şi asupra calităţii bazidiofructelor –ciupercilor. Ciupercile formate
la temperaturi mai scăzute, cuprinse între 12-14 grade C, sunt mai mari şi mai
compacte decât cele formate la temperaturi
de 16-18 grade C. Aceste praguri de temperatură în nici un caz nu trebuiesc
inversate, deoarece s-ar compromite cultura.
Unii hibrizi de ciuperci, cer un şoc
termic negativ de cca 5-6 grade C pentru
o perioadă de 3-4 zile, după aplicarea gratajului. Dar o să menţionez acest
amănunt şi la condiţiile de microclimat din ciupercărie.
CARTEA costa 30 lei.tel. 0745420536
sâmbătă, 18 iulie 2015
Ciuperca Piedade, ciuperca regalã sau Agaricus blazei- ciuperca lui Dumnezeu
AGARICUS BRASILIENSIS
(AGARICUS BLAZEI
MURILL, CIUPERCA LUI DUMNEZEU SAU CIUPERCA
ZEULUI),
ABM SAU MILENA
Denumiri populare: ciuperca Piedade, ciuperca regalã, ciuperca zeului
Aceastã specie, prin continutul sãu ridicat de polisaharide precum alfa si alfa – D - glucan, beta si beta – D-glucan, de proteoglucani, riboglucani,
compusi anti angiogenici si ergosterol este folositã ca antitumoral, anticancer,
antiviral, împotriva arteriosclerozei, în diabet, hepatite, hiperlipidemie,
îmbogãþeste sistemul imunitar si este stimulent pentru întregul organism. Prin
conþinutul în proteine, vitamine si sãruri minerale, cu sase tipuri de steroizi
cu rol de stopare a cresterii numãrului de celule canceroase, aceastã specie de
ciuperci diminueazã efectele secundare ale chimioterapiei si radioterapiei,
determinând o crestere considerabilã a imunitãþii organismului.
Prin urmare, sunt eliminate stãrile de vomã, lipsa poftei de mâncare,
oboseala, lipsa energiei si, ce este mai important, terapiile, sub influenta ciupercii-minune, devin mai eficiente de 3 pânã la 7.
Ciuperca este consideratã un aliment functional datoritã continutului de beta-glucani, fuco-manoglucan, fibre, triterpene, vitamine, 9 aminoacizi si
sãruri minerale. Pentru tratament sau supliment nutritiv se foloseste crudã,
deshidratatã sub formã de pudrã, granule, sub formã de ceai, extract lichid etc. Este consideratã bioregulator, imunomodulator, mentine homeostazia, regleazã bioritmul, previne cancerul, scade colesterolul, ca agent antitrombotic,
agent antidiabetic, previne hipertensiunea, are efect
în probleme de prostatã s.a.
Agaricus blazei- ciuperca lui Dumnezeu
Agaricus blazei este una dintre cele mai uimitoare specii de ciuperci medicinale descoperite pânã în prezent. Se presupune sigur cã va revolutiona lumea medicalã, în urmãtorii câtiva ani. Este la fel de importantã precum
descoperirea penicilinei în anul 1920. Se preconizeazã cã va avea acelasi impact asupra tratamentului de Immuno-deficientã cum ar fi cancerul si
SIDA, precum a avut descoperirea antibioticelor, în
infectii.
Cartea costa 30 lei si cuprinde si tehnologia de cultura a acestei specii.
miercuri, 15 iulie 2015
In curand o noua carte, o noua specie de ciuperci comestibile. Ciuperca de paie, ciuperca cu văl, Regele Stropharia
Stropharia king are capacitatea
de a ataca nematozii Panagrellus
REDIVIVUS ; ciuperca produce celule unice spinoase numite acanthocytes care sunt
capabile să imobilizeze și să digere nematozii.
Ciuperci
Nematophagous sunt ciuperci
carnivore specializate în captarea și digestia nematozilor . Sunt cunoscute în jur de 160 de specii de ciuperci nematofage. Două specii de ciuperci trăiesc în interiorul nematozilor de
la început și altele care îi prind mai ales cu capcane lipicioase sau într-un
inel. Unele specii posedă ambele tipuri de capcane. O altă tehnică este de asomarea nematozilor, ciupercile
folosind toxine, precum este cazul la Coprinus
comatus şi Stropharia rugoso-annulata. Ciupercile Nematophagous
pot fi utilizate în controlul nematozilor ca nematocide.
luni, 13 iulie 2015
TRUFELE ciuperci
Numite şi diamantele negre ale pământului sau diamantele
gastronomiei, perle rare, delicatese de neegalat acestea sunt
Ciuperci care cresc în pământ, la adâncime de 10-40 cm, unele
chiar la suprafaţă sau mai în profunzime.
