sâmbătă, 27 decembrie 2014

BILANT 2014

Sunt fericita ca mai am parintii, ca se simt binisor, muncesc dupa puterile lor, tot ei sa ne ajute pe noi. In anul ce s-a scurs pentru prima data am suflat in lumanari la ziua mea, la tara la parinti, cu nepoatele. Am vizitat 4 tari din N : Finlanda, Suedia, Norvegia si Danemarca. Am fost pentru a acorda consultante in Chisinau si in Portugalia la 6 km de Ocean in S, in reg. Algavre. M-am odihnit o samtamana la Maliuc unde nu mai fusesem niciodata. Am scos si 3 carti, Manualul cultivatorului de ciuperci Editia a III-a revizuit si actualizat, Ghid de cultura ciupercilor in sistem intensiv, champignon si Ciuperca longevitatii- Shiitake.
 Am expediat 2 colete cu carti peste hotare in Grecia si Norvegia. Numai pentru cei ce au avut incredere in mine si mi-au expediat banii in cont. Mos Craciun mi-a adus mult doritul Laptop. Acum astept un telefon pe care sa pot avea Internet. Am predat 4 serii de cursuri de ciupercar la Bucuresti. Am scris Suportul de curs pentru un Proiect POSDRU ce se va preda angajatilor din ciupercarii, gratis, in toata tara. In Portugalia am fost cu escala la Amsterdam, cu emotii, daca nu ma descurc ? apoi am vazut ca nu e dificil. Am aparut la TVR1 "In gradina Danei," cu secvente de la INDAGRA, prezentand cartile mele de la Targ. Am  prezidat lansarea cartii unei prietene : Pretuieste-ti inima de dr.Virginia Ciocan la Fundatia Sf. Sava de la Buzau alaturi de parintele prof.dr. Mihai Milea. Am scris si articole , nu stiu cate, despre ciuperci, pentru diferite site-uri.
Se putea mai mult? POATE dar la un moment dat inima a inceput sa se alerteze s-o las mai incet si a trebuit sa ma conformez.
 Dar despre ce-mi propun in 2015 voi vorbi un pic mai tarziu.

marți, 16 decembrie 2014

Ploiesti Hotelul VIGO

Sambata 20 dec.a.c. ora 11,30 ploiestenii sunt invitati sa se intalneasca cu bioenergoterapeutul George Fetica. Intrare libera. Eu voi fi invitata dumnealui si voi vorbi despre CIUPERCI.


terapeuti.ro/terapeut-cabinet/george-fetica-bioenergoterapeut/
https://ro-ro.facebook.com/george.fetica

miercuri, 3 decembrie 2014

Expediez carti tehnologie ciuperci si in Europa

Primul colet a plecat in insula Rhodos in Grecia. Am luat taxele de expediere de la posta, am adaugat pretul cartilor, am transformat in euro la cursul din ziua expeditiei. Mi-a trimis contravaloarea prin Western Union si apoi am expediat coletul.
Acum pregatesc alt colet spre Norvegia.
LISTA DE CARTI
Albinele si albinaritul 43 lei
Mierea aliment complet 23 lei
Producerea miceliului- 39 lei
Pleurotus, tehnologia de cultura, 22 lei
Cultura ciupercilor pentru incepatori, 25 lei
Sanatatea la indemana oricui, cu plante medicinale, 23 lei
Crescatoria de prepelite,  27 lei
Cultura trandafirilor, 37 lei
Cafeaua, enciclopedie 49 lei
Ghidul culegatorului de ciuperci, 30 lei- unele ca si aceasta nu sunt scrise de mine
Preparate vegetariene si conserve cu ciuperci, 20 lei
Ghid de cultura  ciupercilor in gospodariile individuale, Vol. 1 - 30 lei
Ghid de cultura ciupercilor,  champignon in sistem intensiv, Vol.2, 2014-30 lei
Shiitake-ciuperca longevitatii 2014, 40 lei

Manualul cultivatorului de ciuperci, Editia a III-a, 2014, 23 lei



Ciuperci carnivore

Zece specii de ciuperci cu lamele, inclusiv ciupercile păstrăv de fag sau  (Pleurotus ostreatus), s-au dovedit a ataca și consuma nematozi. Se sugerează că aceste specii de ciuperci, consumă cariile din lemn utilizând nutrienţii din aceştia pentru a completa nivelul scăzut de azot din lemn. Acest mod de nutriție este similar în principiu cu cea a plantelor superioare carnivore. După Thorn RG , Barron GL . Ştiinţa, 06 aprilie 1984.


