Pagini

marți, 28 iulie 2015

Agaricus bisporus, notiuni despre TEMPERATURA

Factorii biologici de cultură
  Factorii biologici sau ecologici de creştere a miceliului şi ciupercilor sunt :                                                           -     temperatura;                                                                                                                                          -     umiditatea;
-         cantitatea de aer ;
-         valoarea pH-ului;
Toţi factorii biologici sunt importanţi, de-a lungul ciclului de cultură în egală măsură şi nu pot să se substituie între ei.
Temperatura
Temperatura este importantă atât pentru creşterea miceliului în substrat, în turbă, cât şi pe perioada recoltărilor. În funcţie de temperatură fluxul tehnologic poate fi întârziat sau prelungit, uneori chiar şi compromis. Ciupercile Agaricus bisporus  sunt foarte sensibile la variaţiile de temperatură, chiar şi la diferenţă de 3 grade C între zi şi noapte face ca plantele să sufere. Acest lucru sperie pe mulţi cultivatori, când aud de aşa o sensibilitate. Dar specialiştii pun accent pe acest amănunt şi recomandă ciupercării cu o bună izolare termică şi cu microclimat controlat. Bine, o să vă întrebaţi, dar în sistem calsic nu se poate respecta acest deziderat şi se obţin producţii. Este foarte adevărat, dar producţiile sunt mai reduse. Ori, în cazul unei ciupercării intensive condiţiile trebuie să fie numai cele optime pentru ca şi rezultatele să fie pe măsură. Într-o ciupercărie intensivă se investeşte şi fondurile trebuiesc returnate.
  Pentru creşterea miceliului
  În general toate suşele şi toti hibrizii de Agaricus bisporus necesită cam aceleaşi praguri de temperatură pentru creşterea miceliului. Prin importul de miceliu în ţara noastră din Italia, Ungaria, Olanda, Polonia şi alte ţări, aceste valori pot fi puţin diferite de la un hibrid la altul. Cultivatorul trebuie să ceară de la importatorul de miceliu date despre condiţiile de incubare şi de creştere a miceliului şi a ciupercilor. Din cele întâlnite şi cunoscute aceste valori se situează la :
  22- 26 grade C – valoari medii;
  10-12 grade C -   valori minime;
  26-28 grade C – valori maxime  pentru creşterea miceliului. Valoarea letală pentru miceliu este de 30-32 grade C.  În funcţie de aceste praguri de temperatură incubarea sau creşterea miceliului în substrat poate dura un optim de 13-16 zile sau se poate prelungi până la  20-25 zile.
Pentru a măsura temperatura în interiorul compostului se folosesc termometrele sondă digitale.
 Pentru creşterea ciupercilor
    După creşterea miceliului în substrat, apoi în turbă, apar ciupercile. Recoltarea se face în general la temperaturi scăzute de 16-18 grade C, tot în funcţie de cerinţele hibridului cultivat. La o temperatură optimă recoltarea durează 40-50 zile, uneori chiar mai puţin. În sistem clasic, dacă temperatura este scăzută recoltarea  se poate prelungi şi până la 3-4 luni.
   Temperatura din ciupercărie are influenţă şi asupra calităţii bazidiofructelor –ciupercilor. Ciupercile formate la temperaturi mai scăzute, cuprinse între 12-14 grade C, sunt mai mari şi mai compacte  decât cele formate la temperaturi de 16-18 grade C. Aceste praguri de temperatură în nici un caz nu trebuiesc inversate, deoarece s-ar compromite cultura.

 Unii hibrizi de ciuperci, cer un şoc termic negativ  de cca 5-6 grade C pentru o perioadă de 3-4 zile, după aplicarea gratajului. Dar o să menţionez acest amănunt şi la condiţiile de microclimat din ciupercărie. 
CARTEA costa 30 lei.tel. 0745420536