Cultura ciupercilor Reishi – Ganoderma lucidum (Leyss) Karst.
Syn. Fomes lucidus (Leyss.)Fr.
Denumirea populara : lingurita zanei, lingura zanei
Prezentare
Aceasta specie prezinta corpuri fructifere prevazute cu un picior lateral. Palaria are diametrul intre 6-12 cm, de forma circulara sau reniforma, convexa, cu suprafata de culoare rosie-bruna sau rosie neagra stralucitoare, zonata cu alb sau galben. In stadiu foarte tanar marginea palariei este alba.
Piciorul inserat lateral, excentric sau central, este cilindric, de 5-9 cm lungime, de aceeasi culoare cu a palariei.
Tuburile sporifere sunt lungi de 0,5-2 mm, de culoare cenusiu-brun. Porii sunt mici de 0,1-0,2 mm in diametru, de forma circulara, de culoare alba-cenusie in stadiu tanar si devin bruni la maturitate.
Trama este spongioasa-suberoasa, galbuie-bruna, apoi bruna.
Sporii sint de forma ovoida cu dimensiuni de 7-12 x 6-8 microni, de culoare bruna, cu un endospor brun, verucos-reticulat si cu epispor hialin, neted.
Aceste ciuperci cresc in paduri de foioase sau chiar de conifere , pe arborii vii de stejar, pe radacini si la baza acestora, pe cioate, cu aparitie mai multe la un loc. Pe arbori produc un putregai alb al radacinilor. Creste tot timpul anului.
Factorii esentiati pentru cresterea acestei ciuperci sunt : temperatura, umiditatea , ventilatia si iluminatul.
Efectul medicinal al ciupercilor Ganoderma lucidum
Ciuperca Reishi , ce creste spontan si in tara noastra, este cunoscuta si folosita in unele tari din Extremul Orient de mii de ani. Folosirea acestei ciuperci in tratamente populare in Asia se pierde in negura vremii.
In era contemporana pe langa ciuperci a inceput sa se foloseasca si extracte din miceliu.
Analize chimice la ciuperci uscate de Ganoderma lucidum in flora tarii noastre.
Palaria cu cuticula contin : proteina bruta 13,39% si 7,91% celuloza bruta.Tuburile sporifere contin : 10,25% proteina, 6,8% celuloza bruta, 3,2% grasime bruta si 1,49% cenusa.
In ultima perioada Societatile occidentale au inceput sa abordeze tot mai frecvent plantele, ierburile si chiar ciupercile ca surse de hrana ele continand : vitamine, suplimente alimentare sau hrana functionala. In anul l990 suplimentele de dieta ale S.U.A. au atins o cifra de afaceri de 3,3 bilioane de dolari, in 1992 a atins 3,7 bilioane, in 1994 de 5 bilioane, in 1996 de 6,5 bilioane, in 1998 de 12 bilioane iar in 2000 probabil ca a depasit 14 bilioane de dolari (Zeisel, 1999). Dupa S.U.A. aceste suplimente alimentare au inceput sa apara in marketurile din Europa si Estul Asiei.
In prezent stilul de viata in conditii de stres, poluarea aerului pe care il respiram, aditivele alimentare chimice pe care le consumam, toate cauzeaza slabirea sistemului imunitar al organismului uman. In timp ce sistemul imunitar slabeste, sporeste predispozitia la boli ale organismului uman. In urma consumului de ciuperci s-au constatat diferite efecte pozitive la unele afectiuni.Extractele din ciuperci, perfectionate ulterior, ce au o toxicitate scazuta, au adus imbunatatirii radicale asupra calitatii sanatatii umane.Daca chinezii foloseau aceste diete in urma cu 2000 de ani, in anul 1980 , deci in zilele noastre putem spune ca acesta traditie s-a reluat dar la o alta scara.
O tulpina din ciuperca reishi, a fost crescuta activ pe orez negru, fara drojdii si fara chimicale. Ciupercile obtinute au fost recoltate la maturitatea comerciala si din ele s-au extras in jur de 200 componente active cu efecte medicinale. Polizaharidele continute de aceste ciuperci sunt de genul : 1,3 D glucan si beta glucan, 1,6 D glucan, triterpene, adenosine, acizi grasi nesaturati, alcaloizi, acizi nucelici, aminoacizi, proteine si vitamine.
Efectul terapeutic al acestei specii de ciuperci a fost mentionat si la subcapitolul 2.1.2. In prezent produse cu reishi se pot cumpara de pe internet si de catre romani.
Unele preparate din ciuperci sunt produse dintr-o singura specie sau din mai multe specii de ciuperci, in combinatie. De exemplu s-au combinat 100 mg vitamina C, 200 mg biomasa de shiitake, 200 mg biomasa de miceliu de reishi, 200 mg de biomasa de miceliu de maitake, 150 mg de biomasa de miceliu de Turkey Tail la care s-a adaugat 1,3 g cu extract din miceliu de Pleurotus ostreatus si de la alte 10 specii de ciuperci si 7 extracte din carpoforii din 7 specii de ciuperci tot medicinale.
Daca doriti mai multe despre aceasta specie de ciuperci, veti gasi in cartea CIUPERCI COMESTIBILE SI MEDICINALE, la 20 ron