duminică, 30 noiembrie 2014

Diferite specii de ciuperci. Se pot cultiva si la noi. Shiitake a inceput


Continut de vitamina B 12 in ciuperci

Ciupercile și vitamina B12
Un studiu din anul  2012 facut de grupul Watanabe a constatat prezenta vitaminei B12 în următoarele ciuperci (la 100 g de substanță uscată):
·                                 2,9-3,9 g- la trompeta neagra ( Craterellus cornucopioides )
·                                 1,3-2,1 g - în galbiori ( Cantharellus cibarius )
·                                 1,3 micrograme- buretele serpesc ( Macrolepiota procera )
·                                 3-0,4 micrograme -în hribi ( Boletus sp. )
·                                 0,2 micrograme – în bureti sau pastravul de fag ( Pleurotus ostreatus )
·                                 0,1 micrograme - în morel negru ( Morchella conica )
Autorii au observat ca 100 g de substanță uscată a fost echivalentul a aproximativ 1 kg de ciuperci proaspete. Ei au spus că un aport moderat de trompetă neagra sau galbiori "ar putea contribui puțin la prevenirea deficitului de vitamina B12 la vegetarieni.

luni, 24 noiembrie 2014

Pretuieste-ti inima cu plante medicinale cardiovasculare



Cate nu face omul intr-o viata. Pe data de 20 noiembrie 2014 am fost rugata insistent de dr. Virginia Ciocan sa prezidez lansarea cartii Pretuieste-ti inima. Evenimentul s-a desfasurat la Fundatia Sfantu Sava din Buzau.
In poza 3 autoarea este cea micuta din fata. Nu fetita- glumesc. Din prezidiu au mai facut parte : Prof.dr.preot Mihai Milea, prof. Gratiela Rusu, dr. Dobrescu, ing. Justin Capra, Nicoleta Mocanu instructor de Fitness. Cartea costa 15 lei si se gaseste la autoare tel. 0724 717 082. Are si pag. de facebook.
Felicitari autoarei ce are in proiect pentru viitor : APA - marele mister al vietii. Si sper ca ati recunoscut-o pe Nico, de la farmacia inimii Catena.

Vizita la Nanesti si Ramnicelu, final de curs ciupercar, 8.11.2014




INDAGRA 2014


Manualul cultivatorului de ciuperci comestibile, nu aparuse.

duminică, 16 noiembrie 2014

Mycogone perniciosa = putregaiul moale la champignon

Cele mai virulente boli in cultura de champignon
   Ciupercile Agaricus bisporus pot fi atacate de virusuri, ciuperci patogene ce pot fi saprofite sau parazite, bacterii si daunatori. Dintre toate aceste cele ce porovoaca mai multe pagube sunt ciupercile parazite.
                                Boli produse de ciuperci parazite   I
Cele mai frecvente sunt putregaiul moale, putregaiul uscat, mucegaiul cenuşiu al lamelelor si boala panzei de paianjen.