Desigur veţi spune că sunt bomboane de ciocolată, sunt
prăjituri, dar acestea s-au produs în zilele noastre după modelul
trufelor. Adică închise la culoare, mai mult sau mai puţin
rotunde, cu suprafaţa neregulată, copiind trufele, ciuperci.
Trufele sunt ciuperci Ascomycete ce aparţin genului Tuber,
formate din asocierea ectomicorizelor cu arbori şi arbuşti. Genul
este întâlnit în emisfera de Nord, între 25 şi 60 grade latitudine
în climat foarte diferit: tropical, mediteraneean, temperat sau
temperat rece, continental sau continental rece.
Cu îngăduinţa cunoscătorilor în acest domeniu, voi începe
prin a face o comparaţie: dacă dintre produsele alimentare de
origine animală, icrele negre se plasează pe primul loc - de bună
seamă şi cu îndreptăţită motivaţie, printre produsele de origine
vegetală, folosite în alimentaţie, trufele pot ocupa cu cinste,
acelaşi loc.
Trufele (Tuber spp.) sunt ciuperci comestibile cu un gust şi
o aromă excepţionale, bogate în substanţe nutritive, minerale,
vitamine şi cu steroizi care sunt feromoni sexuali.
Dacă un restaurant nu are în meniu mâncăruri cu trufe, nu
este select. O porţie de trufe cu paste, la restaurantul unui hotel
din Bucureşti, costă 30 de euro. Cartea costa 21 lei.tel. 0745420536
gastronomiei, perle rare, delicatese de neegalat acestea sunt
Ciuperci care cresc în pământ, la adâncime de 10-40 cm, unele
chiar la suprafaţă sau mai în profunzime.
Desigur veţi spune că sunt bomboane de ciocolată, sunt
prăjituri, dar acestea s-au produs în zilele noastre după modelul
trufelor. Adică închise la culoare, mai mult sau mai puţin
rotunde, cu suprafaţa neregulată, copiind trufele, ciuperci.
Trufele sunt ciuperci Ascomycete ce aparţin genului Tuber,
formate din asocierea ectomicorizelor cu arbori şi arbuşti. Genul
este întâlnit în emisfera de Nord, între 25 şi 60 grade latitudine
în climat foarte diferit: tropical, mediteraneean, temperat sau
temperat rece, continental sau continental rece.
Cu îngăduinţa cunoscătorilor în acest domeniu, voi începe
prin a face o comparaţie: dacă dintre produsele alimentare de
origine animală, icrele negre se plasează pe primul loc - de bună
seamă şi cu îndreptăţită motivaţie, printre produsele de origine
vegetală, folosite în alimentaţie, trufele pot ocupa cu cinste,
acelaşi loc.
Trufele (Tuber spp.) sunt ciuperci comestibile cu un gust şi
o aromă excepţionale, bogate în substanţe nutritive, minerale,
vitamine şi cu steroizi care sunt feromoni sexuali.
Dacă un restaurant nu are în meniu mâncăruri cu trufe, nu
este select. O porţie de trufe cu paste, la restaurantul unui hotel
din Bucureşti, costă 30 de euro. Cartea costa 21 lei.tel. 0745420536
duminică, 28 iunie 2015
Numărul de specii de ciuperci comestibile cultivate comercial este de 31 (1998)
Numărul de specii de ciuperci comestibile cultivate comercial este de 31
(1998),
după Chang y Miles (1997)
Dintre acestea am descris tehnologia de
cultura la cca 15 printre care Ganoderma
lucidum şi Trufe care nu sunt pe
lista. Acum scriu despre Stropharia
rugoso annulata
Agaricus bisporus Pholiota
nameko
Agaricus bitorquis Pleurotus
citrinoplileatus
Agaricus blazei Pleurotus
cornucopiae
Auricularia auricula Pleurotus cystidiosus
Auricularia fuscosuccinea Pleurotus djamor
Auricularia polytricha Pleurotus eryngii
Coprimus comatus Pleurotus florida
Dictyophora duplicata Pleurotus
ostreatus
Dictyophora indusiata Pleurotus sajur-caju
Flammulina velutipes Stropharia rugoso-annulata
Grifola frondosa Tremella aurantia
Hericium erinaceus Tremella fuciformis
Hypsizygus marmoreus Volvariella displasia
Lentinula edodes Volvariella esculenda
Lyophyllum ulmarium Volvariella volvacea
Pholiota nameko
miercuri, 24 iunie 2015
Necesarul de aer în cultura ciupercilor Pleurotus spp.
