Acest site este dedicat iubitorilor de ciuperci din toata tara. Este bazat pe experienta de mai bine de 35 de ani a unui specialist in domeniu, Dr. ing. Ioana Tudor, dorindu-se a fi un portal spre minunata lume a acestor superalimente. Veti gasi (si veti putea cere) aici consultanta si sfaturi despre cultivarea ciupercilor, va veti puteti alege si achizitiona carti de specialitate si va veti putea delecta cu retete culinare din intreaga lume ce folosesc ciuperci.
miercuri, 3 august 2011
O CIUPERCA UCIGASA IN CHINA
O ciuperca de mici dimensiuni, putin cunoscuta de oamenii de stiinta, a ucis pana in prezent peste 400 de persoane in China.
Timp de 30 de ani, o parte din satenii care locuiau in unele vai din provincia Yunnan mureau inexplicabil in timpul sezonului ploios, cauza mortii, fiind la prima vedere, de natura cardiaca.
In urma unei anchete care s-a intins pe 5 ani de zile, cercetatori din cadrul Chinese Center for Disease Control and Prevention au identificat "faptasa" sub forma unei ciuperci (numita de localnici Mica Ciuperca Alba), apartinand genului Trogia.
Ciuperca in cauza contine trei aminoacizi foarte toxici pentru om.
Provincia Yunnan este celebra pentru ciupercile salbatice care cresc pe aceste meleaguri, multe specii fiind trimise la export, la preturi exorbitante. Familiile care traiau din comercializarea ciupercilor obisnuiau sa se hraneasca frecvent cu Mica Ciuperca Alba, deoarece aceasta avea o valoare comerciala scazuta.
"Auzisem povesti de necrezut depre oameni care mureau subit in timpul conversatiilor. Circa doua treimi din victime experimentau cu cateva ore inaintea mortii simptome diverse, precum greata, palpitatii, ameteli si oboseala", declara Dr. Zhang Shu, un reputat cardiolog chinez.
Studiile ulterioare au descoperit ca toxinele din ciuperci deveneau mai puternice in urma contactului cu bariu, un metal greu aflat in concentratii mari in apa de baut a localnicilor.
Sursa: BBCNews