Putregaiul moale – produs de Mycogone perniciosa, se manifestă atât pe ciuperci în curs de formare, provocând putrezirea şi deformarea butonilor cât şi pe ciuperci ajunse la maturitate, provocând hipertrofii ale stratului himenial. Caracteristic este mirosul cu totul neplăcut pe care îl răspândesc ciupercile afectate.
Boala este foarte agresivă, dacă apare de la primul val de recoltare poate compromite în totalitate cultura.
  Se manifestă pe bazidiofructe în toate fazele de dezvoltare.
   Simptome : pete brune pe cuticula ciupercilor, pe lamele care devin decolorate, piciorul şi pălăria se deformează, iar pe suprafaţa lor apar pete cenuşii-albe cu aspect pâslos. Butonii se deformează şi devin ca nişte monstruozităţi. Ciupercile se înmoaie – Mole, au o culoare brun-negricioasă şi secretă picături brune, datorate unor bacterii de putrefacţie.
   Surse de infecţie: amestecul de acoperire nedezinfectat optim, termic sau chimic, musculiţele, compostul, aerul nefiltrat, nematozii. O ciupercă infectată poate reinfecta un mc de amestec de acoperire. Condiţiile care favorizează boala sunt : umiditatea relativă a aerului ridicată, lipsa ventilaţiei şi temperatura peste 18 grade C în perioada recoltărilor.
Combatere.Preventiv prin dezinfecţia chimică sau termică a amestecului de acoperire. Se recomandă un tratament cu Mirage 45 EC 0,3% după acoperirea cu turbă, cu un litru de soluţie/mp.
   Curativ- după acoperirea cu turbă se pudrează cu Benlate sau Benomyl 1 g/mp, cu ajutorul unui aparat special. Se combat insectele vectoare cu aerosoli sau fumigaţii cu sulf sau  formalină. Se recomandă culegerea ciupercilor atacate în soluţie de sulfat de cupru 2% şi scăderea temperaturii şi umidităţii relative a aerului la apariţia bolii.
Într-o ciupercărie cu atac de Putregai umed se degajă un miros dezagreabil de putrefacţie, caracteristic. Este o boală foarte frecventă şi periculoasă. În cazul unei infecţii masive nici o ciupercă din primul val de cultură nu scapă nevătămată, iar celelalte valuri nu mai există.
Se mai recomandă şi tratamente cu Bavistin 240 g în 200 litri apă şi se aplică imediat după acoperire cu turbă. Alţi specialişti  recomandă aplicarea a 2 tratamente cu Bravo, 200 ml la 100 sau 200 litri a de apă, cu aplicare pe turbă dar cel de-al doilea să nu fie aplicat mai devreme de 2 săptamâni. Dacă nu puteţi procura aceste pesticide se poate aplica Sporgon  300 g la 100 litri de apă pentru 100 mp de cultură la 7-9 zile după acoperire.
   Pentru culturi de ciuperci BIO, în afara ţării, s-au obţinut diferite extracte din plante precum ricin, cânepă, eucalipt, lămâie, urzică, laur ş.a.

marți, 11 noiembrie 2014

Manualul cultivatorului de ciuperci comestibile, Editia a III-a

Editia a 3-a, 2014.Editura BLASSCO Buc. 23 lei. Cuprinde 22 lectii despre cultura ciupercilor Agaricus bisporus, Agaricus edulis, Pleurotus spp, alte specii si producerea miceliului.

luni, 10 noiembrie 2014

Efectul medicinal al ciupercilor Ganoderma lucidum- lingurita zanei


Ciuperca (Reishi), ce creşte spontan şi în ţara noastră, este cunoscută şi folosită în unele ţări din Extremul Orient de mii de ani. Folosirea acestei ciuperci în tratamente populare în Asia se pierde în negura vremii. Timp de 4000 de ani chinezii şi japonezii au folosit Reishi pentru a trata tulburările de ficat, hipertensiunea, artrita şi alte afecţiuni. Studii pe oameni, în laborator au demonstrat efectele antialergice, antiinflamatorii, antibacteriene şi antioxidante ale acestor ciuperci. Reishi poate fi consumat ca sirop, supă, ceai, tinctură, tablete şi injecţii.
În era contemporană pe lângă ciuperci a început să se folosească şi extracte din miceliu.
În ultima perioadă specialiştii  occidentali au început să abordeze tot mai frecvent plantele, ierburile şi chiar ciupercile ca surse de hrană, ele conţinând: vitamine, suplimente alimentare sau hrană funcţională. În anul 1990 suplimentele de dietă ale SUA au atins o cifră de afaceri de 3,3 bilioane de dolari, în 1992 a atins 3,7 bilioane, în 1994 de 5 bilioane, în 1996 de 6,5 bilioane, în 1998 de 12 bilioane iar în 2000 probabil că a depăşit 14 bilione de dolari (Zeisel, 199). După SUA aceste suplimente alimentare au început să apară în marketurile din Europa şi Estul Asiei.
În prezent, stilul de viaţă în condiţii de stres, poluarea aerului pe care îl respirăm, aditivele alimentare chimice pe care le consumăm, toate cauzează slăbirea sistemului imunitar al organismului uman. În timp ce sistemul imunitar slăbşte, sporeşte predispoziţia la boli. În urma consumului de ciuperci s-au constatat diferite efecte pozitive la unele afecţiuni. Extractele din ciuperci, perfecţionate ulterior, ce au o toxicitate scăzută, au adus îmbunătăţiri radicale asupra calităţii sănătăţii umane. Dacă chinezii foloseau aceste diete în urmă cu 2000 de ani, în anul 1980, deci în zilele noastre putem spune că această tradiţie s-a reluat dar la o altă scară.
O tulpină din ciuperca Reishi, a fost crescută activ pe orez, fără drojdii şi fără chimicale. Ciupercile obţinute au fost recoltate la maturitatea comercială şi din ele s-au extras în jur de 200 componente active cu efecte medicinale. Polizaharidele conţinute de aceste ciuperci sunt de genul: 1,3 D glucan şi beta glucan, 1,6 D glucan denumite „IZ-8“ precum şi triterpene, adenosine, acizi graşi, alcaloizi, acizi nucelici, aminoacizi, proteine şi vitamine.
 În prezent produse cu Reishi se pot cumpăra de pe internet şi de către români.
Unele preparate din ciuperci sunt produse dintr-o singură specie sau din mai multe specii de ciuperci, în combinaţie. De exemplu s-au combinat 100 mg vitamina C, 200 mg biomasă de shiitake, 200 mg biomasă de miceliu de Reishi, 200 mg de biomasă de miceliu de Maitake, 150 mg de biomasă de miceliu de Turkey Tail la care s-a adăugat 1,3 g cu extract din miceliu de Pleurotus ostreatus şi de alte 10 specii de ciuperci şi 7 extracte din carpoforii din 7 specii de ciuperci tot medicinale.





