Factorii biologici de cultură
Factorii biologici sau ecologici de
creştere a miceliului şi ciupercilor sunt : - temperatura; - umiditatea;
-
cantitatea
de aer ;
-
valoarea
pH-ului;
Toţi factorii biologici sunt importanţi, de-a lungul ciclului de cultură în
egală măsură şi nu pot să se substituie între ei.
Temperatura
Temperatura
este importantă atât pentru creşterea miceliului în substrat, în turbă, cât şi
pe perioada recoltărilor. În funcţie de temperatură fluxul tehnologic poate fi
întârziat sau prelungit, uneori chiar şi compromis. Ciupercile Agaricus
bisporus sunt foarte sensibile la
variaţiile de temperatură, chiar şi la diferenţă de 3 grade C între zi şi
noapte face ca plantele să sufere. Acest lucru sperie pe mulţi cultivatori,
când aud de aşa o sensibilitate. Dar specialiştii pun accent pe acest amănunt
şi recomandă ciupercării cu o bună izolare termică şi cu microclimat controlat.
Bine, o să vă întrebaţi, dar în sistem calsic nu se poate respecta acest
deziderat şi se obţin producţii. Este foarte adevărat, dar producţiile sunt mai
reduse. Ori, în cazul unei ciupercării intensive condiţiile trebuie să fie
numai cele optime pentru ca şi rezultatele să fie pe măsură. Într-o ciupercărie
intensivă se investeşte şi fondurile trebuiesc returnate.
Pentru creşterea miceliului
În general toate suşele şi toti hibrizii de Agaricus
bisporus necesită cam aceleaşi praguri de temperatură pentru creşterea
miceliului. Prin importul de miceliu în ţara noastră din Italia, Ungaria,
Olanda, Polonia şi alte ţări, aceste valori pot fi puţin diferite de la un
hibrid la altul. Cultivatorul trebuie să ceară de la importatorul de miceliu
date despre condiţiile de incubare şi de creştere a miceliului şi a
ciupercilor. Din cele întâlnite şi cunoscute aceste valori se situează la :
22- 26 grade C – valoari medii;
10-12 grade C - valori minime;
26-28 grade C – valori maxime pentru creşterea miceliului. Valoarea letală
pentru miceliu este de 30-32 grade C. În
funcţie de aceste praguri de temperatură incubarea sau creşterea miceliului în
substrat poate dura un optim de 13-16 zile sau se poate prelungi până la 20-25 zile.
Pentru a măsura temperatura în interiorul compostului se folosesc
termometrele sondă digitale.
Pentru creşterea ciupercilor
După creşterea miceliului în
substrat, apoi în turbă, apar ciupercile. Recoltarea se face în general la
temperaturi scăzute de 16-18 grade C, tot în funcţie de cerinţele hibridului
cultivat. La o temperatură optimă recoltarea durează 40-50 zile, uneori chiar
mai puţin. În sistem clasic, dacă temperatura este scăzută recoltarea se poate prelungi şi până la 3-4 luni.
Temperatura din ciupercărie are
influenţă şi asupra calităţii bazidiofructelor –ciupercilor. Ciupercile formate
la temperaturi mai scăzute, cuprinse între 12-14 grade C, sunt mai mari şi mai
compacte decât cele formate la temperaturi
de 16-18 grade C. Aceste praguri de temperatură în nici un caz nu trebuiesc
inversate, deoarece s-ar compromite cultura.
Unii hibrizi de ciuperci, cer un şoc
termic negativ de cca 5-6 grade C pentru
o perioadă de 3-4 zile, după aplicarea gratajului. Dar o să menţionez acest
amănunt şi la condiţiile de microclimat din ciupercărie.
CARTEA costa 30 lei.tel. 0745420536