Acest site este dedicat iubitorilor de ciuperci din toata tara. Este bazat pe experienta de mai bine de 35 de ani a unui specialist in domeniu, Dr. ing. Ioana Tudor, dorindu-se a fi un portal spre minunata lume a acestor superalimente. Veti gasi (si veti putea cere) aici consultanta si sfaturi despre cultivarea ciupercilor, va veti puteti alege si achizitiona carti de specialitate si va veti putea delecta cu retete culinare din intreaga lume ce folosesc ciuperci.
Pagini
▼
miercuri, 29 martie 2023
Cum se curata corect ciupercile
De-a lungul timpului, pregatirea ciupercilor a fost un subiect intens dezbatut de catre bucatari si gospodine. Ca sa fim cinstiti, intr-adevar ciupercile sunt printre cele mai misterioase ingrediente de care ne folosim la gatit, incepand de la modul in care cresc pana la modalitatea cea mai buna de a le pregati.
Ciupercile sunt o sursa de vitamine ce nu poate fi neglijata, si tocmai de aceea este bine sa stim cum sa le pregatim pentru a putea profita la maximum de beneficiile pe care ni le pot oferi.
O intrebare cheie se ridica in momentul in care vorbim despre ciuperci: trebuie sa le spalam sau nu?
In trecut, exista ideea potrivit careia ciupercile nu trebuie niciodata spalate. Motivul pentru care nu se spalau ciupercile era faptul ca ele absorb foarte multa apa, avand o suprafata plina de pori, iar acest lucru ar fi dus la o pierdere a gustului. Pentru curatarea lor se folosea un prosop umed cu care se stergea intreaga lor suprafata.
Oponentii acestei teorii au pus accentul pe cantitatea mare de apa (84-94%) pe care ciupercile o au oricum in compozitia sa, argumentand ca ciupercile nu au cum sa absoarba o cantitate semnificativa de apa in momentul in care sunt spalate.
Asadar putem spune ca ciupercile trebuie si pot si spalate fara probleme, atat timp cat le facem "dus" si nu "baie".
Sursa articol: www.huffingtonpost.com
Dr.ing. Ioana Tudor va recomanda sa le faceti dus dar cu ajutorul unui burete moale. Ele sa nu stea in vas cu apa. Dar dupa dus putem sa le trecem printr-un vas cu apa cu sare de bucatarie, pentru o dezinfectie mai riguroasa. Nu le decojiti pielita de pe palarii, ma refer la champignon.