Necesarul de aer în cultura ciupercilor Pleurotus spp.
Aerul este variabil în funcţie de faza fenologică la care se află ciupercile (incubarea miceliului, inducţia fructificării, recoltare, pauza dintre valuri).
Pentru obţinerea unui kg de ciuperci pe un metru pătrat de cultură este nevoie să se asigure un volum de un metru cub de aer proaspăt/h
În faza de incubare sau de creştere a miceliului în substratul de cultură, necesarul de aer proaspăt este redus sau aproape inexistent. De aceea, în această fază se face numai recircularea aerului din interior (absorbţia celui de la pardoseală încărcat cu CO2 şi distribuirea lui prin orificiile tubulaturii la plafon). Dacă nu s–ar efectua această recirculare, aerul încărcat cu CO2 care este mai greu se va acumula la pardoseală şi va deveni toxic pentru miceliul în creştere, din recipienţii de la nivelul de jos. Şi un alt aspect foarte important este acela că în acest aer încărcat cu CO2 intră şi cultivatorul, ce se poate asfixia, CO2 neavând miros.
Nevoia de oxigen apare în faza de inducţie a fructificaţiilor, la diferenţierea primordiilor. În această fază este necesar un debit de 150 m3 aer/h/t de substrat, cu o viteză de 0,2–0,3 m/sec.
Dacă se depăşeşte viteza aerului, survine uscarea substratului şi a primordiilor nou apărute.
Concluzionând, necesarul de aer este de 0,5 m3/h/m2 în perioada incubării şi 10–15 m3/h/m2 în perioada fructifi cării, în funcţie de cerinţele speciei sau tulpinii cultivate.
Lipsa ventilaţiei determină alungirea piciorului ciupercilor, răsucirea carpoforilor sub formă de cornet, iar curenţii de aer prea puternici usucă brichetele şi primordiile ducând la încetarea fructificării şi limitarea culturii la un val.
Necesarul de aer repartizat pe specii de Peurotus se prezintă astfel:
– P. ostreatus 100-120 mc/h/mp
– P. florida 150
– P. cornucopiae 150
– P. sajor-caju 200
Pentru alte conditii de microclimat va rugam sa cititi cartea : Cultura ciupercilor Pleurotus tel. 0745420536, tudor.ioana.735@facebook.com
Pentru obţinerea unui kg de ciuperci pe un metru pătrat de cultură este nevoie să se asigure un volum de un metru cub de aer proaspăt/h
În faza de incubare sau de creştere a miceliului în substratul de cultură, necesarul de aer proaspăt este redus sau aproape inexistent. De aceea, în această fază se face numai recircularea aerului din interior (absorbţia celui de la pardoseală încărcat cu CO2 şi distribuirea lui prin orificiile tubulaturii la plafon). Dacă nu s–ar efectua această recirculare, aerul încărcat cu CO2 care este mai greu se va acumula la pardoseală şi va deveni toxic pentru miceliul în creştere, din recipienţii de la nivelul de jos. Şi un alt aspect foarte important este acela că în acest aer încărcat cu CO2 intră şi cultivatorul, ce se poate asfixia, CO2 neavând miros.
Nevoia de oxigen apare în faza de inducţie a fructificaţiilor, la diferenţierea primordiilor. În această fază este necesar un debit de 150 m3 aer/h/t de substrat, cu o viteză de 0,2–0,3 m/sec.
Dacă se depăşeşte viteza aerului, survine uscarea substratului şi a primordiilor nou apărute.
Concluzionând, necesarul de aer este de 0,5 m3/h/m2 în perioada incubării şi 10–15 m3/h/m2 în perioada fructifi cării, în funcţie de cerinţele speciei sau tulpinii cultivate.
