Despre ciuperci

Despre ciuperci s-a scris şi se va mai scrie  mult. Şi spun aceasta ca ceva firesc, având în vedere sortimentul şi numărul de specii, subspecii şi forme cât mai variate. Din circa un milion de specii de plante ce populează Terra, aproximativ 20% sunt ciuperci dar din cele 200.000 specii sunt descrise numai în jur de 72000 şi sunt consumate în jur de 700 specii în care sunt incluse şi cele medicinale.
    La noi în ţară sunt menţionate 8700 specii de ciuperci.
Unele ciuperci fiind organisme inferioare, de câţiva zeci de microni au apărut încă din Cretacic cu 90 mil. de ani în urmă, dar sunt menţionate în Jurasic cu 20-35 mil. de ani în urmă până mai aproape de noi, în Egiptul antic, în urmă cu 4600 ani. Şi mai aproape de zilele noastre chinezii sunt deţinătorii cunoştinţelor despre ciuperci încă de la anul 535 Î.Ch.
Patricienii le apreciau atât de mult încât le dedicaseră o sărbătoare numită Robigalia iar poetul Suetonius le preaslăvea calităţile culinare în poeziile sale.   
Împaratul Claudius 41-54 d.Ch. compara gloria generalilor săi cu o mâncare de ciuperci. Apetitul său pentru ciuperci i-a fost însă fatal, deoarece împărăteasa Agrippina soţia sa l-a înlăturat de la putere prin otravire, în favoarea fiului său, Nero ( otravire cu ciuperci sau cu ierburi ! ). 
Se mai menţionează că şi Tiberius, Marele Buddha, Alexandru I al Rusiei, regele Charles al V-lea al Franţei, Papa Clement al II-lea, ar fi fost otraviţi tot cu ciuperci deşi în acele vremuri se foloseau şi alte otravuri ca arsenic, beladonă, cucută, mătrăgună, cianură, care erau mai puternice decât cele din ciuperci.
Ciupercile sunt usor de conservat si sunt importante surse de fibre, vitamine si minerale in mod special pe timpul iernii cand sursele de hrana vegetala erau putin sau deloc accesibile.
ASIGURA NEMURIREA?


Vechii egipteni considerau ciupercile a fi o masa regala la propriu, doar faraonii avand privilegiul de a gusta din aceste bunatati. Ei credeau ca la nemurirea lor contribuia si consumul de ciuperci si au luat toate masurile sa se asigure ca nici un muritor de rand nu avea acces la acest aliment divin.
Probabil ca este un pic de adevar in aceasta afirmatie deoarece ciupercile comestibile sunt o sursă importantă de proteine cu 18 aminoacizi ( 2,7-5%), hidraţi de carbon ( 3,5-10%), săruri minerale de K, Mg, P, Ca, Cu, Fe, Zn, Mn, Se, vitamine mai ales cele din grupa B : B 1, B 2, B 3, B5, B6, B 12, vit. C, D, E , acid folic, sunt sărace în grăsimi (1-2,2% ) dar acestea sunt numai sub formă nesaturată şi combinată (agaricine, lecitine, ergosterine, fosfatide ). Ciupercile conţin puţin sodiu, nu conţin colesterol iar prezenţa glicogenului în ciuperci, care e caracteristic regnului animal, face ca acestea să fie numite “carne vegetală”.
Din totalul de substanţă uscată din ciuperci, proteinele reprezintă în medie 23%, iar din 104 elemente cunoscute, ciupercile conţin 50. Structura proteinelor din ciuperci este asemănătoare cu cea din caseina laptelui, albumina din ou şi gliadina din grâu.
     Unele specii conţin şi acizi organici, malic, tartic.
  Ciupercile conţin antioxidanţi şi recent s-a descoperit cu ajutorul unui aparat performant şi mai sensibil că cele mai cultivate specii de ciuperci comestibile Agaricus bisporus şi Pleurotus ostreatus conţine de 40 de ori mai multă ergotioneină faţă de germenii de grâu, produs considerat puternic antioxidant, şi ce este mai important prin fierbere cantitatea de antioxidant nu scade.

4 comentarii:

 1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 2. Mi-a placut foarte mult articolul postat! ma bucur ca am aflat mai multe despre ciuperci, un aliment de nelipsit in dieta familiei mele!

  RăspundețiȘtergere
 3. La mine pe canal , video cu undele din ciuperci La multi ani !!! https://www.youtube.com/user/naturabd

  RăspundețiȘtergere
 4. Buna ziua,

  am o intrebare catre dvs: este adevarat ca ciupercile cunoscute drept comestibile se incruciseaza cu cele salbatice?
  Din ce tin minte din manualul de biologie, ciupercile se inmultesc prin spori/micelii.

  RăspundețiȘtergere