Ciupercile și vitamina B12
Un studiu din anul 2012 facut de grupul Watanabe a constatat prezenta
vitaminei B12 în următoarele ciuperci (la 100 g de substanță uscată):
·
2,9-3,9 g- la trompeta neagra ( Craterellus
cornucopioides )
·
1,3-2,1
g - în galbiori ( Cantharellus cibarius )
·
1,3 micrograme- buretele serpesc ( Macrolepiota
procera )
·
3-0,4
micrograme -în hribi ( Boletus sp. )
·
0,2
micrograme – în bureti sau pastravul de fag ( Pleurotus ostreatus )
·
0,1
micrograme - în morel negru ( Morchella conica )
Autorii au observat ca 100 g de substanță uscată a
fost echivalentul a aproximativ 1 kg de ciuperci proaspete. Ei au spus că un aport moderat de
trompetă neagra sau galbiori "ar putea contribui puțin la prevenirea
deficitului de vitamina B12 la vegetarieni.