Lipsa ventilaţiei determină alungirea piciorului ciupercilor, răsucirea carpoforilor sub formă de cornet, iar curenţii de aer prea puternici usucă brichetele şi primordiile ducând la încetarea fructificării şi limitarea culturii la un val.
Necesarul de aer repartizat pe specii de Peurotus se prezintă astfel:
– P. ostreatus 100-120 mc/h/mp
– P. florida 150
– P. cornucopiae 150
– P. sajor-caju 200
Pentru alte conditii de microclimat va rugam sa cititi cartea : Cultura ciupercilor Pleurotus tel. 0745420536, tudor.ioana.735@facebook.com
marți, 16 iunie 2015
HOOYMANS OLANDA producator compost faza III
Dragi prieteni,
Va trimit un filmulet de prezentare a producatorului de compost HOOYMANS din Olanda care acum ne transmite o oferta de compost foarte interesanta.
Iata cateva detalii privind caracteristicile si specificatiile tehnice cele mai importante :
Iata cateva detalii privind caracteristicile si specificatiile tehnice cele mai importante :
producator HOOYMANS OLANDA / locul de incarcare KERKDRIEL faza III mod de ambalare: vrac / brichete 40x60 cm umiditate 62-64 % greutate bricheta 20-22kg miceliu: SYLVAN / A 15 suplimente adaugate 1,5 % refrigerat pentru transport 40 ore cantitate maxima la incarcare 23 t / 24 paleti pretul este EXW plata se face in saptamana inaintea livrarii.
In completare la oferta trimisa va anunt si preturile dupa cum urmeza:
vrac - 126 € / tona
brichete - 138 € / tona
Preturile sunt EXW cu punctul de incarcare Kerkdriel Olanda.
Pentru alte detalii si preturi va rog sa ma contactati. Pe langa numarul VDF de mai jos puteti suna si la:
0758.271.195 ORG
0722.517.848 TLK
Cu bine,
Eugen Băjenaru
Str. Odai, Nr. 6, Sector 1, Bucuresti, Romania
Director - Asociaţia Naţională a Producătorilor de Ciuperci din România
Executive - Romanian Mushroom Growers' Association
Tel. + 40. 722.216.790
E-mail: office@anpcr.ro Website: www.anpcr.ro
joi, 28 mai 2015
Producătorii de ciuperci acuză MADR de pierderea sprijinului cuplat
Producătorii de ciuperci acuză MADR de pierderea sprijinului cuplat: „Suntem mai săraci cu 13,5 mil. lei”
Ferma
Publicat: 27 mai 2015 - 19:49
Asociația Națională a Producătorilor de Ciuperci din România acuză conducerea MADR şi pe ministrul Daniel Constantin de pierderea sprijinului cuplat pentru producţia de ciuperci, în valoare de 13,5 mil. euro.
Aceasta, în condiţiile în care proiectul de Ordonanţă de urgenţă pentru acordarea sprijinului cuplat „a prevăzut permanent sectorul producerii de ciuperci şi precizările venite de la Bruxelles nu au exclus de la acordare producţia de ciuperci. Ba, din contră, ele conţineau indicaţii clare, referitoare la modul de întocmire a fişei solicitate pentru o mai bună înţelegere a problemelor”, susţine conducerea Asociației Naționale a Producătorilor de Ciuperci din România (ANPCR), într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Agriculturii Daniel Constantin, semnată de Mihai Matei, Preşedintele ANPCR.
„Cu toate acestea, fără ştirea şi informarea reprezentanţilor organizaţiilor care au iniţiat cererea, în cateva zile se năruie speranţele ultimilor ani:
- dispare din ordonanţa de urgenţă definiţia ciupercariei ca activitate economică
- pe 23 martie a.c., se publică pe site-ul MADR o formă nouă a Hotărârii de Guvern care, pentru prima dată si fără nicio motivare, exclude sectorul nostru
- pe 25 martie, in Şedinţa de Guvern, HG-ul este aprobat fără a fi supus în prealabil discuţiilor, ceea ce contravine legii dialogului social nr. 62/2011
- pe 27 martie suntem invitaţi la MADR, chipurile la un astfel de“dialog social” pentru a dezbate documentele care fusesera deja aprobate
- cerem clarificări despre care se spune ca au fost trimise la Bruxelles de către „reprezentanţii ministerului” pe 26 martie, după aprobarea venită de la Guvern. Cu alte cuvinte, MADR intreabă dacă se poate face ceea ce se făcuse deja cu o zi înainte !!!
