Curs de
pregatire profesionala pentru meseria de CIUPERCAR
Dr.
Ing. Ioana tudor, tel. 0745420536, e- mail:tudorioana2007@gmail.com
www.totuldespreciuperci.blogspot.ro
De ce meseria de
CIUPERCAR ? Asa ar putea sa-si puna
intrebarea unii cititori. Ciupercar este o meserie introdusa destul de recent
in Codul CAEN. Desi la noi in tara se
cultiva ciuperci de prin anii 1950 iar din anul 1962 s-a produs pentru prima
data miceliu renuntandu-se la import. Dar aceste date nu se compara nici pe
departe cu primele culturi initiate in Franta in anul 1600. Din aceste precizări
se deduce usor ca la noi este o meserie noua despre care nu se cunosc foarte
multe lucruri si atunci trebuiesc invatate, ca in orice meserie.
Primul Curs de ciupercar la care am
fost lector s-a desfasurat in anul 2000 in cadrul Oficiului Judetean de
Consultanta Agricola Ilfov. Apoi au urmat si alte serii, in alte judete precum
Dambovita, Constanta, Giurgiu, Calarasi, OMCA-Bucuresti .
Dupa desfiintarea
sau transformarea prelugita a Oficiilor Judetene de Consultanta Agricola in
Camere Agricole a intervenit si o schimbare in Acreditarea lectorilor. Asa dupa
cum imi spunea un Sef de Catedra de la USAMV-Bucuresti, un profesor universitar
trebuie sa treaca prin procesul de acreditare al unui fost student sau nici
atat, care si-a infiintat firma de acreditare. Numai dupa obtinerea Atestatului
agreat de CNFPA acest prof. Universitar poate preda un curs de pregatire
profesionala pentru adulti. Nu vi se
pare o anomalie ¿ Dar este in vigoare prin lege.
In anul 2011
mi-am primit acreditarea de lector pentru cursul de ciupercar iar dupa o
perioada de postari de anunturi am gasit o Societate Comerciala în Bucuresti care
organiza cursuri si care s-a acreditat si pentru meseria de ciupercar.
In anul
2012 am avut 2 serii de scolarizare iar in 2013, 3 serii.
Din anul 2000 de la prima serie si pana in prezent eu nu
am evidenta numarului de cursanti dar poate sa se apropie de 500 sau chiar sa
depaseasca.
Cursul se
desfasoara pe parcursul a 2-3 luni, are loc in Bucuresti pe B-dul Marasesti nr.
19 in apropiere de Piata Carol I. Din pacate acesta nu mai este gratis, ca
atunci cand era platit de Ministerul Agriculturii. In prezent costa 700 ron, cu plata in 2 rate. La
inchierea cursului se fac vizite la 2 ciupercarii, una de Agaricus si alta de Pleurotus.
Din pacate nu putem face efectiv practica. Nu poti sa introduci intr-o
ciupercarie 16 sau 23 persoane, s-ar compromite igiena, lucrarile, s-ar realiza
pagube de nerecuperat.
Dar in timpul vizitelor fiecare cursant filmeaza,
fotografiaza,pune cate intrebari doreste si primeste raspunsuri competente de
la tehnolog, pipăie, miroase, incearca umiditatea, urmareste temperatura,
ventilatia, executarea lucrarilor de catre muncitorii ciupercariei.
Dupa examenul scris sub forma de grila si cel oral , se
obtine Atestatul recunost in tara si in UE.
Nu va recomandam sa va inscrieti la asa zise cursuri la
distanta, sau prin corespondenta deoarece ele nu sunt acreditate, Atestatul nu
are nicio valoare si pierdeti si bani si timp.
Eu cred ca nu e de
neglijat că lucrez în domeniu de peste 30 ani, vă împărtăşesc din experienţa
acumulata, din studiile de cercetare, din experienţa altor ciupercării
consiliate în toata ţara în toti aceşti ani, faţă de cei care vând diferite
materiale adunate de pe INTERNET şi nu posedă nici un fel de experienţă. Şi
datorită acestui fapt “va agaţă”cum se spune pe româneşte
cu promisiuni de câştiguri colosale, peste noapte, de mii de euro, ceea ce nu
este real. Va vând iluzii aceşti oameni şi adesea dvs. cădeţi în plasa lor.
Mulţi din aceştia au mai disparut fată de anii 2000, unul dintre ei vindea pe
Internet o carte a mea xeroxata, ca Idei de afacere. A trebuit sa trimit
sesizare scrisa la Postul de Politie din localitatea respectiva din jud.
Suceava, deoarece Dreptul de autor este în vigoare, dar probabil a crezut ca eu
nu voi afla sau ca nu mai exist.
Cursul cuprinde tematica despre champignon si Pleurotus cu tot ce inseamna infiintarea
si dotarea ciupercariei, pregatirea compostului, insamantarea, lucrari de
ingrijire, conditii de microclimat, boli si daunatori, igienizare si tratamente
preventive sau dupa caz, curative cu pesticide recomandate si omologate pentru cultura
ciupercilor. Sunt abordate si producerea miceliului, alte specii de ciuperci ce
se pot cultiva in tara noastra cum ar fi Agaricus
brasiliensis, Ganoderma lucidum, Lentinus edodes etc. precum si virtutile
medicinale ale acestora.
Cursantii primesc
un suport de Curs de 46 pagini, prin e-mail. Cu aceasta vreau sa mentionez ca
nu e obligatoriu sa mai cumpere carti pentru a invata.
Pentru cei ce doresc pun la dispozitie următoarele carţi actualizate: Pleurotus spp.sau pastrav de fag- tehnologa de cultura la 22 ron, Trufele, ciuperci,o afacere pe termen lung la 21 ron, Producerea miceliului, hibrizi şi suşe la
39 ron, Cultura ciupercilor pentru incepatori ce cuprinde 5 specii la 25 ron, Ciuperci
comestibile si medicinale la 20 ron, Ghid de cultura ciupercilor Vol.1- in
gospodariile individuale, la 30 ron, Ghidul ciupercilor din Romania –color cu
peste 300 specii, la 55 ron, Retete culinare si conserve cu ciuperci, cu 400
retete si 60 conserve numai cu ciuperci la 17 ron, Preparate vegetariene si
conserve cu ciuperci-20 ron.