sâmbătă, 18 decembrie 2010

SPECII DE CIUPERCI COMESTIBILE NOI PENTRU ROMANIA

SPECII DE CIUPERCI COMESTIBILE NOI PENTRU ROMANIA


( prezentare şi tehnologia de cultură)



În ţara noastră se cultivă cu preponderenţă două specii de ciuperci comestibile :

- Agaricus bisporus,


- Pleurotus ostreatus.

Pe lângă acestea au fost elaborate tehnologii de cultură pentru alte 6 specii de ciuperci, dar care nu sunt popularizate pentru a fi cunoscute până la nivelul cultivatorilor.

Aceste 6 specii sunt :

- Agaricus edulis,


- Pleurotus florida,


- Pleurotus cornucopiae,


- Pleurotus sajor-caju,


- Coprinus comatus,


- Stropharia rugoso-annullata.

Prin importul de miceliu din Uniunea Europeana şi prin deschiderea la informaţie după 1990 se mai pot recomanda în cultură şi alte specii de ciuperci precum :

- Lentinus edodes,


- Pleurotus eryngii,


- Pleurotus pulmonarius,


- Pleurotus sacca,


- Pleurotus colombinus,


- Pleurotus flabellatus.


Dintre cele recomandate, Lentinus edodes ( shii-take sau ciuperca parfumată) ocupă primul loc în cultura pe plan mondial datorită virtuţilor sale terapeutice şi savorii deosebite. Lentinanul obţinut din aceste ciuperci este folosit cu succes în Asia şi S.U.A ca medicament în combaterea sau prevenirea a cca. 17 afecţiuni printre care antitumoral, anticolesterol rău, antiglicemic sau anti SIDA.

Pleurotus eryngii este tot un burete dar mai bun calitativ, cu un conţinut mai scăzut în celuloză mai ales în picior.

Toate aceste specii sunt descrise cu tehnologia de cultura în cărţile : Cultura ciupercilor Pleurotus şi Ciuperci comestibile şi medicinale.