vineri, 3 decembrie 2010

TRUFELE

CE SUNT TRUFELE ?
Numite şi diamantele negre ale pământului sau diamantele

gastronomiei, perle rare, delicatese de neegalat acestea sunt

Ciuperci care cresc în pământ, la adâncime de 10-40 cm, unele

chiar la suprafaţă sau mai în profunzime.

Cu îngăduinţa cunoscătorilor în acest domeniu, voi începe

prin a face o comparaţie: dacă dintre produsele alimentare de

origine animală, icrele negre se plasează pe primul loc - de bună

seamă şi cu îndreptăţită motivaţie, printre produsele de origine

vegetală, folosite în alimentaţie, trufele pot ocupa cu cinste,

acelaşi loc.

Trufele (Tuber spp.) sunt ciuperci comestibile cu un gust şi

o aromă excepţionale, bogate în substanţe nutritive, minerale,

vitamine şi cu steroizi care sunt feromoni sexuali.

Dacă un restaurant nu are în meniu mâncăruri cu trufe, nu

este select. În comparaţie cu celelalte specii de ciuperci comestibile

din familia Agaricaceae, trufele sunt ciuperci neobişnuite: nu

au pălărie şi nici picior, iar ascocarpul, (fructul comestibil) se

aseamănă cu tuberculii de cartofi având formă mai mult sau mai

puţin rotundă sau uşor ovoidală, de mărime ce variază frecvent

între 3 – 10 cm în diametru. Cuticula este cerebriformă.

Sunt considerate alimente de lux, fi ind folosite numai la

prepararea celor mai rafi nate mâncăruri, în cele mai extravagante

restaurante. Există şi o Bursă a trufelor în Italia, cât şi un muzeu

în Franţa. Se organizează Congrese, Simpozioane, Conferinţe,

mese rotunde, cursuri şi excursii tematice pentru căutare.

În Europa se recoltează 50% din cantitatea mondială de trufe.
Sunt 30-32 specii mai cunoscute în Europa, dar numai câteva

dintre acestea sunt cu adevărat valoroase pentru bucătăriile

restaurantelor. În România, trufe de calitate se recoltează în Ardeal.

La noi se întâlnesc trei specii de trufe: trufe de vară, trufe de iarna şi trufe

comune. Preţul unui kilogram de trufe româneşti variază între

50 şi 150 de euro. În trecut, se foloseau porcii, sau se observau anumite
specii de muşte, pentru găsirea trufelor. Astăzi se folosesc câini special

dresaţi care costă în jur de 2000 euro pentru un exemplar şi în

curând va fi folosită aparatură electronică, un fel de GPS.

Dacă doriţi să cunoaşteţi mai multe aspecte despre trufe,

cum se recoltează, cum se prepară şi cum se cultivă, vă

pot expedia cartea, cu poze color, prima de acest gen

din ţară, la numai 19 ron.