DE CE SA CONSUMAM CIUPERCI

    In prezent în ţara noastră se cultivă cu precădere două specii de ciuperci : Agaricus bisporus ( ciuperca de strat sau de balegar, albă, crem sau brună) şi Pleurotus ostreatus ( bureţi sau păstravul de fag). Timid a început în ultima perioadă să se cultive şi Lentinus edodes ( shii-take, ciuperca parfumată sau ciuperca de castan).
  Ciupercile comestibile sunt considerate aliment iar unele dintre ele chiar medicament, având o valoare nutritivă ridicată şi unele virtuţi terapeutice de certă valoare  cum e cazul lui Lentinus edodes şi Pleurotus ostreatus.
  Compoziţia chimică a ciupercilor diferă de la o specie la alta, în funcţie de stadiul de dezvoltare, de substratul nutritiv pe care cresc, de partea componentă luată în considerare, perioada de creştere, condiţiile de microclimat etc.
   Agaricus bisporus contin apă (82-92 %) , substanţe organice (6- 16,5 %), si săruri minerale ( 0,5-1,5%) .  
  100 g ciuperci proaspete ,  analize facute in Canada contin :
-         proteine  3,6 – 5 g
-         carbohidraţi  1,5 g
-         lipide   0,3 g
-         fibre dietetice  2,5 g
-         vitamine :  A – 5 mg; C- 0,12 mg ; D – 0,10 mg ;  E – 0,12 mg ; B 1  (tiamina )- 0,03 mg ; B2 (riboflavină) - 0,41 mg ; B3 (niacină  )  - 4,1 mg  ; B 12 -  0,16 mg;
-         săruri minerale :  Na-7,0 mg; K – 305 mg ; Ca – 2 mg ; Fe + 0,2 mg ; Zn – o,2 mg ; Mg – 9 mg ; P – 0,13 mg ; Cl – 0,8 mg ; I + 0,017 mg ; Mn – 0,57 mg ; Cu – 0,65 mg ;
-         colesterol - 0
Ciupercile Agaricus spp. ( bisporus si edulis) , prin conţinutul lor în vitamine şi săruri minerale, sunt considerate energizante si mineralizante, recomandate în perioada de convalescentă. Unii nutriţionişti mentionează că aceste ciuperci au si virtuţi antialergice.
Ciupercile proaspete conţin 28 calorii, comparativ cu tomatele 15 şi varza 19. Au de asemenea gust şi aromă deosebite şi de aceea pot fi consumate ca aliment de bază pentru cei sănătoşi sau ca aliment dietetic pentru diabetici, deoarece nu conţin amidon care în organism se transformă in zahăr. 


joi, 9 octombrie 2014

Cursuri de ciupercar pentru angajati

Proiectul isi propune sa califice 950 angajati (persoane califícate/ necalificate/ slab califícate) din cele 8 regiuni ale Romaniei, in meserii precum: lucrator in prelucrare carne, peste, lapte, conserve, operator in prelucrarea legumelor si fructelor, lucrator in agricultura si in gospodarie ecologica, ciupercar, pomicultor, horticultor, agricultor culturi de camp, masinist la masini mobile pentru transporturi interioare, muncitor plantatii si amenajare zona verde. Participantii vor beneficia de un curs autorizat ANC.
  
