Dr. Ing. Ioana tudor, tel. 0745420536, e-
mail:tudorioana2007@gmail.com
De ce meseria de
CIUPERCAR ? Asa ar putea sa-si puna
intrebarea unii cititori. Ciupercar este o meserie introdusa destul de recent
in Codul CAEN. Desi la noi in tara se
cultiva ciuperci de prin anii 1950 iar din anul 1962 s-a produs pentru prima
data miceliu renuntandu-se la import. Dar aceste date nu se compara nici pe
departe cu primele culturi initiate in Franta in anul 1600. Din aceste informatii se
deduce usor ca la noi este o meserie noua despre care nu se cunosc foarte multe
lucruri, si atunci trebuiesc invatate, ca in orice meserie.
Primul Curs de
ciupercar la care am fost lector s-a desfasurat in anul 2000 in cadrul
Oficiului Judetean de Consultanta Agricola Ilfov. Apoi au urmat si alte serii, in
alte judete precum Dambovita, Constanta, Giurgiu, Calarasi, OMCA-Bucuresti .
Dupa desfiintarea
sau transformarea prelugita a Oficiilor Judetene de Consultanta Agricola in
Camere agricole a intervenit si o schimbare in Acreditarea lectorilor. Asa dupa
cum imi spunea un Sef de Catedra de la USAMV-Bucuresti, un profesor universitar
trebuie sa treaca prin procesul de acreditare al unui fost student sau nici
atat, care si-a infiintat firma de acreditare. Numai dupa obtinerea Atestatului
agreat de CNFPA acest prof. Universitar poate preda un curs de pregatire
profesionala pentru adulti. Nu vi se
pare o anomalie ? Dar este in vigoare prin lege.
In anul 2011
mi-am primit acreditarea de lector sau Formator pentru cursul de ciupercar iar dupa un an de
postari de anunturi am gasit o Societate Comerciala care organiza cursuri si
care s-a acreditat si pentru meseria de ciupercar. A treia serie de curs sper
sa demareze in ianuarie 2013. Cursul se desfasoara pe parcursul a 2-3 luni, are
loc in Bucuresti pe B-dul Marasesti in apropiere de Piata Carol I. Din pacate
acesta nu mai este gratis, ca atunci cand era platit de Ministerul Agriculturii,
si costa 700 ron, cu plata in 2 rate. La incehierea cursului se fac vizite la 2
ciupercarii, una de Agaricus si alta de Pleurotus. Dupa examenul scris sub
forma de grila, se obtine Atestatul recunost in tara si in UE.
Nu va recomandam sa va inscrieti la asa zise cursuri la
distanta, sau prin corespondenta deoarece ele nu sunt acreditate, Atestatul nu
are nicio valoare si pierdeti si bani si timp.
Cursul cuprinde
tematica despre champignon si Pleurotus cu tot ce inseamna infiintarea si dotarea
ciupercariei, pregatirea compostului, insamantarea, lucrari de ingrijire,
conditii de microclimat, boli si daunatori, igienizare si tratamente preventive
sau dupa caz, curative cu pesticide recomandate pentru ciuperci. Sunt abordate
si producerea miceliului, alte specii de ciuperci ce se pot cultiva in tara
noastra cum ar fi Agaricus brasiliensis,
Ganoderma lucidum, Lentinus edodes etc. precum si virtutile medicinale ale
acestora.
Cursantii primesc
un suport de Curs de 40 pagini, prin e-mail. Cu aceasta vreau sa mentionez ca
nu e obligatoriu sa mai cumpere carti pentru a invata.
Pentru cei ce
doresc pun insa la dispozitie urmatoarele carti : Champignon –tehnologie de
cultura la 27 ron, Pleurotus sau pastrav de fag-tehnologie la 22 ron, Trufele,
ciuperc o afacere pe termen lung la 21 ron, Producerea miceliului, hibrizi şi
suşe la 39 ron, Cultura ciupercilor pentru incepatori ce cuprinde 5 specii la
25 ron, Ciuperci comestibile si medicinale la 20 ron, Ghidul ciupercilor din
Romania –color cu peste 300 specii, la 55 ron, Retete culinare si conserve cu
ciuperci, cu 400 retete si 60 conserve numai cu ciuperci la 17 ron si carti din
alte domenii: plante medicinale, albinarit, prepelite, cultura trandafirilor,
rase de caini.
Lista actuala ne
permite noi inscrieri.