SPECII DE CIUPERCI COMESTIBILE NOI PENTRU ROMANIA
( prezentare şi tehnologia de cultură)
În ţara noastră se cultivă cu preponderenţă două specii de ciuperci comestibile :
- Agaricus bisporus,
- Pleurotus ostreatus.
Pe lângă acestea au fost elaborate tehnologii de cultură pentru alte 6 specii de ciuperci, dar care nu sunt popularizate pentru a fi cunoscute până la nivelul cultivatorilor.
Aceste 6 specii sunt :
- Agaricus edulis,
- Pleurotus florida,
- Pleurotus cornucopiae,
- Pleurotus sajor-caju,
- Coprinus comatus,
- Stropharia rugoso-annullata.
Prin importul de miceliu din Uniunea Europeana şi prin deschiderea la informaţie după 1990 se mai pot recomanda în cultură şi alte specii de ciuperci precum :
- Lentinus edodes,
- Pleurotus eryngii,
- Pleurotus pulmonarius,
- Pleurotus sacca,
- Pleurotus colombinus,
- Pleurotus flabellatus.
Dintre cele recomandate, Lentinus edodes ( shii-take sau ciuperca parfumată) ocupă primul loc în cultura pe plan mondial datorită virtuţilor sale terapeutice şi savorii deosebite. Lentinanul obţinut din aceste ciuperci este folosit cu succes în Asia şi S.U.A ca medicament în combaterea sau prevenirea a cca. 17 afecţiuni printre care antitumoral, anticolesterol rău, antiglicemic sau anti SIDA.
Pleurotus eryngii este tot un burete dar mai bun calitativ, cu un conţinut mai scăzut în celuloză mai ales în picior.
Toate aceste specii sunt descrise cu tehnologia de cultura în cărţile : Cultura ciupercilor Pleurotus şi Ciuperci comestibile şi medicinale.
Acest site este dedicat iubitorilor de ciuperci din toata tara. Este bazat pe experienta de mai bine de 35 de ani a unui specialist in domeniu, Dr. ing. Ioana Tudor, dorindu-se a fi un portal spre minunata lume a acestor superalimente. Veti gasi (si veti putea cere) aici consultanta si sfaturi despre cultivarea ciupercilor, va veti puteti alege si achizitiona carti de specialitate si va veti putea delecta cu retete culinare din intreaga lume ce folosesc ciuperci.