Numite şi diamantele negre ale pământului sau diamantele
gastronomiei, perle rare, delicatese de neegalat acestea sunt
Ciuperci care cresc în pământ, la adâncime de 10-40 cm, unele
chiar la suprafaţă sau mai în profunzime.
Desigur veţi spune că sunt bomboane de ciocolată, sunt
prăjituri, dar acestea s-au produs în zilele noastre după modelul
trufelor. Adică închise la culoare, mai mult sau mai puţin
rotunde, cu suprafaţa neregulată, copiind trufele, ciuperci.
Trufele sunt ciuperci Ascomycete ce aparţin genului Tuber,
formate din asocierea ectomicorizelor cu arbori şi arbuşti. Genul
este întâlnit în emisfera de Nord, între 25 şi 60 grade latitudine
în climat foarte diferit: tropical, mediteraneean, temperat sau
temperat rece, continental sau continental rece.
Cu îngăduinţa cunoscătorilor în acest domeniu, voi începe
prin a face o comparaţie: dacă dintre produsele alimentare de
origine animală, icrele negre se plasează pe primul loc - de bună
seamă şi cu îndreptăţită motivaţie, printre produsele de origine
vegetală, folosite în alimentaţie, trufele pot ocupa cu cinste,
acelaşi loc.
Trufele (Tuber spp.) sunt ciuperci comestibile cu un gust şi
o aromă excepţionale, bogate în substanţe nutritive, minerale,
vitamine şi cu steroizi care sunt feromoni sexuali.
Dacă un restaurant nu are în meniu mâncăruri cu trufe, nu
este select. O porţie de trufe cu paste, la restaurantul unui hotel
din Bucureşti, costă 30 de euro. Cartea costa 21 lei.tel. 0745420536