Patronatul din Industria de Conserve din Legume si Fructe si Conserve Mixte "ROMCONSERV" in parteneriat cu Instituto de Formación Integral S.L.U. Spania anunta lansarea proiectului „Formarea Profesionala Continua in industria procesarii fructelor si legumelor si industrii conexe (ForCons)”. Proiectul isi propune sa califice 950 angajati din cele 8 regiuni ale Romaniei.

Proiectul este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, prin contractul de finantare nr. POSDRU/164/2.3/S/136259 si se inscrie pe Axa prioritara 2:„Corelarea invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii”, Domeniul major de interventie: 2.3 „Acces si participare la formarea profesionala continua”.


Evenimentul a fost organizat in data de 30 septembrie 2014 la Bucuresti, la Phoenicia Grand Hotel, cu prilejul lansarii oficiale a proiectului mai sus-mentionat care urmeaza a fi implementat pe o durata de 18 luni, avand ca obiect general cresterea nivelului de calificare a persoanelor angajate pe piata muncii in regiuniile Nord-Vest, Vest, Sud- Vest, Sud, Bucuresti- Ilfov, Sud-Est, Nord-Est, Centru, prin facilitarea accesului angajatilor la servicii de formare profesionala continua in vederea obtinerii de catre acestia de calificari/recalificari care sa le ofere oportunitati crescute pe piata muncii, prin masuri active pentru dezvoltarea unor noi abilitati de mentinere pe piata muncii in sectorul procesarii fructelor si legumelor si industriilor conexe.

In cadrul conferintei a fost prezentat proiectul, obiectivele si rezultatele estimate, abordarea transnationala, strategia de promovare precum si consideratii asupra impactuluiproiectului in regiunile de implementare.

Prezentare proiect [.ppt 1972 kB] >>>


Federatia Nationala PRO AGRO

Cultura Shiitake - Lentinus edodes, ciuperca longevitatii, ciuperca samurai

O noua afacere profitabila cu ciuperci: Ghid practic pentru incepatori si avansati.
In ultimii 40 de ani, productia globala de shiitake a crescut de peste 30 de ori. Liderul mondial in productia de shiitake de-a lungul anilor a fost Japonia, urmata de China si Coreea. Principala productie este concentrata in tarile din Asia de Est. In Statele Unite, a inceput sa fie cultivata la inceputul anilor '70 ai secolului trecut, iar acum se produc peste 3 mii de tone pe an.In prezent, mai mult de doua treimi din productia mondiala de shiitake este obtinuta prin tehnologia de productie extensiva - adica in aer liber.


In ultimele decenii cultura a inceput sa se extinda si in Europa : Germania, Franta, Olanda, Spania, Italia, Marea Britanie, Elvetia, Belgia, Finlanda, Suedia, Austria si Ungaria. Completarea tarilor cultivatoare este facuta de catre Rusia, Ucraina si Belarus si in total se pare ca se cultiva in cca. 40 tari. In mai mica masura cultura a inceput sa fie abordata si in tara noastra.

Shiitake este o ciuperca din estul Asiei, saraca in grasimi, dar bogata in proteine, vitamine, minerale, aminoacizi, fibre solubile si in polizaharide. In ultimii 40 de ani, productia globala de shiitake a crescut de peste 30 de ori. Liderul mondial in productia de shiitake de-a lungul anilor a fost Japonia, urmata de China si Coreea.


Principala productie este concentrata in tarile din Asia de Est. In Statele Unite, a inceput sa fie cultivata la inceputul anilor '70 ai secolului trecut, iar acum se produc peste 3 mii de tone pe an. In prezent, mai mult de doua treimi din productia mondiala de shiitake este obtinuta prin tehnologia de productie extensiva - adica in aer liber.

