La Colecţia de
ciuperci prezentată o să vă menţionez şi denumirea populară, acolo unde există
precum şi comestibilitatea. Unele specii
nu au denumire populară.
1. Buretele
viperei, otrăvitoare
2. Trâmbiţa
piticilor, trâmbiţa morţilor, cornul abundenţei. Este comestibilă dar la
preparare se îndepărtează piciorul. Se pretează bine pentru uscate şi
transformate în pulbere, dar şi conservate pentru iarnă.
3. Ascotremella
faginea nu are denumire populară şi nu e menţionată în lucrărire româneşti iar Calocera
viscosa, cea de culoare galbenă se numeşte barba caprei şi nu e comestibilă.
4. Zbârciog,
ciuciuleţi, pupi, ciuciulete de mai, este comestibilă excelentă.
5. Nu are
denumire populară, este comestibilă , de bună calitate. Are latex
galben-portocaliu iar la uscare se colorează în brun violet.
6. Hribul
ţigănesc, este otrăvitoare. Consumată în stare crudă provoacă vomă cotinuă,
tulburări gastrointestinale. Nu e fatală.
7. Cine nu
cunoaşte gălbiorii, bureţi galbeni, gălbinele, unghia caprei, cigă mică, bureţi
gălbiori, urechiuşe. Comestibile, foarte bune, cu miros de caise coapte şi gust
dulce care mai târziu devine piperat. E puţin atacată de viermi.
8. Nu are
denumire populară, este toxică chiar mortală şi după 2 săptămâni de la consum.
9. Pâinişoară
piperată, vineţica focului, scuipatul dracului, stupitul satanei. De ce a
denumit-o aşa poporul, pentru că nu este bună. Este otrăvitoare, cu gust extrem
de iute, toxică.
10. Nu are
denumire populară, este suspectă, nu se recomandă la consum.
11.Ciuperca
şoarecelui, ciuperca de culoarea pământului. Este comestibilă, foarte bună,
fără miros, cu gust dulce. Este excelentă pentru orice preparat dar şi pentru
uscare şi conservare în saramură.
12. Bureţi de
rouă, bureciori, bureţi de pajişte, ghebele de luncă. Este comestibilă, se
recomandă eliminarea piciorului, se poate şi usca şi atunci se pot recolta şi
uscate. Are gust plăcut şi miros caracteristic piperat, după unii
excelentă.
13. Fără denumire
populară, este toxică.
14. Ambele nu au
denumire populară şi nu se consumă.
15. Fără denumire
populară, se întâlneşte şi la noi, dar nu se consumă.
16. Fără denumire
populară, fără valoare gastronomică.
17. Fără denumire
populară, este comestibilă.
18. Trufa de
Perigord, fierea pământului, trufa violet, trufa neagră, trufa de iarnă. Este
gustoasă cu miros de fragi, foarte rară şi foarte preţioasă.