CIUPERCI COMESTIBILE ŞI MEDICINALE
CUPRINS
Scurt istoric
CAPITOLUL 1 – Ciupercile Pleurotus spp.
1. Poziţia sistematică
2. Valoarea alimentară a ciupercilor Pleurotus spp.
3. Descrierea speciilor de Pleurotus
3.a. Specii ce se cultivă în România
3.a.1. Pl. ostreatus
3.a.2. Pl. florida
3.a.3. Pl. cornucopiae
3.a.4. Pl. sajor-caju
3.a.5. Hibrizi de Pleurotus
3.b. Specii noi ce pot fi introduse în cultură în România
3.b.1 Pl. colombinus
3.b.2. Pl. pulmonarius
3.b.3. Pl. djamor
3.b.4. Pl. flabellatus
3.b.5. Pl. citrino-pileatus
3.b.6. Pl. eryngii
4. Biologia ciupercilor Pleurotus
5. Nutriţia ciupercilor
6. Factorii biologici de cultură
6.1. Temperatura
6.2. Umiditatea
6.3. Aerul
6.4. Lumina
6.5. Substanţele nutritive din substrat
6.6. Valoarea pH-ului substratului
7. Tehnologia cadru de cultură a ciupercilor Pleurotus spp.
7.1. Tehnologia în sistem clasic
7.2. Tehnologia în sistem intensiv-industrial
7.3. Tehnologia de cultură pe butuci de lemn
8. Spaţii de cultură
8.1. Spaţii folosite în sistem de cultură
8.2. Spaţii folosite în sistem intensiv de cultură
8.2.1. Amenajarea spaţiului de cultură
8.2.2. Dezinfecţia spaţiului de cultură
9. Substratul de cultură
9.1. Fazele pregătirii substratului
9.2. Dezinfecţia termică a materiilor prime şi auxiliare
9.3. Dezinfecţia termică a materialelor proteice
9.4. Calitatea substratului
10. Însămânţarea ciupercilor Pleurotus spp.
11. Incubarea miceliului în substrat
11.1. Aşezarea sacilor la incubat
11.2. Fazele desfăşurării incubării
12. Inducţia fructificării
13. Fructificarea şi recoltarea
14. Calitatea ciupercilor şi valorificarea
15. Situaţii nefavorabile la cultura ciupercilor Pleurotus spp.
16. Boli şi dăunători la Pleurotus spp.
16.1. Boli
16.2. Dăunători
17. Evacuarea substratului uzat
18. Măsuri de protecţie a muncii
19. Cultura ecologică a ciupercilor Pleurotus spp.
20. Cultura ciupercilor Pleurotus spp. pe substrat lignicol
21. Tehnologia de cultura a ciupercilor Pleurotus eryngii
CAPITOLUL 2 – Ciuperci medicinale
22. Specii de ciuperci exportate din România
23. Scurt istoric al ciupercilor medicinale
23.1. Ciuperci de fermentaţie
23.2. Ciuperci mari – Macromycete
23.3. Descrierea principalelor specii de ciuperci medicinale
23.3.1. Pleurotus ostreatus
23.3.2. Collybia velutipes (Flammulina velutipes)
23.3.3. Fomes fomentarius
23.3.4. Ganoderma lucidum
23.3.5. Hericium erinaceus
23.3.6. Inonotus obliquus
23.3.7. Phellinus spp.
23.3.8. Cordyceps spp.
23.3.9. Piptoporus betulinus
23.3.10. Polyporus sulphureus
23.3.11. Polyporus umbellatus
23.3.12. Schizophyllum commune
23.3.13. Trametes versicolor
23.3.14. Lentinus edodes
24. Tehnologia de cultură la trei specii de ciuperci medicinale
24.1. Lentinus edodes
24.1.1. Efectul medicinal al ciupercilor L. edodes
24.2. Ganoderma lucidum
24.2.1. Efectul medicinal al ciupercilor G. lucidum
24.3. Flammulina velutipes
24.3.1. Efectul medicinal al ciupercilor F. velutipes
Glosar de termeni
Acest site este dedicat iubitorilor de ciuperci din toata tara. Este bazat pe experienta de mai bine de 35 de ani a unui specialist in domeniu, Dr. ing. Ioana Tudor, dorindu-se a fi un portal spre minunata lume a acestor superalimente. Veti gasi (si veti putea cere) aici consultanta si sfaturi despre cultivarea ciupercilor, va veti puteti alege si achizitiona carti de specialitate si va veti putea delecta cu retete culinare din intreaga lume ce folosesc ciuperci.