In ultimele decenii cultura a inceput sa se extinda si in Europa : Germania, Franta, Olanda, Spania, Italia, Marea Britanie, Elvetia, Belgia, Finlanda, Suedia, Austria si Ungaria. Completarea tarilor cultivatoare este facuta de catre Rusia, Ucraina si Belarus si in total se pare ca se cultiva in cca. 40 tari. In mai mica masura cultura a inceput sa fie abordata si in tara noastra.

Datorita acestor calitati, ciuperca Shiitake este un aliat al longevitatii, un remediu dovedit in boala canceroasa si osteoporoza. Cercetatorii japonezi, chinezi si americani au valorificat ciuperca in numeroase preparate naturiste, eficiente in combaterea unor boli grave, cum ar fi: scleroza multipla, cancerul de san si de colon, hepatitele B si C, diabetul si psoriazisul.

Mai este denumita si „ciuperca medicinala” sau „ciuperca neagra”, „regele ciupercilor” sau „ciuperca neagra de padure”.

Cel mai interesant lucru de retinut la acest aliment este ca are capacitatea de a intari sistemul imunitar si, implicit, ajuta enorm organismul sa lupte impotriva infectiilor, a virusurilor si altor nenorociri care-ti pot strica o zi frumoasa (sau mai multe). 

Daca mai punem pe lista aceasta beneficiile pe care consumul regulat de shiitake le are asupra inimii si a combaterii bolilor cardiovasculare, incusiv arteroscleroza, primul lucru care trebuie sa-l faceti dupa ce cititi acest articol este sa vedeti cum faceti rost de aceste ciuperci magice.

Proaspete sau uscate, shiitake sunt folosite adesea in mincarurile vegetariene din China sau sunt adaugate in supa miso din Japonia. Nu contine zaharuri, sare sau grasimi, dar sunt pline de fibre. De mai bine de 6000 de ani asiaticii folosesc aceste ciuperci ca ingredient pentru minunanta lor bucatarie si ca medicament natural pentru sanatate si longevitate.

Sunt excelente surse de vitamina B2, B5 si B6; de proteine, magneziu si vitamina D si a altor sase minerale foarte importante pentru mecanismele organismului: magneziu, fosfor, potasiu, selenium, cupru si zinc.de aceea, pentru ca toate aceste fantastice proprietati sa nu se piarda este recomandat ca ciupercile shiitake sa nu fie tinute pe foc mai mult de 7 minute.

De asemenea, acest soi de ciuperci sunt recunoscute ca o foarte buna sursa vegetariana de fier. Cel mai recent studiu despre shiitake a determinat faptul ca fierul existent in acest soi de ciuperci este chiar mai bun pentru organism decit suplimentele de fier din farmacii. 

Astfel ca, vegetarienii sau cei care consuma foarte putina carne si sunt in cautarea unei proteine care sa suplineasca lipsa carnii, au un aliat de nadejde in shiitake.

Cartea este un ghid practic, folositor atat celor incepatori cat si celor avansati.

Din cuprins:
Capitolul 1. Denumirea stiintifica si populara
Capitolul 2. Sinonime
Capitolul 3. Incadrare sistematica
Capitolul 4. Istoricul shiitake
Capitolul 5. Specii inrudite
Capitolul 6. Descrierea ciupercii. Morfologie si fiziologie
Capitolul 7. Nutritie
Capitolul 8. Factorii biologici de crestere
    • Temperatura
    • Umiditatea
    • Aerul, ventilatia si concentratia de CO2
    • Lumina
    • Substantele nutritive
    • Raportul C/N – carbon/azot
    • pH-ul substratului
Capitolul 9. Tulpini de shiitake
Capitolul 10. Tehnologia de cultura a speciei lentinus edodes
    • Tehnologia de cultura pe butuci de lemn sau extensiva
      • Alegerea si fasonarea lemnului
      • Inocularea butucilor
      • Izolarea orificiilor sau penelor cu ceara
      • Incubarea sau impanzirea miceliului in lemnul butucilor
      • Inducerea formarii fructificatiilor
      • Perioada de repaus si refacerea butucilor
    • Tehnologia de cultura pe rumegus sau intensiva
      • Materii prime, auxiliare si amendamente
      • Retete de substraturi pentru shiitake
      • Pregatirea substratului
      • Repartizarea in recipienti
      • Sterilizarea sau pasteurizarea substratului
      • Incubarea sau cresterea miceliului in substrat
      • Formarea ciupercilor si recoltarea
      • Boli, daunatori, malformatii, prevenirea si tratarea lor
        • Boli la shiitake
        • Daunatori la shiitake
        • Anomalii la shiitake
Capitolul 11. Calitatea ciupercilor, sortare, racire, deshidratare, conservare, pastrare
Capitolul 12. Importanta alimentara
Capitolul 13. Importanta medicinala
Capitolul 14. Retete culinare cu shiitake
Capitolul 15. Masuri de protectie a muncii in cultura de shiitake si situatii negative semnalate
Glosar de termeni
Lista de figuri
Bibliografie
Pret, 40 lei