- nu primim nici până azi răspunsuri la solicitările noastre de a fi informaţi în legătură cu deciziile şi hotărârile MADR legate de sector. Nici un singur răspuns !
- banii solicitaţi de noi sunt redistribuiţi altor sectoare”, se arată în documentul citat.
- dispare din ordonanţa de urgenţă definiţia ciupercariei ca activitate economică
- pe 23 martie a.c., se publică pe site-ul MADR o formă nouă a Hotărârii de Guvern care, pentru prima dată si fără nicio motivare, exclude sectorul nostru
- pe 25 martie, in Şedinţa de Guvern, HG-ul este aprobat fără a fi supus în prealabil discuţiilor, ceea ce contravine legii dialogului social nr. 62/2011
- pe 27 martie suntem invitaţi la MADR, chipurile la un astfel de“dialog social” pentru a dezbate documentele care fusesera deja aprobate
- cerem clarificări despre care se spune ca au fost trimise la Bruxelles de către „reprezentanţii ministerului” pe 26 martie, după aprobarea venită de la Guvern. Cu alte cuvinte, MADR intreabă dacă se poate face ceea ce se făcuse deja cu o zi înainte !!!
- nu primim nici până azi răspunsuri la solicitările noastre de a fi informaţi în legătură cu deciziile şi hotărârile MADR legate de sector. Nici un singur răspuns !
- banii solicitaţi de noi sunt redistribuiţi altor sectoare”, se arată în documentul citat.
Reprezentanţii producătorilor de ciuperci acuză faptul că au fost „scoşi pe uşa din spate în modul cel mai discret, ca şi când niciodată nu am fi existat şi nu am fi tras semnalul de alarmă asupra situaţiei noastre”.
„Numită de multe ori “Cenuşăreasa horticulturii”, ciupercaria a devenit în viziunea unor funcționari din MADR un “sector de nişă”, care nu merită atenţie şi interes, deși peste o sută de ferme cu mii de angajaţi se afundă zilnic în probleme greu de surmontat.
Ciupercarii români au cheltuieli de producție la fel ca în alte țări europene în vreme ce prețurile de valorificare sunt la jumătate. În România, kilogramul de ciuperci costă un euro atunci când îl vindem din fermă, spre deosebire de media europeană de doi euro”, mai precizează conducerea ANPCR,
În absenţa primirii sprijinului cuplat, producătorii de cipuerci vor pierde încă 1,5 mil. euro pentru promovare: „Nu putem să producem, nu avem nici ce exporta!”
ANPCR mai precizează că a reuşit „să-şi argumenteze necesitatea primirii sprijinului, ba mai mult, a reuşit să conceapă ceea ce „experţii” din MADR nu au reuşit şi nu cred că vor reuşi vreodată – o politică sectorială coerentă, o strategie de redresare a acestui sector, bazată pe instrumente de susţinere cu fonduri europene pe care chiar Guvernul din care faceţi parte le consideră prioritare şi le promovează”.
„Am avut ca obiective majore obţinerea sprijinului cuplat şi derularea programului de promovare, ambele din fonduri europene, care împreună urmau să resusciteze un sector de producţie cu ferme închise sau în mare impas.
Deși am fost în permanenţă asiguraţi, chiar de către dvs., că acest ajutor va fi acordat, s-a reuşit prin manevre de culise, eliminarea lui şi redirecţionarea banilor spre alte zone de interes.
Ne regăsim astăzi în situaţia neplăcută, deopotrivă pentru sector cât şi pentru instituţia pe care o conduceţi, de a vă informa că Asociaţia a decis că, în absenţa primirii sprijinului cuplat, proiectul de promovare deja aprobat de Bruxelles în valoare de peste 1,5 milioane euro nu se mai poate implementa! Nu putem să producem, nu avem nici ce exporta. Pierdem bani europeni, şi nu puţini, îngenunchind o activitate importantă din horticultura românească. Totul pe tăcute, discret, cu gunoiul ascuns sub covorul pe care călcăm cu mândrie că ducem agricultura înainte”, mai spune ANCPR.
„Ciupercaria nu este un hobby de weekend”!
„(...) Ciupercaria nu este un hobby de weekend! Ea se desfăşoară pe pământul care este eligibil numai la plata taxelor, dar care devine inexistent când e vorba de subvenţii. Producem pe acest pământ 5-8 recolte, 365 zile pe an, 24 de ore din 24. (...) Suntem sectorul cu cea mai bogată şi mai valoroasă producţie pe metru pătrat (...).
