sâmbătă, 17 noiembrie 2012

TRUFA neagra , de iarna sau trufa de Perigord


Marea majoritate a speciilor de ciuperci sunt bogate in elemente minerale, vitamine si in trufe si peste 200 de substante volatile printre care si steroizi. Dintre acestea nu fac exceptie nici trufele negre sau Tuber melanosporum. In Romania acestea nu cresc.Trufele  cresc in  pamant la diferite adancimi. Pentru a le descoperi se foloseste un porc sau caine, dresati de mici pentru aceasta operatiune. Animalele au mirosul foarte fin. Dupa dresaj este utilizat  pe post de detector de trufe. Le simte mirosul cand acestea ajung la maturitate si se foloseste de laba pentru a le arata cautatorilor locul de unde pot scoate ciuperca. Apoi, trufele sunt curatate cu o perie foarte fina, special creata pentru acest lucru. Sunt spalate cu o grija asa de mare de parca ar fi aur. Apoi ajung la restaurante de 2, 3 sau 5 stele.Trufele se preteaza  foarte bine cu raviolli, peste, cu fructe de mare, cu scoici, orez. Sunt pastrate in frigider intr-o oala de inox, plina pe jumatate cu orez crud. Ciupercile trebuie sa stea la o temperatura de 3-4 grade C. Se pot pastra si cateva luni, pentru ca orezul impiedica umiditatea sa ajunga la ele. 
Si pentru taierea lor este nevoie de un cutit special, foarte subtire. Sunt feliate chiar la masa clientului, in prezenta acestuia, de un ospatar care trebuie sa poarte neaparat manusi. Pretul acestor trufe se negociaza in functie de marime, sezon, calitate si poate ajunge la 1200 euro/kg.
    Stiati ca trufele se pot si cultiva ¿
    Va recomad cartea TRUFELE la 21 lei.