marți, 2 septembrie 2014

CURS de CIUPERCAR

Buna ziua,
Vă adresăm pe această cale, Invitaţia de a participa la cursul autorizat ANC "CIUPERCAR", organizat de societatea noastra - SSM PROTECT TRAINING SRL.
Dorim sa incepem o noua serie de curs in data de 19.09.2014 astfel gasiti in cele ce urmeaza toate detaliile legate de acest curs:
1.Locul de desfasurare al cursului: Bucuresti, Sector 4, B-dul Marasesti nr.19, etaj 3, ap.9.( reper GDF SUEZ, Parcul Carol).
Partea practica se va desfasura la diferite ciupercarii aflate in zone limitrofe Bucurestiului.
2. Durata cursului este de 2 luni (cu predare vineri si sambata) .
3. Acte necesare pentru inscriere : Buletin, Certificat de Nastere, Certificat de Casatorie (numai pentru doamne), ultima Diploma de studii si Adeverinta de la medicul de familie ca sunteti apt pentru participarea la cursul de ciupercar.
4. Formator va fi Doamna Dr. Ing. Ioana Tudor
5. Pretul cursului este de 700 lei. Suma se poate achita si in 2 rate, prima rata fiind la inscriere si a doua dupa 4 - 5 saptamani de curs. 
Dupa inscriere si achitarea primei rate veti primi pe e-mail un suport de curs de 40 pagini. Pentru cei care detin societati comerciale cursul poate fi facturat catre acestea, sau factura va fi emisa pe persoana fizica. La finalul cursului se sustine un examen scris. Atestatul obtinut este recunoscut in tara si UE.
Pentru cei inscrisi si care au achitat prima rata, si se razgandesc dupa ce au primit suportul de curs, banii nu se mai returneaza.
Pentru mai multe detalii si pentru transmiterea documentelor necesare inscrierii va rugam sa folositi adresa de e-mail- cursciupercar@yahoo.ro sau numarul de telefon 0720.053.315/ Fax: 021.335.17.18
Va multumim si va asteptam. 

joi, 3 iulie 2014

Deschidere curs ciupercar, de vara, pe 18 iulie

Se simte ca e vara. Vacanta, examene, BAC, Facultate, concediu, MARE, croaziere etc.etc.
Si eu voi pleca in Delta apoi intr-un circuit in Scandinavia- 4 tari.
Deschidere curs 18 iulie, cu predare 18, 19, 25, 26 iulie, 1, 2, 22, 23,29 si 30 august. La inceput de septembrie vizite si apoi examen. Va asteptam, grupa nu e completa. e-mail: cursciupercar@yahoo.ro sau tel. 0745420536

vineri, 13 iunie 2014

20 iunie Nou curs de ciupercar

Deschidem un nou curs pe 20 iunie 2014.

Specialist certificat de catre CNFPA ca FORMATOR  primim inscrieri pentru desfasurare CURS de CIUPERCAR , teoretic si practic, acreditat, din toata tara. Detinem suport de curs, carti tehnologie. Cursul se desfasoara la Bucuresti pe perioada a 2-3 luni 700 ron, in 2 rate. Dupa examen se elibereaza Atestat recunoscut in tara si UE. www. totuldespreciuperci.blogspot.ro, tel. 0745420536

CHAMPIGNON, in sistem intensiv

Numai champignon de la producerea compostului, dotarea ciupercariei, dezinfectia, infiintarea culturii, lucrari de ingrijire, conditii de microclimat, prevenirea bolilor si daunatorilor, pastrare, ambalare etc. www.ciupercile.ro, tel. 0745420536. Pret 30 lei.