Cum explicați, domnule ministru, faptul că s-a preferat pierderea acestor bani în locul depunerii tuturor eforturilor pentru a-i aduce în ţară şi a-i pune la dispoziţia sectorului care i-a solicitat? Cum explicaţi faptul că toate sectoarele din agricultura românească beneficiază de sprijin direct, unele dintre ele chiar de multiple forme de sprijin? Dacă MADR îşi permite să piardă aceşti bani, vă asigur că sectorul nostru are o reală nevoie de ei”, întreabă reprezentanţii producătorilor de ciuperci.
marți, 7 aprilie 2015
VANZARE CASA de VACANTA
Proprietar, vand casa P in comuna Provita de Jos- langa Campina, pe structura din lemn, fundatie piatra, tencuita interior si exterior, acoperita cu tabla, izolata in 2012 exterior cu polistiren de 10 cm, suprafata construita 140 mp, suprafata utila aprox. 110 mp, cu 4 camere ( 11 mp, 16 mp, 16 mp, 17.20 mp), chicineta 3,5 mp, baie 3,5 mp, 2 holuri (4 + 4 mp), terasa 4 mp, 2 intrari separate, 2 pivnite (16 +16 mp). Gresie, faianta, dusumea lacuita, parchet. Complet utilata si mobilata.
Utilitati: curent electric, alimentarea cu apa se face din fantana proprie cu hidrofor, fosa septica, incalzirea se face prin calorifere cu centrala pe gaze care asigura si apa calda menajera (in 2 camere exista si 2 sobe din teracota pe gaze), CaTv.
Teren 1200 mp cultivat cu pomi fructiferi, iar curtea este pavata cu piatra de munte.
Se afla la drum asfaltat, aproape de centrul comunei, zona neinundabila, pret 72.000 euro, usor negociabil.tel. 0745420536
Utilitati: curent electric, alimentarea cu apa se face din fantana proprie cu hidrofor, fosa septica, incalzirea se face prin calorifere cu centrala pe gaze care asigura si apa calda menajera (in 2 camere exista si 2 sobe din teracota pe gaze), CaTv.
Teren 1200 mp cultivat cu pomi fructiferi, iar curtea este pavata cu piatra de munte.
Se afla la drum asfaltat, aproape de centrul comunei, zona neinundabila, pret 72.000 euro, usor negociabil.tel. 0745420536
sâmbătă, 28 martie 2015
joi, 26 martie 2015
joi, 19 martie 2015
Subventia pe ciuperci 2015-2020
Sprijin cuplat în sectorul
vegetal: Ce culturi agricole vor primi cele mai mari subvenții pe suprafață în
2015
Sprijin
cuplat pentru ciuperci
Cultivarea ciupercilor
este un sector care nu a beneficiat de susținere pe pilonul I. Se știe că
pentru această cultură sunt costuri mari pentru materia primă, adusă din
import. Sprijinul cuplat pentru ciuperci va stimula producția în așa fel să se
poată acoperi necesarul intern pentru consum. Totodată, afacerea cu ciuperci
este practicată de multe ferme de familie și poate fi un stimulent pentru
tinerii fermieri.
Se estimează că de
ciupercării ce va primi sprijin în 2015 va fi de 30 de hectare.
Sprijinul cuplat la
ciuperci va fi de 100.000 de euro/ha în 2015, urmând să crească cu câte 10 euro
în fiecare an, până în 2020.
* Vedeti Tabelul pe www.agroIntel.ro
** Sumele au fost
prezentate și negociate cu fermierii pe parcursul anului 2014 și reprezintă
propunerile convenite cu MADR
Dupa agroIntel.
joi, 5 martie 2015
Hortus Magicus, Facultatea de Horticultura din cadru USAMV Bucuresti 4.03.2015
Pe data de 4.03. 2015 am fost invitata de catre un cursant de la Cursul de Ciupercar, masterand Dobre Marius Robert, la Cercul Hortus Magicus, condus de dl. prof. Adrian Peticila.
Eu am prezentat Ciupercile comestibile si medicinale din genurile Agaricus, Pleurotus, Lentinula, Ganoderma, Grifola si despre tot ce starnise interesul celor cca. 25 participanti.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)